Michelinská hviezda je na Slovenku na spadnutie. Stále ju však nemáme. Kde je chyba?

  • V piatok vyšiel nový Michelinovský sprievodca pre rok 2020
  • Žiadna slovenská reštaurácia sa v ňom neumiestnila
  • Česi majú dve, vo Viedni je niekoľko a do rebríčka sa tento rok zaradila ja poľský Krakov
michelin
Unsplash.com/Jametlene Reskp, Chuttersnap
  • V piatok vyšiel nový Michelinovský sprievodca pre rok 2020
  • Žiadna slovenská reštaurácia sa v ňom neumiestnila
  • Česi majú dve, vo Viedni je niekoľko a do rebríčka sa tento rok zaradila ja poľský Krakov

Koncom marca sa malo konať odovzdávanie Michelinských hviezd pre tie najlepšie reštauračné koncepty za posledný rok. Prišla korona a tak sa ceny odovzdávali len včera. Slováci nezískali nič. Dve reštaurácie zo susedných Čiech si odniesli každá po jednej vzácnej hviezde. 

Prelomiť povestné dve červené hviezdy sa im však ani tentokrát nepodarilo. U nás sa nepodarilo prelomiť ani hranicu jednej. Slovensko je tak jedinou krajinou z V4, ktorá takéto prestížne kulinárske ocenenie nevlastní. 

Niekoľko kuchárov zo zahraničných reštaurácií nám už na pomoc prišlo. A to z tých najlepších. Slovensku pomáhajú talianski aj českí šéfkuchári z ocenených gastro podnikov, ktoré sa radia k tým najlepším na svete. Ani tento rok sme sa napriek veľkej snahe do povestného červeného bedekra bratov Michelinovcov nedostali. 

Hovorí sa, že za ozaj hodnotný výletný cieľ sa považuje len reštaurácia s troma takýmito hviezdami. Kde je teda pravda? 

Čo je michelinské, je drahé – skutočne?!

Nie. Práve tento zaužívaný stereotyp vyvrátil malý pouličný stánok v Singapure a v ňom veselý, nízky malajzijský kuchár Chan Hon Meng, ktorý tu pracuje 17 hodín denne už 37 rokov. Michelinskú hviezdu získal v roku 2016 a prekvapený zostal nielen celý svet, ale aj samotný Meng. Svoje jedlo totiž predáva v prepočte za 1,70 eur.

zdroj: carbonated.tv; Malajzijčan Chan Hon Meng pracuje v streetfoodovom stánku v Singapure. V roku 2016 získal Michelinskú hviezdu a prekvapil celý svet.

V červenými hviezdami ocenenej reštaurácii sa však naješ pokojne aj za niekoľko desiatok eur. Na niektorých účtoch nájdeš závratné sumy, ale vieš si vybrať pár kvalitných a zaujímavých konceptov, ktoré tvoj rozpočet nezruinujú. 

Otázkou ale ostáva, prečo Slovensko doposiaľ nikoho z najvyššieho gastro priemyslu nezaujalo. 

Šéfkuchári Vojtech Artz a Marek Harbuľák v dávnejšom rozhovore pre Hospodárske noviny povedali, že pravdepodobne k nám ešte poslovia od Michelina nezavítali. Známym faktom je, že inšpektorov je skutočne málo a európske metropoly treba obísť v priebehu niekoľkých mesiacov.

Z ich slov by malo pre Slovensko plynúť ponaučenie. Naša kuchyňa sa z pozície Michelinskej hviezdy degradovala sama. Cieľom bolo nakŕmiť masy a za lacný peniaz. Predražený fine-dining, vzhľadovo lákavé, no takmer neviditeľné porcie jedla a zážitkové večere našincom dlho nič nehovorili. 

Teraz sa už situácia postupne zlepšuje, preto odborníci z gastro priemyslu tvrdia, že by sme si aspoň jednu červenú zaslúžili. Určite by nás to nakoplo. 

Z pozorovaní vyplýva, že si ľudia na Slovenku potrpia na kvalitu a prípravu jedla oveľa viac, ako kedysi. Na druhej strane sú aj za dobré jedlo a vychýreného šéfkuchára  ochotní zaplatiť viac. 

Kuchár, čo pýta viac

Nie je to o tom, že nemáme dobrých kuchárov. Veď niekoľko Slovákov už v tých najvychýrenejších reštauráciách sveta varilo. A vrátili sa späť domov, aby ukázali, že aj u nás sa dobré jedlo robiť dá. Michal Kordoš, mladý šikovný a ambiciózny kuchár varil v preslávenej kodanskej Nome. Len 25-ročná Petra Švehlíková bola súčasťou tímu michelinskej reštaurácie na francúzskom Azúrovom pobreží, kde nazbierala obrovské skúsenosti. Tie chce pretaviť na hviezdu aj u nás. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Field Restaurant (@fieldrestaurant),

Bývalý šéfkuchár reštaurácie Fou Zoo Michal Konrád v lifestylovej spovedi pre časopis .týždeň uviedol, že  Michelina chce, a čím ďalej, tým sa mu to zdá reálnejšie. V roku 2014 redaktorke Elene Akácsovej povedal, že by mohli byť dokonca prví na Slovensku. Svoju cestu za hviezdou vtedy napriek všetkému považoval za dlhú. A dodnes na ňu čaká.

Po odchode z v tom čase najlepšej slovenskej reštaurácie si založil streetfood Bao Brothers. 

Netreba zabúdať,že do reštaurácií tohto typu musíš mať povinnú rezerváciu s poriadnym predstihom. Niektoré to umožňujú len párkrát do roka, preto ak máš ambíciu, najesť sa u najlepších, skontroluj si podmienky, ktoré uvádzajú na svojich weboch.

Ako sú na tom susedia?

Česko získalo tento rok 2 hviezdy. Reštaurácia Field obhájila titul z minulého roka, rovnako ako aj La Degustation Bohême Bourgeoise. Paradoxom je, že tieto dve skvelé reštaurácie sa nachádzajú len 300 metrov od seba.

Medzi nové európske prírastky v oblasti Michelinovských ocenení patrí aj krakovská Bottiglieria 1881. Nájdeš ju na obľúbenej turistickej lokalite tohto starobylého kráľovského mesta, v židovskej štvrti s názvom Kazimierz. Jedlo, ktoré ponúkajú je symbiózou modernej poľskej kuchyne a výrazného nordického vplyvu. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bottiglieria 1881 Michelin⭐️ (@bottiglieria1881),

Práve tu platí princíp, že skvelé jedlo, nemusí byť zákonite finančne devastačné. Naješ sa za super cenu k jedlu dostaneš na výber aj špeciálne vína, pretože Bottiglieria 1881 je zároveň aj vinotékou.

Zdroje: guide.michelin.com, tyzden.sk, hnonline.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá