Michal postavil biznis na nevšednom produkte: Náš cieľ je dostať ho na obežnú dráhu ako desiatu pre kozmonautov

  • Z generácie na generáciu sa učil úcte a pokore k prírode
  • Teraz sa rozhodol pokračovať v dvoch najstarších tradíciách - love a včelárstve
MO Jerky, zakladateľ
Ilustračná fotografia, MO Jerky, Freepik
  • Z generácie na generáciu sa učil úcte a pokore k prírode
  • Teraz sa rozhodol pokračovať v dvoch najstarších tradíciách - love a včelárstve

Michalova láska k prírode sa rozvíjala už od raného detstva, keď ho otec viedol do lesa a zdieľal s ním lovecké tradície a tajomstvá, ktoré sa v rodine odovzdávali z generácie na generáciu. Táto vášeň k lovu a prírode bola inšpiráciou pre jeho neskoršiu podnikateľskú cestu s vlastnou značkou MO Jerky.

„Naučil som sa poznávať prírodu, lesnú zver, zvuky lesa, stavanie krmelcov, starostlivosť a kŕmenie zveri počas zimného obdobia, lovecké techniky a tradície s tým spojené. S otcom sme mali úspešný lov zveriny. Už dlho nás lákalo vyskúšať si spôsob spracovania mäsa, ktorý používali najstaršie národy. Tie ulovené mäso sušili, aby zachovali všetky výživové hodnoty a predĺžili trvanlivosť bez ohľadu na teplotu uskladnenia. Takto začala naša etapa s jerky,“ objasňuje Michal Orság.

Každý ulovený kus spracovali a vždy inak ochutili a vysušili. Zároveň testovali, ktoré časti sú na jerky najvhodnejšie, a tiež hľadali ideálnu dobu a teplotu na vysušenie.

„Bol to dlhý proces, pretože všetko dobré potrebuje svoj čas. Nakoniec vzniklo jerky, ktorému veríme a ľuďom chutí.“

Michal hovorí, že ho dlhodobo fascinujú trvanlivé produkty. A práve so sušeným mäsom môže experimentovať a tvoriť jedinečné príchute. Miešajú si vlastné zmesi korenia z jednotlivých ingrediencií a kupované zmesi korenia by si u nich hľadal len márne.

Sójovú omáčku používajú od výrobcu Kikoman a worcesterovú omáčku od českého výrobcu Ekoprodukt, ktorá je bez lepku, glutamátu a použité sú „non GMO“ suroviny.

„Nepoužívame žiadny konzervant. Do každej zmesi korenia pridávame kvapku vlastného medu a mäso pekne vysušíme, tak, ako sa má.“

Chceli si taktiež dať záležať, aby ich výrobky neboli tenké ako papier, ale mali plný vzhľad a hrúbku cca. 2 mm. Jerky preto krájajú na menšie kúsky, aby človek s mäsom nezápasil, alebo ho nekonečne dlho žuval, až ho to prestane baviť.

„Podľa nás to musí byť príjemný okamih a nie žiadny súboj alebo preťahovačka.“

Deklarujú dokonca aj to, že sú odhodlaní usušiť vôbec najlepšie jerky na svete.

Čo sa týka mäsa, to hovädzie odoberajú od firmy Agro-Měřín, ktorá je známa tým, že si ctí zásady WELFARE pre chov dobytka.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PREMIUM SNACKS (@mo.jerky)

To znamená, že zvieratám chcú zaistiť spokojnosť, komfort, dostatok pohybu, veľký priestor na spanie a kvalitné krmivo. Farmári tu taktiež dbajú na celkovú fyzickú aj mentálnu pohodu zvierat.

Michal spolupracuje aj s firmou Vension CZ, ktorá odoberá ulovenú divú zver od lovcov zo Slovenska a Česka.

„Na výrobu našich jerky spracovávame iba jelenie a dančie stehná. Zverina pochádza z voľnej prírody. Zverinové mäso možno považovať za biopotravinu, vďaka spôsobu stravovania zveri v divokej prírode. Mäso obsahuje vysoký obsah bielkovín, vitamínov, minerálov a nízky obsah tuku a cholesterolu oproti hovädziemu mäsu.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PREMIUM SNACKS (@mo.jerky)

Čo sa týka praktickej stránky veci, Jerky ti vydržia približne jeden rok. Samozrejme, za predpokladu, že človek dodrží všetky odporúčania pre správne skladovanie: Jerky môže byť v teplote od 0 °C do 30 °C avšak priamy slnečný svit im nerobí dobre. Najlepšie je mať tento produkt v tme a izbovej teplote napríklad v špajze, alebo pokojne zabudnutý v ruksaku.

„Na takto uskladnené jerky je garancia jeden rok. Čisto pre náš výskum však máme na sklade jerky, ktoré sú cez 3 roky staré a stále vyzerajú skvele.“

Úplným základom pred ochutnaním jerky je podľa Michala k nim privoňať. Práve vôňa napovie veľa o čerstvosti a výbere surovín, z ktorých sú vyrobené.

„Tóny vône majú byť príjemné a zaoblené do danej príchute. Jednoznačne nesmiete cítiť žiadnu chémiu alebo niečo umelé.“

Keď tento produkt ochutnáš, pomerne špecificky sa uvoľní spomínané korenie, ktoré sprevádza aj nečakaná chuť medu. Ten pochádza od včiel, ktoré chová v nadmorskej výške 577 m.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PREMIUM SNACKS (@mo.jerky)

„Včelstvá sú umiestnené na dedine, kde majú včielky skvelé podmienky a nekonečnú prírodu. Vytáčame tri druhy medu: kvetový, zmiešaný a medovicový. Kvetový med má ovocné tóny a svetlú farbu. Zmiešaný med ovocno-lesnej zaoblenú chuť a svetlo-tmavú farbu. Medovicový med je výrazný po lesných plodoch, je veľmi tmavý a najdlhšie zostáva v tekutom stave,“ dodáva Michal.

Zdroj: MO Jerky

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá