Na Filipíny sa vybral na dovolenku, dnes tam podniká. Slovák Adam otvoril tiki bar, ktorý venoval filipínskej komunite

  • Prácu za barom si vyskúšal v Prahe, Dubaji aj v New Yorku
  • Slovák Adam Hrapko sa počas pandémie zasekol na Filipinách, kde si otvoril tiki bar
Adam Hrapko
archív Adam Hrapko
  • Prácu za barom si vyskúšal v Prahe, Dubaji aj v New Yorku
  • Slovák Adam Hrapko sa počas pandémie zasekol na Filipinách, kde si otvoril tiki bar

Adam Hrapko je rodák zo Sliača. Vyštudoval Strednú odbornú školu hotelových služieb a obchodu vo Zvolene. Je absolventom Vysokej školy obchodnej v Prahe, kde odštartoval aj svoju barmanskú dráhu v bare Black Angels.

„Ak chceš byť dobrý barman, musíš odpracovať desiatky hodín v pozícii barbacka. Len tak sa posunieš dopredu a získaš potrebné skúsenosti,“ hovorí Adam, ktorý spočiatku čistil popolníky či umýval poháre.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Adam Hrapko (@adam_hrapko)

Z pártýždňovej dovolenky je to už rok

Z Prahy jeho kroky viedli do prvotriednych barov v Dubaji, New Yorku či Hongkongu. Pred rokom si dal menšiu pracovnú prestávku a vybral sa na dovolenku na Filipíny. Deň po prílete na ostrov Siargao sa však uzavreli hranice z dôvodu zúriacej pandémie. Z pártýždňovej dovolenky sa tak stal už rok.

Snom mladého Slováka bolo otvoriť si vlastný bar. Filipíny, na ktorých uviazol, mu priniesli skvelú príležitosť.

„Už predtým som premýšľal o tom, že si chcem otvoriť bar na Filipínach. Vždy som bol však nerozhodný a vždy som našiel niečo, prečo to neurobiť. Keď sme tu uviazli, tak som vedel, že je ten správny čas,“ vysvetľuje Adam, ktorý si na surferskom ostrove Siargao otvoril tiki bar s názvom Manu.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Adam Hrapko (@adam_hrapko)

Barová kultúra 40. rokov

Tiki predstavuje barovú kultúru, ktorá vznikla v 40. rokoch na západnom pobreží USA. Jej priekopníkom je Ernest Raymond Gantt, po celom svete známy ako Don Beach, ktorý našiel inšpiráciu na miestach ako Tahiti, Hawaj či Cookove ostrovy a v Hollywoode otvoril prvý takýto bar v Spojených štátoch.

„Američania v 40. rokoch havajskú kultúru vykradli a privlastnili si ju. My sme sa však rozhodli vytvoriť koncept, ktorý bude venovaný filipínskej komunite. Chceme im dať to, čo im právom patrí. Pretože prví barmani, ktorí pracovali v tiki baroch, boli práve Filipínci,“ ozrejmuje úspešný barman.

Prezdobené kokteily dostali novú tvár

Pre tento typ barov sú typické kokteily na báze rumu a čerstvých exotických štiav, ktoré sú prezdobené a sršia všetkými farbami. V drinkoch sa najčastejšie používa ananás, banán či exotickejšie ovocie ako mango, pomaranč, kokos, papája, ale aj káva. Okrem toho sa drinky zvykli podávať aj rovno v pohároch z  ananásu alebo kokosu.

Ďalším typickým znakom kultúry tiki je pohár zvaný „Tiki mug“. Jeho vizuál je tvorený motívmi polynézskych bohov, symbolov či sôch z Veľkonočných ostrovov.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá