Marcel si splnil sen a teraz vyrába víno z čučoriedok či broskyne. Za rok a pol sa stal najlepším na svete

  • Čučoriedkové, bazové, rakytníkové či brusnicové vína si Slováci zamilovali
  • Kým v Škandinávii pijú ovocné vína často, u nás ich musí vinárstvo Miluron presadzovať
  • Ovocné vína bývajú lacnejšie oproti hroznovým, pričom častokrát prekonávajú ich kvalitu
vinomuluron8
Miluron
  • Čučoriedkové, bazové, rakytníkové či brusnicové vína si Slováci zamilovali
  • Kým v Škandinávii pijú ovocné vína často, u nás ich musí vinárstvo Miluron presadzovať
  • Ovocné vína bývajú lacnejšie oproti hroznovým, pričom častokrát prekonávajú ich kvalitu

Marcel Boris už roky pôsobí ako úspešný právnik, no stresy advokátskeho života skrátka treba ventilovať. Zameral sa preto na vinárstvo a už po roku a pol so svojím vínom Miluron zbiera ocenenia po celom svete. Jeho vína pritom nie sú vyrobené z hrozien, no z ovocia ako čučoriedky či broskyne.

V našom podcaste prezradil, že je patriotom a Slovensko má plno dobrých a kvalitných surovín. Práve tie sa rozhodol zužitkovať vo svojich vínach a okamžite sa ocitol na prvom mieste v mnohých súťažiach, napríklad v Izraeli či USA, kde si od neho 6 paliet vína objednal rovno Nicolas Cage.

Netradičné čučoriedkové, broskyňové, šumivé s macerovaným kvetom bazy, či svetové víno z čiernych ríbezlí – v portfóliu vína Miluron sú naozaj netradičné kúsky, no Slováci im dávajú šancu.

Čoraz viac mladých ľudí dnes totiž objavuje chute ovocných vín miesto klasického bieleho, ružového či červeného. Aktuálnym trendom je totiž skúšanie nových chutí a na rad tak prichádzajú bazové, čučoriedkové či napríklad slivkové vína. Pri ich výrobe nebol použitý ani jeden miligram hrozna, čo cítiť aj na výraznej ovocnej chuti.

Potenciál ovocných vín poznali už v 18. a 19. storočí, kedy sa vína vyrobené z miestnych bobúľ pravidelne nachádzali v komorách domov. Samotná popularita vín má pritom stúpajúcu krivku (vytláča najmä pivo) a Slovák dnes nemá problém dať za kvalitné vína aj 130 eur mesačne, informovali Aktuality. A tí bohatší s radosťou dajú aj 100 eur za jeden večer.

zdroj: Miluron

K rôznym príležitostiam sa hodia rôzne druhy vína, na to nesmieš zabudnúť. K romantickej večeri s priateľkou ti neodporúčame lacné, presladneńe rosé, a pokiaľ plánuješ uvoľnenejší večer s priateľmi, chuťovo komplikované červené víno nie je tou najlepšou možnosťou. Ovocných vín je však toľko druhov, že na každú príležitosť nájdeš minimálne tri chute, ktoré sa perfektne hodia.

Cuvé – víno zmiešané z viacerých odrôd.

Slovenské vinárstvo Miluron totiž produkuje práve takúto exotiku a určite ťa poteší správa, že ich vína získavajú ocenenie po celom svete a čučoriedkové cuvé, ktoré vyrobili, bolo vyhlásené za najlepšie víno na Slovensku. V ponuke majú dlhý zoznam ovocných vín od bazového cez rakytníkové až po čučoriedkové či slivkové.

zdroj: Miluron

Najväčším lákačom medzi ovocnými vínami Miluronu je Bazovinka – žiarovožlté víno z bazy, ktorého chuť je poriadne netradičná. Výrobca ju označuje za bazovú, no zároveň pôvabnú a plnú, pričom celú krásu dotvára zvyškový cukor. Vďaka tomu sa Miluron môže chváliť vybalansovanou harmóniou a jedinečnosťou chuti, ktorá sa cez text skrátka nedá opísať.

Jedno z najchutnejších ovocných vín je čučoriedkové. Jeho chuť ovplyvňuje suchosť alebo sladkosť, presne ako pri bielych či červených vínach. Na rozdiel od hrozna v ňom však budeš cítiť, neprekvapivo, čučoriedky. Na podobné vína ľudia nie sú vôbec zvyknutí a s novučičkou chuťou uspeješ pri dezerte i v súkromí za barovým pultom.

Slivkové ovocné víno od Miluron zasa obsahuje sofistikované chute divokej Ázie. Dezertné víno sa chuťovo hodí k príjemnému večernému posedeniu pri ovocných zákuskoch.

Nezvyčajné broskyňové víno si vyžaduje predovšetkým kvalitné spracovanie, s čím skúsení vinári v Miluron nemajú žiadny problém. Ak sa však podarí, výsledkom je osviežujúci kúsok plnej oranžovej farby. K ničomu sladkému ti však broskyňové víno neodporúčame, vyskúšaj radšej cestoviny či morské plody.

zdroj: Miluron

Ovocné vína síce dobýjajú mladú generáciu, no medzi staršími stále nie sú veľmi populárne, tvrdí Marcel Boris zo slovenského vinárstva Miluron. Jeho podnik existuje práve preto, aby Slovákom chuť nezvyčajného vína priblížil.

Vinárstvo Miluron je v ovocných vínach ozajstnou špičkou. Z najvrchnejších priečok kvality a obľúbenosti zosadili dlhoročných kráľov a zaujali prvé miesta, čo je jasným dôkazom vysokej kvality a chuti, ktorá sa zapáčila aj odborníkom.

„Po roku od spustenia výroby cuvé Čučoriedka sme sa stali šampiónmi. Z najvyšších pozícií sme vytlačili etablované značky, ktoré sú tu už desiatky rokov. Sám som čakal, že na začiatku sa budeme len plaziť popri ostatných a len časom sa k takýmto oceneniam dopracujeme,” prezrádza Marcel Boris. Preňho však ide v prvom rade o náznak skvelej kvality jeho vín, nie ako popud začať zrazu vyrábať vína v obrovských kvantách.

Zahraničné suroviny rázne odmietajú

Víno Miluron získava ohromné množstvo ocenení, no majitelia ceny nepremrštili a ich fľašky vieš stále získať za pár eur:Kvalita za rozumnú cenu je u nás základ. Nechceme víno len pre vyššiu triedu, ale také, ktoré by si mohol dovoliť každý Slovák a zároveň si vychutnal emóciu, ktorá v ňom je.“

Slovenskosť vína podčiarkuje aj skutočnosť, že všetky suroviny pochádzajú práve z našich končín. Marcel varuje, že sú dnes supermarkety plné vín, ktoré o sebe tvrdia, že sú ovocné – no od ovocia toho majú ďaleko. Príchuť v nich zvyčajne tvoria sirupy či ďalšie aditíva, ktoré znižujú výdavky.

Keď napíšem na víno, že je z brusníc, znamená to, že sme reálne použili 15 ton brusníc, uistil Marcel. Väčšina našich nákupov je na východnom Slovensku. Sú tam nádherné bio sady s bazovými kvetmi. Kupujeme tam aj čierne ríbezle či aróniu. Čučoriedku máme tiež z východu a z Oravy. Brusnice berieme zo severného Slovenska. Višňu a slivku máme zo sadov z juhu Slovenska, broskyňu zase od Zlatých Moraviec.

Po ťažkej noci ťa hlava bolieť nebude

Čítaš správne – okrem čučoriedkového vína existujú aj bazové, broskyňové, slivkové, čierna ríbezľa brusnicové, višňové, rakytníkové a mnoho ďalších. Na Vianoce pribudne aj šípka. S hroznom nemajú nič spoločné, no z dotyčného stromu sú vyrobené na 100 %.

Mimochodom, z ovocných vín Miluron akoby zázrakom nebolela hlava, čo je pri sladučkých vínach pravidelným problémom. Marcel však pozná aj príčinu. Hlava bolí, len keď je víno presírené, čo sa deje, keď víno dlho stojí a nevedia ho predať. Aby zabránili kvasnému procesu, vinári víno síria. A nielenže z nej bolí hlava, tiež má rakovinotvorné účinky.”

Vyrábať ovocné vína však nie je žiadnou prechádzkou ružovou záhradou. Marcel nám prezradil aj to, že z pohľadu výroby je najkomplikovanejšie brusnicové víno, keďže brusnica veľmi zle kvasí. „Sú vína, ktorých výroba trvá mesiac, pri brusnicovom je to 5 až 6 mesiacov. Existujú ľudia, ktorí na toto víno vyslovene čakajú. Keď sme mali 2-mesačný výpadok, ľudia nám vo veľkom písali, kedy už bude dostupné,” vysvetľuje.

Ani napriek obrovskému dopytu však vína Miluron na regáloch supermarketov nikdy neuvidíš. Vína v obchodoch sú podľa Marcela vyrábané masovo a kvalite sa prikladá len málo dôležitosti. Jediný obchod, kde vína uvidíš, je Kraj.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech