Mladý talent zo Slovenska zabodoval vo svete. Jeho kulinárskym výtvorom porazil silnú medzinárodnú konkurenciu

  • Slovensko má v Európe oficiálne strieborného mladého kuchára
  • Stal sa ním 20-ročný Košičan
archív Národný tím kuchárov Slovenska
  • Slovensko má v Európe oficiálne strieborného mladého kuchára
  • Stal sa ním 20-ročný Košičan

Sebastián Tóth získal v talianskom Rimini striebornú medailu na európskom finále „Grand Prix 2023 – Global Young Chefs Challenge“. Zverenca známeho slovenského šéfkuchára Jozefa Hromjáka od víťazstva delilo len 12 bodov.

Skvelá správa pre slovenské gastro

Čerstvý absolvent košickej hotelovej akadémie Sebastián Tóth uspel v silnej konkurencii 15 krajín Európy. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť za 75 minút štyri porcie hlavného jedla s použitím povinnej suroviny, a to teľacieho chrbta.

Komisia zložená zo špičiek európskych kulinárskych komisárov pritom hodnotila nielen chuť a textúru, ale i kreativitu jedla, jeho prezentáciu, prípravu a servis či hygienu a nakladanie s odpadom.

Sebastián pripravil teľací chrbát s čerstvou plnenou pastou, pórom, demi glace a zemiakovo-šalviovou penou, ktorý zjavne nadchol aj tých najprísnejších hodnotiteľov. Celkovým víťazom súťaže sa stal Nór. 

Už samotná účasť v súťaži bola pre mňa skvelým zážitkom a veľkou školou. Získanie striebornej medaily je splnením jedného z mojich kuchárskych snov. Vďaka patrí Národnému tímu kuchárov Slovenska a môjmu koučovi Jozefovi Hromjákovi, ktorý do mňa investoval svoj čas a dôveru. Týmto výsledkom sme si nastavili latku do budúcna,“ povedal Sebastián k úspechu. 

Mladý Košičan reprezentoval Slovensko na tomto vrcholovom kulinárskom podujatí na základe nominácie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Svoje kvality totiž svetu dokázal, už keď ako člen tímu známeho šéfkuchára Jozefa Hromjáka získal titul najlepšieho pomocného kuchára (tzv. „commi“) v svetoznámej súťaži Bocuse d´Or Slovakia 2021. 

Náročný tréningový proces k striebru prebiehal v zákulisí zážitkovej reštaurácie rezortu VILLA SANDY, ktorý otvorí svoje brány už tento rok v Košiciach. Práve tam totiž pôsobí šéfkuchár Jozef Hromják, ktorý je Sebastiánovým mentorom a zároveň kapitánom Národného tímu kuchárov Slovenska.

Toto prestížne ocenenie je odmenou za svedomitosť a nasadenie, s ktorým Sebastián pristupoval k tréningu. Aj jeho zručnosti chceme preniesť do každodennej praxe v kuchyniach nového mestského rezortu, ktorý v Košiciach pripravujeme.“

„Pre budúcnosť kulinárskeho remesla je dôležité posúvať ďalšie generácie kuchárov vpred a vychovávať si kvalitných nasledovníkov. Sebastián je jeden z nich,“ zhodnotil Hromják, ktorý sa s národným tímom pripravuje na kulinársku olympiádu „IKA/Culinary Olympics 2024“ v Stuttgarte.  

Súťaž kulinárskych profesionálov „Global Chefs Challenge“ organizuje Svetová organizácia kuchárskych a cukrárskych asociácií.

Podnikatelia v gastre musia byť opatrní

Treba tiež poznamenať, že mladých ľudí zapálených pre gastrobiznis je momentálne v našej krajine treba viac ako kedykoľvek predtým. Tento segment bol totiž veľmi dlho najmä pre pandémiu a absenciu štátnej pomoci na kolenách.

Navyše, až 84 percent gastroprevádzok zaznamenalo úbytok hostí a len 20 percent podnikateľov v gastre registruje nárast tržieb. Iniciatíva Pomoc pre gastro zrealizovala exkluzívny februárový prieskum s 510 majiteľmi reštaurácií, jedální a iných gastroprevádzok. Ukázalo sa, že 80 percent z nich zaznamenalo nižšiu návštevnosť oproti roku 2021 a takmer 40 percent prevádzkam klesli tržby o viac ako 21 percent.

Na otázku, ako hodnotia náladu v gastre, podnikatelia odpovedali indexom 3,9, čo predstavuje v školskom jazyku známku dostatočná.

Podnikatelia v gastre sú veľmi opatrní, zvyšujúce sa ceny a ekonomická recesia sú dôvodom, že zníženie DPH ako formu pomoci zatiaľ nevníma až 37 percent majiteľov reštaurácií, 35 percent sa nevedelo vyjadriť a iba 28 percent si myslí, že gastro znížená DPH podporí. Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny.

„Optimisticky nehodnotia ani zvýšenie stravného pre zamestnancov na 6,80 eura. Až 46 % podnikateľov v gastre si myslí, že zvýšenie stravného nespôsobí návrat hostí do menučkových reštaurácií a podnikov,“ uviedla Magdaléna Koreny.

Každá reštaurácia chce stiahnuť zákazníkov k sebe do reštaurácie. Ide o cielený marketing na sociálnych sieťach či zľavy pre hostí, tvrdí podnikateľka z bratislavských reštaurácií Naliatia Haramiová.

„My sa snažíme držať ceny v čo najudržateľnejšej marži, ale podľa prognóz, aké budeme mať nedoplatky za energie, nás, bohužiaľ, neminie ďalšie zdražovanie. Ďalší problém je, že v niektorých mesiacoch v roku slabšie večere vykrývali aj turisti, ktorých je podľa mňa momentálne žalostne málo. Asi nikdy v živote som toľko nekreovala ako po tieto roky,“ uzavrela.

Chcel/a by si pracovať v gastrosektore?

Od vypuknutia pandémie životaschopnosť gastrosektora preverili nepredvídateľné podmienky fungovania, výdaj cez okienko, selektovanie hostí, konflikt na Ukrajine, zvyšovanie cien energií a v neposlednom rade zatváranie podnikov. Iné podniky prišli o zamestnancov a museli sa zadĺžiť. Koncom roka 2022 prišla aj dobrá správa v podobe zníženia DPH.

Zdroje: Iniciatíva Pomoc pre gastro, Global Chefs Challenge

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá