Mnísi začali vyrábať pivo podľa stredovekej receptúry zabudnutej 220 rokov

  • V belgickom opátsvte Grimbergen začali miestni mnísi vyrábať pivo
  • Pôvodnú receptúru vyčítali z kníh v latinčine a starej holandčine z 12. storočia
  • Dnešný recept zdokonaľovali 4 roky
zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)
  • V belgickom opátsvte Grimbergen začali miestni mnísi vyrábať pivo
  • Pôvodnú receptúru vyčítali z kníh v latinčine a starej holandčine z 12. storočia
  • Dnešný recept zdokonaľovali 4 roky

Belgicko je známe svojou výrobou piva, ktorú si obľúbil celý svet a nepochybne patrí medzi svetové pivné veľmoci. V roku 2016 v krajine existovalo 224 aktívnych pivovarov. Podľa štatistík vypijú Belgičania ročne 84 litrov piva.

V roku 2016 bola belgická pivná kultúrna dokonca zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Medzi najznámejšie belgické pivá patria napríklad Stella Artois, Orval Trappist či Hoegaarden. Takmer každá pivná značka má v Belgicku aj vlastný pivný pohár s logom a jedinečným tvarom. 

Najnovšie privítala belgická pivná rodina staronového člena. Je ním pivo, ktoré začali variť belgickí mnísi podľa stredovekej receptúry v opátstve Grimbergen. Píše o tom portál TheGuardian.com.

Pôvodná receptúra pochádza z 12. storočia a zabudnutá ležala v kláštornej knižnici 220 rokov. Na tú dobu išlo o revolučný spôsob produkcie. Väčšina pív sa vtedy varila z fermentovaných bylín, no pivo od belgických mníchov z kláštora Norbertine bolo ako jedno z prvých vyrábané z chmeľu.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Pivo sa podľa stredovekej receptúry v kláštore vyrábalo až do roku 1798, kým ho nevypálili Francúzi. Od požiaru sa myslelo, že návody na jeho výrobu sú už nenávratne stratené. Avšak jeden z kňazov knihu aj s receptom zachránil tak, že ju ukryl do diery v stene, ktorú urobil za knižnicou a tajne ju zobral, keď sa v kláštore rozpútal požiar.

„Mali sme knihy so starými receptami, no nedokázali sme ich prečítať. Napísané boli v latinčine a starej holandčine. Takže sme priviedli dobrovoľníkov a hodiny sme strávili nad knihami, až kým sme neprišli na zoznam ingrediencií pív vyrábaných v minulých storočiach. Rozlúštili sme, aký používali chmeľ, aké mali typy sudov aj fliaš a aké pivá vlastne produkovali,“ vysvetlil otec Karel Stautemas pre The Guardian.

Stautemas tvrdí, že receptúru vyvíjali 4 roky. Študovali staré spisy stredovekých mníchov a zdokonaľovali ju tak, aby chutila aj súčasným pivárom. Dnešné pivo z produkcie kláštora Norbertine nie je s tým stredovekým úplne identické a jeho podobou sa nechalo iba inšpirovať.

V tej dobe bolo bežné pivo trochu bez chuti, pripomínalo tekutý chlieb,“ vyjadril sa nový sládok miestneho pivovaru Marc-Antoine Sochon. Avšak tento odvážny krok vrátil pivo Grimbergen do jeho pôvodných končín. Potom, čo sa v kláštore prestalo vyrábať, bolo jeho pôvodné meno v 50. rokoch minulého storočia zabrané veľkými komerčnými výrobcami piva.

Páter Stautemas upozorňuje na to, že z nového piva by sme toho veľa vypiť nemali. Jeho obsah alkoholu je totiž vyšší, ako bežne býva zvykom. Dostal sa až na 10,8 %, pre porovnanie bežne obsahujú pivá alkohol do 5 %. Podľa členov rádu sú však jeden až dva poháre v norme.

Nové pivo vyrábajú mnísi v spolupráci so spoločnosťou Carlsberg, ktorá produkuje aj paletu pív Grimbergen. Mini piváreň bude vyrábať 3 milióny 330 mililitrových fliaš ročne a predávať sa budú hlavne vo Francúzsku a v Belgicku.

Zdroj: The Guardian, Wikimedia, 52brews

O autorovi
Soňa Otajovičová