Michelinské reštaurácie u nás nenájdeš. Toto sú tie najzaujímavejšie v blízkosti Bratislavy

  • V4 je na tradičné gastro slabá - taká je pravda
  • Michelinské reštaurácie sa však diametrálne od rezňa so zemiakmi líšia
  • Prinášame ti niekoľko skvelých, ktoré jednoznačne oceníš. Títo to robia inak
 srcset
Ilustračný obrázok (unsplash.com)
  • V4 je na tradičné gastro slabá - taká je pravda
  • Michelinské reštaurácie sa však diametrálne od rezňa so zemiakmi líšia
  • Prinášame ti niekoľko skvelých, ktoré jednoznačne oceníš. Títo to robia inak

Keďže Slovensko zatiaľ žiadnu reštauráciu z kategórie Michelinských neponúka, musíš za gastro-zážitkom cestovať k susedom. Našťastie má Bratislava skvelú polohu na to, aby si mal hneď do troch krajín blízko. A do štvrtej v podstate pri dobrej vôli tiež.

O boufés (Viedeň)

Len necelú hodinu od hlavného mesta je vzdialená Viedeň, kde aktuálne nájdeš 67 reštaurácií s Michelinskou nálepkou na dverách. Gastronomické oblasti sú rôzne. Vyberáme pre teba stredomorskú kuchyňu, konkrétne bistro, ktoré láka už zvonku. V O boufés  ti pomôžu skombinovať jedlo s famóznym vínom z naturálnymi vínami z južného stredomoria, z viníc.

Gepostet von O boufés am Mittwoch, 4. November 2015

Táto reštaurácia s  holými stenami, vysokými stropmi a minimalistickým dekorom sa nachádza hneď vedľa svojho gurmánskeho náprotivku, reštaurácie Konstantin Filippou a s pestrou ponukou gréckych chutí, pripravených absolútne inovatívnym spôsobom. Od varianty údenín po mäsové guličky keftedes s hilopitmi , čo sú malé zelené cestovinové štvorčeky, v ponuke ťa možno prekvapia aj čierne pudingové ravioly zo sépiou, mäkkýšmi a hráškom. Za hlavné jedlo tu zaplatíš od 18 do 31 eur a za dezert, ktorý sa sezónne mení zaplatíš 14 eur.

no rules without exceptions: we are open for lunch at oboufes this saturday, call us for a reservation +43 (0)1 512222910

Gepostet von O boufés am Freitag, 18. März 2016

Mnohí vinári, ktorých sme vybrali veľmi starostlivo, sú naši priatelia. Práve oni nás pri práci najviac motivujú a dávajú jej zmyslel. Spoločne sa snažíme dostať finálny produkt do štádia, ktoré si každé jedlo zaslúži. My mu dodávame individuálnu nedotknuteľnú povahu,“ hovorí o kombináciách chutí v O boufés Dominik Ginzinger, ktorý je tu someliérom a zároveň manažérom.

Borkonyha Winekitchen (Budapešť)

Maďari majú výborné jedlá aj vína. Sú to majstri hostitelia a hovorí sa, že všetko, čo ti ponúknu, stojí za ochutnanie. Táto sa nachádza v blízkosti Baziliky svätého Štefana. Budeš sa tu cítiť ako na rušnom Manhattane, akurát jedlo bude o trochu viac autentické. Borkonyha Winekitchen je zameraná predovšetkým na modernú art cuisine a z veľkej časti je táto Michelinská reštaurácia vinárňou.

Rušná reštaurácia zameraná na víno v blízkosti baziliky. V štrnásťdňovom jedálnom lístku nájdeš kvalitne pripravené jedlá s prepracovaným moderným štýlom šmrncnuté jemnými maďarskými prvkami. Špičkové suroviny pochádzajú z okolitých krajín.

Báránygerinc, zeller, dióFoto by Fekete Antonio

Gepostet von Borkonyha am Samstag, 15. Februar 2020

V ponuke je približne 200 vín, mnoho z nich práve od miestnych výrobcov.

Jedlo vyzerá na tanieri naozaj dokonalo. Čistý biely podklad a do najmenšieho detailu prepracované umenie, ktoré je doslova gastro-dizajnom.

Šéfkuchári predstavujú národnú TOPku a sú vyskladaní tak, aby sa vzájomne dopĺňali. Jedlo sa tu pohybuje v hodnote od 30 eur.

Anett, Teréz, Viola és Kristóf a Borkonyha fantasztikus, édes, cuki, fenomenális és copfos😉 cukrász csapata❤🍩🍡🍪🎂🍰🧁🥧🍫🍬🍭

Gepostet von Borkonyha am Freitag, 6. September 2019

Aromi Ristorante (Praha)

V hlavnom meste u našich bývalých federatívnych bratov je 31 Michelinských reštaurácií. Stredná Európa svojou tradičnou kuchyňou nie je extra rôznorodá. V každej krajine nájdeme principiálne to isté. Preto sa pražská reštaurácia Aromi zamerala práve na taliansku kuchyňu a za krátky čas sa stala expertom na ryby či morské plody. Majiteľom je známy šéfkuchár, Talian Riccardo Lucque, ktorý sa zameriava na prvotriedne suroviny a sám si špeciálne talianske suroviny aj dováža. A nie tak od hocikoho. Vyberá si práve farmárov a malododávateľov.

Náš twist na italskou klasiku v tom nejkrásnějším slova smyslu. Tagliolini alla carbonara, Itálie, která nás nikdy nepřestane bavit. bit.ly/RezervaceDoAromi

Gepostet von Aromi am Montag, 17. Februar 2020

 

Aromi je známa pre svoj fine-dining.  Jedlo nie je extra drahé. Dnes už zaručene neplatí fakt, že všetko, čo je chutné a kvalitné, musí byť predražené. Naješ sa tu za podobné ceny ako v Bratislave. Trochu viac ťa už bude stáť dobré talianske víno či prosecco.

Zisk Three Forks za fine dining od průvodce Gambero Rosso je pro nás další z mnoha krásných ocenění. Děkujeme za něj! Je…

Gepostet von Aromi am Sonntag, 24. November 2019

Veľmi príjemne a domácky pôsobí aj interiér. Teplá drevená podlaha a biele steny sú zárukou luxusného a čistého vizuálu.

Bottiglieria 1881 (Krakov)

Kráľovské mesto s citeľnou atmosférou starej Haliče má až 25 reštaurácií s kvalitou od Michelinu. Konkrétne táto sa nachádza na druhej strane Visly a jej kulinária je zaradená do kategórie Art Cuisine. Štyria šéfkuchári ochutnali svet a zistili, že víno a jedlo idú dokopy len v určitých kombináciách. Autentická atmosféra blízkej židovskej štvrte dodáva celej reštaurácii ešte pôvabnejší charakter.

Śledź, pistacje, barbecue / Herring, pistachios, barbecue

Gepostet von Bottiglieria 1881 am Mittwoch, 19. Februar 2020

Bottiglieria je vlastne pivnica. Zdobia ju staré vínové debničky a škatule, stoly a stoličky sú dizajnérske, od poctivých poľských remeselníkov. Na výber máš 100 rôznych vín z celého sveta. A to aj napriek tomu, že Poliaci absolútne nie sú vinársky národ, kvalitné víno si vedia vychutnať a dokážu ho aj oceniť.

Gepostet von Bottiglieria 1881 am Mittwoch, 31. Oktober 2018

Je to ich v poradí už druhé Michelinské ocenenie. Jedál nájdeš v Menu skutočne málo, konkrétne len 3 hlavné jedlá. V ponuke sa však v poslednej dobe objavilo aj špeciálne degustačné menu, za ktoré zaplatíš o 100 zlotých viac (25 eur), ale môžete si ho dať pokojne dvaja. Moderná kreatívna kuchyňa je známa tým, že sa stravuješ viac zážitkovo a hlad veľmi nezaženieš. Vizuálne však za 100 bodov.

ROKITNIK / TOFFIBatat StudioPawel Lukasz Okuniewicz

Gepostet von Bottiglieria 1881 am Mittwoch, 31. Oktober 2018


Najnovšie video