Milovníci burčiaka si tento rok pochutia o niečo skôr

  • Nadpriemerne teplé a slnečné počasie niektorých z nás morí, iných naopak teší
  • Vinári a milovníci burčiaka určite patria do tej druhej skupiny, keďže takýto typ počasia spôsobil skoršie dozrievanie hrozna
  • Na túto skutočnosť reagovalo aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré udelilo výnimku a povolilo predaj burčiaka z hrozna, dopestovaného a spracovaného na našom území, už od 6. augusta 2018
Pinterest
  • Nadpriemerne teplé a slnečné počasie niektorých z nás morí, iných naopak teší
  • Vinári a milovníci burčiaka určite patria do tej druhej skupiny, keďže takýto typ počasia spôsobil skoršie dozrievanie hrozna
  • Na túto skutočnosť reagovalo aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré udelilo výnimku a povolilo predaj burčiaka z hrozna, dopestovaného a spracovaného na našom území, už od 6. augusta 2018

Ak si milovník burčiaka, známeho obľúbeného rozkvaseného hroznového muštu, jeho výrobu a predaj si automaticky spájaš s obdobím konca leta a začiatku jesene. Zodpovedá tomu aj zákonné obmedzenie, v zmysle ktorého sa burčiak môže predávať od 15. augusta do 31. decembra.

Fixný termín predaja burčiaka bol zákonom stanovený z dôvodu, že opakovane dochádzalo k podvodom pri jeho predaji. Špekulatívni výrobcovia totiž zbierali nedostatočne zrelé hrozno, ktoré neobsahovalo dosť cukru a tak ho umelo dosladzovali. Na základe dlhoročných skúseností bol považovaný 15. august za dátum, kedy je už väčšina hroznovej úrody dozretá, a teda aj dosť sladká na spracovanie.

Špecifický rok

Špecifické klimatické podmienky v tomto roku však spôsobili, že na jednej strane je síce hrozna, ako základnej suroviny na výrobu burčiaka, veľa a má aj vďaka slnečnému žiareniu vyššiu cukornatosť, v priemere o 15 %, no na druhej strane dozrieva o dva až tri týždne skôr ako bežne.

Prijatie výnimky

Na špecifické klimatické podmienky muselo reagovať aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Výnimku zo zákona o vinohradníctve a vinárstve č. 313/2009 Z.z. na povolenie skoršieho predaja burčiaku v roku 2018 už od 6. augusta udelilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na základe žiadosti Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

Svoju žiadosť zdôvodnili tým, že rok 2018 bol klimaticky nadpriemerne teplý v období vegetácie, čo sa odráža aj na skoršom dozrievaní viniča hroznorodého. Výnimka sa vzťahuje na predaj burčiaku vyrobeného výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky v roku 2018. Predajca je povinný v mieste predaja viditeľne na výveske burčiak označiť pojmom ‘Burčiak‘ a uviesť údaj o výrobcovi,“ vysvetľuje Štefan Ryba, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva.

Vinohradníci udelenie výnimky vítajú, no boli by radi, keby sa tento termín do budúcnosti posunul už na 1. augusta tak, ako to platí už v Česku. Svoje prianie odôvodňujú aj tým, že do budúcna predpokladajú ešte horúcejšie letá, pri ktorých sa dozrievaniu hrozna bude dariť ešte viac. Takže, ak sme ti urobili chuť, prajeme šťastnú ruku pri výbere kvalitného burčiaka.

Zdroj: mpsr.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá