Mimoriadny úspech pre Slovensko: Tradičné jedlo je druhým najlepším na svete (REBRÍČEK)

  • Slovenská pochúťka sa dostala medzi TOP 100 najlepších zemiakových jedál na svete
  • Vďaka chuti si získala uznanie aj v silnej konkurencii
Zemiaky
  • Slovenská pochúťka sa dostala medzi TOP 100 najlepších zemiakových jedál na svete
  • Vďaka chuti si získala uznanie aj v silnej konkurencii

Slovenská kuchyňa opäť zažiarila na medzinárodnej scéne. Tradičná pochúťka, ktorú dobre poznáme z domácich stolov, sa umiestnila na poprednej priečke v rebríčku TOP 100 najlepších zemiakových jedál sveta.

V silnej konkurencii jedál z rôznych krajín si získala uznanie vďaka svojej chuti. Ide o dôkaz, že aj naše tradičné recepty majú čo ponúknuť svetovej gastronómii.

Slovenská pochúťka v TOP 5

Svetoznámy gastronomický portál TasteAtlas si tentoraz pripravil rebríček TOP 100 najlepších zemiakových jedál sveta. V silnej konkurencii rôznych krajín a kuchýň si Slovensko opäť vyslúžilo uznanie. Naša tradičná pochúťka, zemiakové placky, sa umiestnila na vynikajúcom 2. mieste, čím potvrdila svoju obľúbenosť nielen u nás doma, ale aj v zahraničí. 

„Tieto rustikálne, chrumkavé zemiakové placky patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Pripravujú sa z hustého cesta vyrobeného zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Krátko sa vyprážajú na panvici dozlatista a zvyčajne sa podávajú ako sýte hlavné jedlo v kombinácii s mliečnymi výrobkami, prípadne ako príloha k výdatným slovenským duseným jedlám,“ napísal TasteAtlas o plackách. 

Zemiakové placky v tomto zozname predbehla iba pochúťka Gamjajeon z Južnej Kórey. Toto kórejské jedlo je podobné palacinke, ktoré sa pripravuje zo strúhaných alebo rozmixovaných zemiakov. V niektorých verziách sa do cesta pridáva aj jarná cibuľka, pažítka, mrkva či klasická cibuľa. Tieto malé okrúhle placky sa smažia na panvici, kým nezískajú chrumkavý povrch. Podávajú sa ako ľahké jedlo, príloha alebo drobné občerstvenie a sú bežnou súčasťou kórejskej kuchyne.

Na popredných miestach sa umiestnil aj pokrm od našich severných susedov. Konkrétne na 4. mieste skončili Placki ziemniaczane z Poľska, ktoré sú veľmi podobné našim zemiakovým plackám. V rebríčku TOP 10 sa objavili aj ďalšie zemiakové jedlá z európskych krajín, ako sú Francúzsko, Taliansko či Lotyšsko.

TOP 15 zemiakových jedál sveta

  1. Gamjajeon – Južná Kórea 
  2. Zemiakové placky – Slovensko
  3. Llapingachos – Ekvádor
  4. Placki ziemniaczane – Poľsko
  5. Tartiflette – Francúzsko
  6. Gratin dauphinois – Francúzsko
  7. Pommes Anna – Francúzsko
  8. Crocchè – Taliansko
  9. Kartupeļu pankūkas – Lotyšsko
  10. Hash browns – Spojené štáty americké
  11. Papa rellena – Peru
  12. Papas arrugadas – Španielsko
  13. Bulviniai blynai – Litva
  14. Žemaičių blynai – Litva
  15. Batata vada – India 

ZDROJ: TasteAtlas

Najlepšie knedličky na svete

V našom predchádzajúcom článku sme ti predstavili najlepšie knedličky na svete, kde, samozrejme, nechýbali ani slovenské jedlá. Rebríček najobľúbenejších knedličiek priniesol pestrú zmes chutí z celého sveta. Zastúpené boli ázijské dim sumy, jemné talianske gnocchi, ale aj tradičné stredoeurópske knedličky, či už parené, alebo zemiakové.

Ázijské krajiny v rebríčku výrazne bodovali, najmä vďaka svojej bohatej tradícii v príprave knedličiek. Prvé miesto získali čínske zhēngjiǎo, ktoré sú známe hladkým, jemne zvlneným povrchom. Ich cesto má špecifickú konzistenciu, pripomínajúcu spojenie pareného a jemne opečeného jedla.

Z európskych jedál sa medzi najlepšími umiestnili talianske knedličky, ktoré skončili na deviatom mieste. Ide o tradičné jedlo z oblasti Piemont s názvom Agnolotti del plin.

Do tridsiatky najlepších sa prebojovali aj slovenské bryndzové halušky, ktoré obsadili 26. miesto. Klasické halušky si vyslúžili 38. priečku. Z českých jedál zabodovali ovocné knedličky, ktoré sa ako obľúbený sladký pokrm umiestnili na 57. mieste.

„Bryndzové halušky sú skromné ​​a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch prvkov: halušiek, bryndze a slaniny. Halušky sú tradičný názov pre druh knedle pripravenej zo strúhaných surových zemiakov a múky. Druhou základnou ingredienciou tohto jedla je bryndza, chutný syr vyrobený z ovčieho mlieka, ktorý je typický pre oblasť Liptova,“ napísal o haluškách taktiež portál Taste Atlas.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: TasteAtlas , archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá