Mladí vedci pestujú mäso v laboratóriu. Novinkou, ktorú uznáva Gates, chcú nahradiť zvieratá a ohromiť Slovákov

  • Tím ambicióznych vedcov predstavili novinku, ktorá nenahradí len mäso, ale aj samotné zvieratá
  • Ich technológiu plánujú odprezentovať aj na slovenskom trhu
maso
Kateřina Marešová/BMT, Unsplash
  • Tím ambicióznych vedcov predstavili novinku, ktorá nenahradí len mäso, ale aj samotné zvieratá
  • Ich technológiu plánujú odprezentovať aj na slovenskom trhu

Český startup Bene Meat Technologies (BMT) ako prvý v strednej a východnej Európe vyvíja technológiu produkcie kultivovaného mäsa. To vzniká kontrolovaným množením živočíšnych buniek. BMT už teraz zvláda kultiváciu potrebných hovädzích buniek, pričom ich ďalším cieľom je každú bunku namnožiť aspoň 50-krát.

V laboratóriu vypestované mäso nie je hocijakou náhradou či alternatívou, ako napríklad populárny Beyond Meat. BMT nechce vo výskume kompromisy, ako je napríklad miešanie buniek s rastlinnými proteínmi. Má v úmysle úplne nahradiť „hospodárske zvieratá“ na všetkých úrovniach. Z ich laboratórií vychádza skutočný mäsový výrobok, ktorý chutí aj vyzerá ako mäso, len s tým rozdielom, že nepochádza zo živého zvieraťa, ktoré muselo usmrtené.

zdroj: Bene Meat Technologies

Cieľom tímu výskumníkov, na ktorého čele je biológ Jiří Janoušek, je okrem iného aj zastaviť zbytočné zabíjanie zvierat v rozšírených, no nehumánnych veľkochovoch. 

„Vyvíjame technológiu na výrobu plnohodnotnej alternatívy mäsa. Prečo nahradiť mäso, keď môžeme nahradiť zvieratá, ktoré sú dnes kvôli mäsu chované v nevyhovujúcich podmienkach a umierajú v strese?“ pýta sa Roman Kříž, ktorých túto technológiu predstaví na konferencii Plant-Powered Perspectives Slovakia.

Momentálne je BMT v procese špecifikácie technológie bioreaktorov – ide o umelé zariadenie slúžiace na kultiváciu živočíšnych buniek. Bunky by v týchto zariadeniach mali rásť prirodzenou cestou, podobne ako pri raste svalov v prípade živého zvieraťa. 

zdroj: Bene Meat Technologies

Startup chce najskôr začať s malými reaktormi, na ktorých konštrukcii spolupracujú s odborníkmi z Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe. Väčšie zariadenia určené na masovú výrobu zase realizujú spoločne so švajčiarskou firmou Bioengineering. Prvé prototypy takýchto zariadení majú uzrieť svetlo sveta už o pár týždňov. Finálne bioreaktory by mali produkovať najmenej desať ton buniek denne.

Kúpil/a by si si mäso vypestované v laboratóriu?

Najlepší na svete

Na celom procese sa podieľajú aj mladé vedecké talenty, medzi ktoré patrí napríklad aj 17-ročná Kateřina Marešová. „Počítame s vnútornou motiváciou každého jednotlivca v tíme. Všetci vedia, že sú súčasťou niečoho, v čom môžeme byť najlepší na svete,“ vysvetľuje Jiří Janoušek.

Experti upozorňujú, že spotreba mäsa celosvetovo stúpa, a či chceme alebo nie, už teraz čelíme živočíšnej nadprodukcii. To ide ruka v ruke s tým, že poľnohospodárstvo sa zaradilo k najväčším znečisťovateľom planéty. Len samotný chov zvierat každoročne vyprodukuje 14,5 % skleníkových plynov.

Podľa štúdie britskej organizácie Chatham House, ktorú odborníci vypracovali v spolupráci s OSN, povedie ďalšie rozširovanie pôdy na poľnohospodárske účely k hrozbe vymiznutia až 86 % druhov ohrozených rastlín a živočíchov.

Ľudia sa mäsa vzdať nechcú

Aj na Slovensku zažívajú veľký rozmach aj rastlinné náhradky, ktoré však žiaľ nedokážu plnohodnotne zasýtiť vysoký dopyt ľudí po mäse. Už teraz existuje veľa ľudí, ktorí sa o obmedzenie konzumácie mäsa a živočíšnych produktov snažia, ale stále veľká časť populácie mäso jedáva a jesť ho bude aj v nasledujúcich dekádach. 

Túto tézu podporuje aj prieskum o klimatických zmenách z roku 2020, ktorý realizovala OSN. Podľa neho dve tretiny opýtaných z 50 krajín sveta vnímajú klimatické zmeny ako problém, ktorý treba riešiť, avšak iba 30 % opýtaných je ochotných vzdať sa mäsa a mliečnych výrobkov s ohľadom na ekologickú udržateľnosť.

Podpora Billa Gatesa

Otázke klimatickej krízy sa venuje aj Bill Gates. Vo svojej novej knihe s názvom How to Avoid a Climate Disaster (Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe) vidí riešenie práve vo vývoji kultivovaného mäsa. Apeluje na vyspelé a bohaté štáty, aby jeho výskumu venovali najvyššiu pozornosť. V budúcnosti by podľa neho mala byť v týchto štátoch produkcia kultivovaného mäsa samozrejmosťou.

„Ide o to, kto ako prvý predstaví takú technológiu, ktorá dokáže vyrobiť kultivované mäso za cenu porovnateľnú s nákladmi v konvenčných chovoch. V tú chvíľu bude pre spracovateľov mäsa i spotrebiteľa eticky aj ekonomicky prijateľnejšie odoberať a konzumovať kultivované mäso. Podľa mňa sa tak stane v priebehu niekoľkých rokov,“ dodáva Roman Kříž, predseda predstavenstva BMT.

Zdroj: BMT

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech