Na mieste družstva v Jasovej je dnes unikátny podnik, aký je na Slovensku vzácnosťou

  • Do Nitrianskeho kraja chceli priniesť výnimočný projekt
  • Teraz za ich špecialitami a vínami cestujú ľudia z celého Slovenska
  • Dnes budujú unikátnu farmu
terra nové zámky
  • Do Nitrianskeho kraja chceli priniesť výnimočný projekt
  • Teraz za ich špecialitami a vínami cestujú ľudia z celého Slovenska
  • Dnes budujú unikátnu farmu
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Jedlo by malo vystihovať svoj pôvod – pôdu, podnebie, región a ľudí, ktorí ho pestujú, chovajú a pripravujú. To je motto reštaurácie Terra. Na svojich farmách si preto chovajú hovädzí dobytok, ovce či ošípané a na poliach, sadoch či záhradách pestujú plody najvyššej kvality.  

Svojich dodávateľov si vyberajú zodpovedne a snažia sa produkovať čo najmenej odpadu. Reštaurácia sa nachádza v obci Jasová, neďaleko Nových Zámkov, a do Nitrianskeho kraja priniesli projekt, ktorý v tejto časti Slovenska nemá obdoby.

Pokiaľ máš záujem o špeciality z diviny, jahňaciny alebo potrebuješ kvalitné vína, máme pre teba zaujímavý tip.

Terra je kombináciou reštaurácie, ubytovania i jazdeckého areálu

Za projektom TERRA stojí rodinná firma AGROCONTRACT, celé to rozbehol 33-ročný Martin Záhumenský, ktorý je autorom celej myšlienky. Sestre Lenke nedávno odovzdal riadenie projektu a súčasťou projektu je aj šéfkuchár Anton Meszároš a s ním celý tím usilovných kolegov.

Martin v minulosti pôsobil a stále pôsobí v oblasti poľnohospodárskej prvovýroby. Všetko to začalo odkúpením schátraného areálu od banky, ten patril bývalému pôdohospodárskemu družstvu v Jasovej. Kúpili ho za účelom chovu zvierat a vybudovania opravárenskej dielne poľnohospodárskej techniky a skladových priestorov.

Postupom času sa začali venovať chovu koní, a tak v areáli vznikol jazdecký klub spolu s ustajňovacími priestormi a jazdeckými plochami. Tento projekt vznikol organicky, zamýšľali sa totiž nad tým, ako využiť produkované suroviny ich prvovýroby, ako využiť synergický efekt ostatných činností a ako zveľadiť a dobudovať areál.

„Cieľov sme mali na začiatku niekoľko, predovšetkým priniesť do regiónu gastronomický projekt, aký v Nitrianskom kraji doposiaľ nemá obdobu, a stať sa reštauráciou, za ktorou budú ľudia ochotní cestovať desiatky kilometrov vzhľadom na lokalitu, v ktorej sa nachádzame,“ hovorí Martin.

zdroj: archív Martin Záhumenský

Dnes si myslí, že sa im to z veľkej časti podarilo naplniť, no uvedomuje si, že je pred nimi ešte obrovský kus práce a neplánujú sa uspokojiť s dosiahnutými výsledkami. Naopak, motivujú ich v tom, aby projekt rozvíjali a zlepšovali ponúkané služby.

Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska

Zdroje: AI, Terra

Najnovšie videá

Trendové videá