Na pivný trh priniesli veľkolepý výčap ako z budúcnosti. Jeho cena ťa prekvapí

  • Výčap má jedinečný charakter zachovania kvality piva priamo z pivovaru kdekoľvek na svete
  • Podľa našich zistení môže už čoskoro znaťčka piva Lokál prísť aj na Slovensko
BeFunky-collage (1)
Facebook/Lokál
  • Výčap má jedinečný charakter zachovania kvality piva priamo z pivovaru kdekoľvek na svete
  • Podľa našich zistení môže už čoskoro znaťčka piva Lokál prísť aj na Slovensko

V Prahe predstavili moderný výčap budúcnosti, ktorý aj vyzerá ako z iného sveta. Pražská skupina Ambiente odhalila nový výčap v plnej kráse v jednej zo svojich reštaurácii zvanej Lokál. Samotní tvorcovia výčapu považujú novinku za jeden z najvyspelejších výčapných zariadení.

Ambiente predstavila novinku vo svojej tlačovej správe, v ktorej píše, že výčap má všetky prvky digitalizácie a v reálnom čase je vidieť proces chladenia a kvality piva. Zároveň však pivo nepcíti ani trochu tepla z okolitého prostredia.

„Pivo sa v žiadnom okamihu nedostane mimo chladený priestor. V teple totiž dochádza k množeniu baktérií, ktoré spôsobujú znečistenie a rúrky sa kvôli tomu musia často sanitovať,“ vysvetľuje spoluautor výčapu Lukáš Svoboda.

Najväčšia výhoda výčapu je teda v tom, že nepotrebuje špeciálne sanitárske služby, ktoré zabezpečujú kvalitu piva. Akonáhle sa pivo dostane do kontaktu s okolitým prostredím, dochádza k narušeniu kvality.

zdroj: Facebook/Lokál

Všetky kľúčové hodnoty piva strážia snímače a hodnoty sa prepisujú na digitálnu tabuľu, ktorá je umiestnená nad výčapom. Na nej je vidieť aktuálnu teplotu piva, upozornenie na akýkoľvek výpadok. Súčasne je možné sledovať blížiaci sa koniec sanitácie piva, pretože sanitačná jednotka je umiestnená priamo v novom výčape.

Sanitačné zariadenie je samozrejm súčasťou výčapu. „Ide o prvý prototyp. Postupne ho budeme dávať do ďalších reštaurácii Lokál a tiež pripravujeme nový koncept podnikov vybavený len týmto výčapom. Vieme si predstaviť, že ho dodáme aj do iných krčiem a reštaurácií mimo Lokál a Ambiente,“ hovorí o plánoch Tomáš Karpíšek.

Podľa našich informácii bola cena za vývoj výčapu približne 1,5 milióna českých korún, čo je približne 60-tisíc eur. Cena, za ktorú sa bude výčap ďalej do iných reštaurácii predávať, nie je zatiaľ jasná. Podľa našich informácii je však možné, že pivo z pivovaru Lokál sa môže dostať aj k nám, pretože plány na predaj výčapu smerujú do celého sveta, vrátane Slovenska.

„Vždy sme si priali, aby u nás pivo chutilo rovnako ako v pivovare. Vďaka tomuto výčapu je naplnenie tejto výzvy na dosah,“ hovorí Tomáš Karpíšek. Spolu s Lukášom sníva o lepšom pive v Česku a otvorením prvého Lokálu pred desiatimi rokmi si obaja začali svoj sen aj plniť.

„Vrátili sme na jedálne lístky šnyt a mlieko, výčap obohatili chladením vane na pollitre, zdokonalili proces umývania skla, a predovšetkým sme sa intenzívne zaoberali starostlivosťou o pivo a všetkými krokmi, ktoré absolvuje na ceste z pivovaru až k hosťovi na stôl,“ popisuje Lukáš Svoboda.

zdroj: Facebook/Lokál

Všetky poznatky a nápady na vylepšenie, ktoré jeho výčapníci v Lokál za desať rokov nazbierali, sa teraz zhmotnili v novom výčape.

„Pri premýšľaní návrhu sme sa inšpirovali tým, ako historicky vyzerali klasické výčapy a prepojili sme to s moderným čistým dizajnom a najnovšími technológiami. Doska starých výčapov bola veľmi často z kameňa – tento prvok sme sa rozhodli zachovať. Kameň sme zachovali preto, lebo si myslíme, že bude lepší ako nerez. Najdôležitejšie pre nás bola odolnosť a savosť, preto sme nakoniec zvolili kremenec. Nielenže toho veľa vydržia, ale taktiež krásne vyzerá a je radosť si naň siahnuť,“ opisuje dizajnér Michal Froněk z dizajnérskeho štúdia Olgoj Chorchoj, ktoré sa spolupodieľalo na dizajne výčapu.

Najväčšou výhodou nového výčapu je systém, ktorý zabezbečuje kvalitu a dopravu piva priamo z pivovaru bez toho, aby sa pivo dostalo do kontaktu s okolím. Pivo sa v pôvodnej kvalite bude môcť dostať kdekoľvek na svete, čo predstavuje pre Ambiente škálovateľný biznis s ich vlastným pivom.

zdroj: Lokál/Facebook

Zdroj: TS, Facebook

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá