Prelomový objav: Kuracie mäso pestované v laboratóriu sa stáva skutočnosťou vďaka unikátnej technológii
- Pestovanie mäsa v laboratóriu prekonalo zásadnú prekážku
- Tím z Tokia využil duté vlákna podobné cievam
- Systém zabezpečuje živiny hlboko v tkanive

- Pestovanie mäsa v laboratóriu prekonalo zásadnú prekážku
- Tím z Tokia využil duté vlákna podobné cievam
- Systém zabezpečuje živiny hlboko v tkanive
Laboratórne pestované kuracie nugety sa stávajú skutočnosťou vďaka inovatívnemu využitiu dutých vlákien, ktoré napodobňujú krvné cievy. Vedci z Tokijskej univerzity dosiahli významný pokrok, ktorý by mohol zmeniť spôsob, akým vnímame produkciu mäsa v budúcnosti.
Informuje o tom web Science Alert a štúdia uverejnená na portáli Cell.
Prelomenie hranice hrúbky
Doteraz bola kultivovaná mäsová produkcia obmedzená len na tenké pásiky s hrúbkou menej než milimeter. Vytvorenie hrubšieho produktu, ktorý by sa chuťou a textúrou podobal bežnému mäsu, zostávalo nedosiahnuteľným cieľom.
„Napodobniť textúru a chuť celého kusu mäsa je stále veľmi zložité,“ vysvetľuje biomedicínsky inžinier Shoji Takeuchi z Tokijskej univerzity.
Hlavnou prekážkou boli ťažkosti s distribúciou živín v rastúcom tkanive. Bez siete krvných ciev mohla zabudovaná cirkulácia dosiahnuť pomocou difúzie len obmedzenú vzdialenosť. Biomedicínsky inžinier Minghao Nie so svojím tímom preto vymyslel nový spôsob, ako zabezpečiť, aby každá bunka dostala dostatok výživy.
„Prekonali sme výzvu dosiahnutia perfúzie cez hrubé tkanivá usporiadaním dutých vlákien s mikroskopickou presnosťou,“ hovorí Takeuchi.
Technológia tisícov mikrovlákien
Ich systém s robotickou asistenciou teraz dokáže vybaviť každú nugetu poľom viac než 1 000 dutých vlákien. Takto zabezpečia, že žiadna kuracia bunka v tkanive nedostatkom živín netrpí.
„Tieto vlákna využívajú už bežne v domácich vodných filtroch a dialyzačných prístrojoch pre pacientov s ochorením obličiek,“ vysvetľuje Takeuchi. „Je vzrušujúce objaviť, že tieto drobné vlákna môžu tiež efektívne pomôcť vytvoriť umelé tkanivá a potenciálne aj celé orgány v budúcnosti.“
S pomocou týchto vlákien sa tímu podarilo vyprodukovať masívnu 10-gramovú nugetu z kuracích fibroblastových buniek, ktoré tvoria spojivové tkanivo. Testy na tomto mäse odhalili vyššie markery proteínov. To naznačuje lepšiu chuť a textúru v porovnaní s predchádzajúcimi pokusmi.
Etické a environmentálne výhody aj výzvy
Výskumníci sa snažia vytvoriť kultivované mäso pre jeho etické a environmentálne výhody. Chov hospodárskych zvierat spotrebuje množstvo pôdy a vodných zdrojov. Najmä hovädzí dobytok výrazne prispieva ku globálnemu otepľovaniu.
Niektoré odhady naznačujú, že ak by započítali tieto skryté náklady, mäso by stálo 2,5-krát viac než je jeho súčasná cena. Iní odborníci však poukazujú na to, že vnímané výhody kultivovaného mäsa nemusia byť také jednoznačné, ako sa pôvodne predpokladalo.
Štúdia z roku 2023 vypočítala, že špecifické živiny a laboratórne zdroje potrebné na udržanie sterilných podmienok s potravinárskou kvalitou by zvýšili náklady nad úroveň efektívnych farmárskych systémov.
Budúcnosť presahujúca potravinársky priemysel
Podľa potravinárskeho vedca Derricka Risnera a spoluautorov štúdie z roku 2023 by malo väčší zmysel investovať do zvyšovania efektívnosti našich súčasných systémov produkcie mäsa.
Navyše, štúdie naznačujú, že väčšina ľudí považuje predstavu konzumácie laboratórneho mäsa za odpudzujúcu.
Nie a jeho tím uznávajú, že stále existuje mnoho technických, regulačných, kultúrnych a cenových výziev. Tie musia prekonať, než sa kultivované kuracie nugety budú môcť stať komerčne životaschopnými.
Výskum kultivovaného mäsa má však potenciál zvýšiť naše pochopenie živočíšnych tkanív. To by mohlo viesť k zlepšeným liečebným technikám a potenciálne vytvoriť ďalší, veľmi potrebný zdroj darcovských orgánov.
„Naša technológia umožňuje produkciu štruktúrovaného mäsa so zlepšenou textúrou a chuťou. To potenciálne urýchľuje jeho komerčnú životaschopnosť,“ hovorí Takeuchi. „Okrem potravín môže táto platforma ovplyvniť aj regeneratívnu medicínu a mäkkú robotiku.“
Tieto najnovšie pokroky nám ukazujú, že budúcnosť produkcie potravín možno leží nie na farmách, ale v laboratóriách. Nejde len o samotné jedlo. Technológie vyvinuté na pestovanie mäsa v laboratóriu by mohli revolučne zmeniť aj medicínu a ďalšie odvetvia. Stojíme na prahu novej éry. Hranice medzi prírodnými a laboratórnymi procesmi sa stávajú čoraz menej zreteľnými.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: Science Alert, Cell