Mladá rodina založila v Bratislave novodobú farmu. Ľudia tam chodievajú pomáhať za kvalitnú zeleninu
- Ich projekt je aktuálne jediným svojho druhu na Slovensku
- Mladý pár si založil farmu s nevídaným konceptom, ktorý môže inšpirovať aj teba
- Ich projekt je aktuálne jediným svojho druhu na Slovensku
- Mladý pár si založil farmu s nevídaným konceptom, ktorý môže inšpirovať aj teba
Počul si už o bratislavskom projekte Vegget? Jeho zakladateľmi sú Lucia Gallová a Filip Zbojek. Lucia pochádza z Revúcej a na Univerzite Komenského študovala sociálne a ekonomické vedy. Filip je rodený Košičan, ktorý na univerzite v Prahe študoval hotelový manažment, no za sebou má aj vysokú školu múzických umení.
Život im však do cesty priniesol farmárčenie, ktoré ich aktuálne aj naplno živí. Na ich farme pestujú organicky a remeselne, no organizujú aj rôzne kurzy. Poukazujú aj na smutný fakt, že všetci ich zákazníci sú starší ako 30 rokov.
Pred vlastnou farmou sa Filip venoval produkcii a réžii dokumentov, televíznych reklám a relácií či tvorbe kampaní zmysluplných projektov, ako napríklad Food Revolution Jamieho Olivera.
Lucia zas pôsobila ako manažérka tretieho sektora, spoluzakladala Vidiecku Platformu, kde zastupovala stovky drobných pestovateľov, chovateľov a výrobcov remeselných potravín a tvorila tlak na vládu, aby zlepšovala zákony a podmienky pre malých poľnohospodárov.
Taktiež spoluorganizovala traktorové protesty, organizovala farmárske trhy, farmárske konferencie a založila „Vegget bufet” na univerzite.
Začalo to bufetom
Filip sa „priženil” do vysokoškolského bistra, ktorý založila Lucia na svojej škole, lebo jej tam chýbal prístup ku kvalitnému občerstveniu. Je totiž presvedčená, že kvalitná strava otvára ľuďom hlavy.
Tento „bufet” ako prvý a zatiaľ stále jediný na Slovensku nakupoval suroviny priamo od slovenských farmárov a vyrábal z nich kvalitné zdravé čerstvé občerstvenie pre študentov. Pečivo napríklad nakupovali jedine kváskové z Yeme.
Neskôr boli obaja oslovení firmou HB Reavis, aby sa stali súčasťou tímu, ktorý pripravoval koncept farmárskej Tržnice Nivy v pripravovanom obchodnom centre Stanica Nivy.
Nazvali sa kurátormi, ktorí mali vyhľadať do tržnice tých najlepších pestovateľov, chovateľov a remeselných výrobcov potravín. Pre pandémiu sa projekt tržnice odsúval na neurčito, a tak tím HB Reavis urýchlene pripravil prvú farmársku online tržnicu, kde Lucia a Filip zabezpečili tých najlepších farmárov a producentov.
Ľudia tu mali možnosť objednať si domov to najkvalitnejšie, čo sa na Slovensku vyprodukovalo. Na neskorších prípravách projektu už nespolupracovali, keďže si založili vlastnú zeleninovú farmu a počas otvorenia tržnice boli už v pozícii trhovníkov.
„Pracovali sme v gastre a mali sme sústavný problém vyhľadať kvalitnú zeleninu a hlavne čerstvé bylinky. Chceli sme ponúkať čo najkvalitnejšie jedlo a občerstvenie a vedeli sme, že najlepšie bude, keď si začneme pestovať vlastnú zeleninu a bylinky. Keď sme organizovali jeden catering, kde sme chceli použiť čerstvé bylinky a špeciálne estragón, našli sme jediný zdroj v jednom veľkoobchode,“ objasňuje Lucia.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Lucia založila na svojej vysokej škole prvý bufet na Slovensku, ktorý vyrábal pre študentov zdravé občerstvenie zo surovín priamo od lokálnych farmárov
- Následne založila výrobňu remeselných potravín a už nebolo cesty späť
- V apríli 2020 s partnerom vytvorili vlastnú farmu
- Pestujú organicky a ekologicky
- Inšpirovať chcú celú krajinu a radi by na trhu uvideli ich konkurenciu
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity