Mladý Slovák pracoval v najlepšom londýnskom podniku. V Pezinku si otvoril bistro, kde má pravidelne vypredané

  • Pôsobil v najlepších reštaurácia v Londýne, kde sa učil pripravovať sushi od odborníkov – Japoncov
  • Na Slovensku stál po boku najlepšieho slovenského kuchára
  • Reč je Richardovi Červenkovi, zakladateľovi Koral bistra v centre Pezinka
koral
Startitup, archív Koral
  • Pôsobil v najlepších reštaurácia v Londýne, kde sa učil pripravovať sushi od odborníkov – Japoncov
  • Na Slovensku stál po boku najlepšieho slovenského kuchára
  • Reč je Richardovi Červenkovi, zakladateľovi Koral bistra v centre Pezinka

Richard Červenka sa na gastro scéne pohybuje už vyše 10 rokov. Pôsobil v jedných z najlepších reštaurácií v Londýne – Zuma či Dinings, kde sa naučil, ako sa pripravuje sushi.

Učil sa od najlepších, a to od majiteľov samotnej prevádzky, ktorí boli Japonci. Do Anglicka ho priviedli referencie, ktoré chcel získal, aby mohol ísť pracovať do Švajčiarska.

Tam však jeho kroky napokon neviedli. Vrátil sa na Slovensko, kde chcel pôvodne ostať len rok. Zasekol sa tu však na dlhšie obdobie.

zdroj: Startitup

V prémiovej reštaurácii s najlepším slovenským kuchárom

Získal prácu vo vychýrenej bratislavskej reštaurácii Fou Zoo, ktorá v manifeste Gurmána obhájila tri zlaté vidličky a stala sa tak najlepšou prémiovou reštauráciou na Slovensku. Na jej čele stál Michal Kondrád, ktorý sa radí medzi najlepších kuchárov na Slovensku.

„Mišo Konrád je úplná bomba, bol na mňa veľmi kritický. Dokázal skritizovať 9 jedál z 10. Aby som vytvoril 12 chodové menu, tak som niekedy musel vytvoriť aj 120 jedál. Vďaka nemu som však tam, kde som,“ hovorí Richard, ktorý vo Fou Zoo pôsobil tri roky.

Richard si vyskúšal prácu aj v reštaurácii Amsterdame a na Slovensku zas pôsobil ešte v Trnavskej Akadémii. Napokon sa však pustil do vlastného biznisu.

„Všetko začalo valentínskymi sushi setmi, ktoré mali veľký úspech. Kuchyňa u rodičov mi však bola pritesná a rozhodol som nájsť vlastný priestor,“ ozrejmuje kuchár, ktorý valentínsky večer s priateľkou nahradil za spoločný valentínsky servis. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Koral (@bistro_koral_)

Netradičná Ázia v srdci Pezinka

Pod hlavičkou Koral vzniklo v septembri 2021 v srdci Pezinka netradičné ázijské bistro. „Milujeme dobré zdravé jedlo, farby, umenie a život. Práve to ma priviedlo k splneniu si svojho sna, kde spájam všetky tieto veci do jedného celku a prinášam do nášho krásneho Pezinka niečo pekné, chutné, hravé a fresh,“ opisuje Richard a dodáva, že tento koncept bol stávka na istotu, keďže v ázijských konceptoch pôsobí vyše 10 rokov.

V tom čase už Slovensko sužovala pandémia. „Mal som určité obavy. No na druhej strane som si povedal, že kde sú tie istoty? Tie v súčasnej situácii nemáš, ani keď si zamestnaný,“ vysvetľuje majiteľ Koral, ktorý do prevádzky investoval poriadny balík peňazí.

„Na začiatku som si myslel, že sa zmestím do 35-tisíc. Prekročili sme 50-tisíc a stále investujeme,“ tvrdí.

V začiatkoch podnikania bolo pre Richarda najťažšie nájsť vhodný priestor aj tím. „Mladí ľudia sa boja pracovať v gastre aj kvôli pandémii. Mnohí si hovoria, čo ak zavrú, ide o nový koncept, to určite nepôjde. Zároveň je práca v gastre drina, mladí to nechcú robiť,“ hovorí šikovný kuchár, ktorý si svoj vysnený tím napokon našiel.

Tvrdí, že bez nich by nebolo možné niečo také vytvoriť. Zároveň mu je veľkou oporou priateľka, ktorá mu pomáha s tvorbou webu aj celkovým chodom bistra.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Koral (@bistro_koral_)

Ramen, Poké bowl i krupicová kaša

Stálu ponuku Koral tvoria jedlá Ázie prispôsobené európskej chuti. Nechýba silný zeleninový vývar s miso pastou – Ramen za 8,90 eur či Thajské zeleninové kari s jazmínovou ryžou, tiež za 8,90 eur.

Milovníci mäsa si do týchto jedál môžu pridať sous vide bravčový bôčik alebo tlakovo varený hovädzí jazyk, ktorý je dokončovaný na grile do chrumkava.

V studenej kuchyni je na výber šalát z mikrobyliniek, zeleniny v spojení s kozím syrom z okolitej farmy. Jeho cena je 8,90 eur. Vyhľadávaným jedlom je aj obľúbený Poké bowl, ktorý si vieš doplniť čerstvou selekciou rýb: tuniak, losos alebo krevety.

„Losos, ktorého u nás dostanete, je BIO škótskeho pôvodu chovaný bez antibiotík, urýchľovačov rastu, GMO, kŕmeného ručne a nami precízne vyfiletovaného, čo pri čerstvých rybách vnímame ako to, čo im dodáva tu najlepšiu chuť,“ objasňuje Richard.

Špecialitou prevádzky je krupicová kaša s lesným ovocím, ktorá je aj napriek klasickému názvu poriadnym prekvapením.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Koral (@bistro_koral_)

Sushi od výmyslu sveta

Najobľúbenejším jedlom zákazníkov je sushi, ktoré je rozdelené do viacerých kategórií. Ako prvým je sushi set vo veľkosti XXL, ktorý obsahuje 72 kusov sushi v 15 rôznych chuťových kombináciach. Jeho cena je 95 eur.

O niečo menší je sushi set L, v ktorom sa nachádza 44 kusov sushi v 10 rôznych prevedeniach za 75 eur. Tretí set M je zložený z 36 kusov sushi v 8 formách za 50 eur.

Set Nigiri špeciál je o niečo lacnejší, stojí 40 eur. Obsahuje však len 16 kúskov a 4 rôzne chuťové varianty. Na svoje si prídu aj vegáni, ktorí majú vlastný vegan set s 36 kúskami za 35 eur.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Koral (@bistro_koral_)

Sushi svoje najlepšie časy zažívalo v miléniových rokoch. V Koral však majiteľ stavil na netradičnosť.

„Naše sushi nie je tradičné, aké nájdeš kdekoľvek. Síce ide o klasické rolky, ale sú špeciálne. Veď, kde nájdeš na sushi hovädzí jazýček, bôčik alebo brokolicu. Na sushi scénu chceme priniesť niečo, čo v bežnom sushi bare nenájdeš,“ opisuje Richard a dodáva, že základom perfektného sushi je kvalitná surovina.

„Nie je však kúzlo zohnať kvalitnú surovinu, ale postarať sa o ňu, aby na tanieri bola v určitej kvalite,“ doplnil.

Dobrá reštaurácia musí podľa Riša spĺňať tri hlavné body, a to kvalitu jedla, osobitný prístup personálu a emóciu, ktorá u ľudí po návšteve ostane.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Koral (@bistro_koral_)

Do budúcna plánuje zakladateľ rozšíriť bistro aj do iných miest, preraziť sa chystá aj za hranicami Slovenska. Zároveň sa pohráva aj s myšlienkou odštartovať produkciu vlastných výrobkov pod brandom Koral.

„Mladým ľuďom, ktorí chcú vstúpiť na gastro scénu, odporúčam veľa ochutnávať a veľa variť. Určite choďte stážovať do lepších reštaurácií, ideálne do zahraničia. Získavajte skúsenosti a nebojte sa,“ vyjadril sa pre Startitup majiteľ prevádzky Koral.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie