Mladý Slovák ručne vyrába prenosné bary z kanistrov, určené pre pravých chlapov

  • Tomáš je skvelým príkladom toho, že ak máš jedinečný nápad na biznis, oplatí sa do neho pustiť aj keď ešte študuješ. Ak do svojho nápadu investuješ dostatok času a energie, môžeš expandovať aj do zahraničia bez toho, aby si odchádzal mimo Slovenska.
bass
Tomáš Cinkanič
  • Tomáš je skvelým príkladom toho, že ak máš jedinečný nápad na biznis, oplatí sa do neho pustiť aj keď ešte študuješ. Ak do svojho nápadu investuješ dostatok času a energie, môžeš expandovať aj do zahraničia bez toho, aby si odchádzal mimo Slovenska.

Tomáš Cinkanič študuje manažment verejnej správy v Bratislave. Škole sa venuje externe, aby popri tom mohol pracovať na svojich projektoch. Svoj bar v kanistri vyrába v Snine, aj napriek tomu, že by zrejme bolo ľahšie obrátiť sa na ázijských výrobcov. Tomáš však chce, aby išlo o slovenský produkt vyrobený v jeho rodnom meste.

Na druhej strane sa mu tento postoj vracia v tom, že to, čo opustí jeho dielňu, má európsku kvalitu. Tomáš sa vždy venoval projektom v neziskovej sfére alebo v podnikaní. The Jerry Can Bar je však jeho prvým projektom s citeľným dosahom.

Foto: Tomáš Cinkanič

Zmyslom tohto projektu však nie je len biznis ako taký. Ide v ňom aj o zábavu. Tomáš je mladý, vždy ho bavili homemade veci a dizajn. Nápad schovať do kanistra bar je už dosť starý, ale Tomáš to chcel robiť oveľa krajšie a originálnejšie.

“Prvotným impulzom bolo, že keď som urobil svoj prvý kanister,  ktorý som nazýval “bardaska”, všetci moji priatelia ho buď chceli kúpiť, alebo chceli, aby som im nejaký vyrobil. Vtedy mi došlo, že je to ideálny darček, a to vďaka originalite a prekvapeniam, ktoré môže obsahovať. Zároveň má aj praktické využitie. Neveril by si, koľko ľudí nakoniec skrýva v našom kanistri niečo iné než bar, “ povedal Tomáš pre Startitup.

Foto: Tomáš Cinkanič

Unikátne kanistre dodáva spoločnosť Slovakia Trend a prechádzajú až 139 krokmi v procese výroby. Od vyrezania dvierok po vloženie posledného kúska obsahu. Tomášovi šikovní majstri v dielni režú, brúsia, vŕtajú, ohýbajú, skrutkujú, pília, lepia, pribíjajú, vypaľujú, farbia, lakujú, nechávajú schnúť, ohýbajú, napínajú, nastreľujú, čistia, leštia…a mnoho ďalšieho.

Foto: Tomáš Cinkanič

Rekord na dokončenie jedného výrobku a jeho naplnenie obsahom je 5 hodín a 12 minút. Výroba jedného kusu reálne trvá jednému majstrovi takmer 7 hodín. Používajú preglejku zo slovenského bukového a brezového dreva, slovenské farbivá a laky, všetky gumové prvky dodáva tiež slovenská firma.

Jedine vychytávky v obsahu sú často z dovozu, nakupujú ich síce na Slovensku, ale pôvod je väčšinou v Ázijských krajinách. Samotný kanister a všetky jeho prvky sú však rýdzo slovenské. Handmade in Slovakia, na čo je Tomáš veľmi hrdý.

Foto: Tomáš Cinkanič

O zákazníkov, ktorí majú záujem o The Jerry Can Bar, nie je u nás ani v zahraničí núdza. „Netušil som, že Slovensko je taký silný trh napr. oproti Česku. Najväčší úspech však máme v nemecky hovoriacich krajinách a v Škandinávii. Tam je však vysoký dôraz nielen na kvalitu výrobku, ale aj na kvalitu služieb. Bez 24-hodinového supportu v nemčine a angličtine, ideálne však v ich rodných jazykoch, by som nemal šancu.

Venujem sa stránke www.thejerrycanbar.com 18 hodín denne. Na inú prácu by som nemal čas a áno, živí ma. A dáva prácu štyrom ďalším ľuďom. Veľmi šikovným majstrom, chlapom, bez ktorých by to nešlo. Oni robia výrobok unikátnym z hľadiska najvyššej kvality opracovania a vymakaných detailov,“ dodal Tomáš.

Čo sa týka plánov do budúcna, Tomášovým cieľom je najmä udržanie kvality, ako aj expanzia na ďalšie trhy, ktoré predstavujú výzvu. Sem patrí napríklad Japonsko, Rusko, či USA.

Foto: Tomáš Cinkanič

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech