Maurícius je rajom kávičkárov napriek tomu, že tam ju ľudia takmer nepijú

  • Napriek tomu, že sa nachádza len kúsok od africkej divočiny, predstavuje Maurícius skutočný raj na zemi. Biely piesok, čisté more, dlhé polia občas striedajú pohoria. Zelená farba vládne ostrovu, spolu so spevom vtákov. A tam, niekde v strede tejto krásy sa nachádza i kávová plantáž, spolu s malinkou továrničkou.
collagesrfghjk
Simona Budinská, Rebeka Petreje
  • Napriek tomu, že sa nachádza len kúsok od africkej divočiny, predstavuje Maurícius skutočný raj na zemi. Biely piesok, čisté more, dlhé polia občas striedajú pohoria. Zelená farba vládne ostrovu, spolu so spevom vtákov. A tam, niekde v strede tejto krásy sa nachádza i kávová plantáž, spolu s malinkou továrničkou.

Večne zelený ostrov na ktorom nežije žiadne nebezpečné zviera bol dlho storočí kolonizovaný rôznymi národmi. Najprv to boli Arabi, neskôr Holanďania a dlhé storočia o nadvládu nad ostrovom bojovali Angličania a Francúzi. Napriek tomu, že nakoniec mocenské boje dopadli v prospech Angličanov, morálnymi víťazmi sa stali Francúzi. Domáce obyvateľstvo sa totiž okrem kreolštiny, najčastejšie medzi sebou dorozumieva práve po francúzsky. A francúzske inšpirácie životného štýlu tu nájdete na každom kroku. A vynikajú najviac v podobe gurmánstva.

Foto: Simona Budinská, Rebeka Petreje

 

Foto: Simona Budinská, Rebeka Petreje

Napriek tomu, že domáce obyvateľstvo kávu takmer nepije, je o ňu na ostrove veľký záujem. Podmienky na pestovanie ostrov dokonale spĺňa, nakoľko na plantážach nie je ani príliš horúco, ani príliš chladno i intenzívny slnečný svit. Aj preto sa tam darí primadone kávovníkov, odrode Arabica.

Foto: Simona Budinská, Rebeka Petreje

V juhozápadnej časti ostrova sa nachádza časť, ktorá je preslávená prekrásnou a netradične sfarbenou zemou, či dych vyrážajúcim vodopádom. Prekrásna fauna a flóra poskytujú dokonalé miesto na zrod chutnej kávy. Aj preto je v pohoriach nachádzajúcich sa práve tu plantáž plná kávovníkových kríkov. Tie si vyžadujú skutočne citlivý prístup – okysličovanie pôdy, odstraňovanie buriny, či hnojenie zeme. A následne čakanie 3 -5 rokov na biele kvety symbolizujúce príchod prvej úrody v podobe zelených bobúľ. Až keď sa tieto bobule zmenia na červené, je „čerešnička“ (tak ako plod kávovníka volajú domáci) pripravená na zber.

Pozbierané plody sa odnesú do továrničky, ktorá sa nachádza kúsok od plantáži. Tam sa namočia do betónových nádrží a nechajú sa 48 hodín odpočívať, aby sa zbavili lepkavého povrchu.

Foto: Simona Budinská, Rebeka Petreje

Následne sa plody rozložia na siete a nechajú sa niekoľko dní na slnku, aby poriadne vyschli.

Foto: Simona Budinská, Rebeka Petreje

Nakoľko sa plody skladajú z niekoľkých šupiek, treba ich očistiť až na podobu zeleného zrna, vhodného na praženie.

Foto: Simona Budinská, Rebeka Petreje

Pred pražením sa však zrnká detailne pretriedia.

Foto: Simona Budinská, Rebeka Petreje

A môže nastať samotné praženie. Denne sa v tejto malej továrničke spracuje 100 kg kávy.

Foto: Simona Budinská, Rebeka Petreje

Foto: Simona Budinská, Rebeka Petreje

Kto chce, môže kávu degustovať na mieste. Okolitá krása okolia podpláca testera a výbornú chuť vyladenej arabiky ešte vylepšuje a dodáva jej nezameniteľný punc chutí.

Foto: Simona Budinská, Rebeka Petreje

Pokiaľ premýšľate nad návštevou plantáže(či už na Mauríciu, alebo hocikde vo svete), jednoznačne vám to odporúčame. Avšak vám hrozí, že láska ku káve sa zmení v absolútnu vášeň, a tá sa už nedá vyliečiť.

zdroj: kavickari.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech