Na prvý pohľad pripálený koláčik je celosvetovým hitom. Svojou popularitou poráža croissant či donut

  • Ku káve sa nič nehodí viac, ako skvelý sladký dezert
  • Vo svete zažíva obrovský úspech portugalský žĺtkový koláčik pastel de nata
  • Počul si už niekedy o ňom?
kolac
wikimedia.org- Kent Wang, Claude Truong-Ngoc
  • Ku káve sa nič nehodí viac, ako skvelý sladký dezert
  • Vo svete zažíva obrovský úspech portugalský žĺtkový koláčik pastel de nata
  • Počul si už niekedy o ňom?

Nie jeden turista, ktorí navštívil Portugalsko, ochutnal ich tradičný malý koláč plnený žĺtkovým krémom s chrumkavými okrajmi. Reč je o najznámejšom portugalskom dezerte pastel de nata, ktorému sa popularitou a dopytom v krajine nevyrovná žiadne iné jedlo alebo pochutina. Píše o tom Portugalist.com.

Podľa historiek, ktoré sa krajinou kolujú, sa história dezertu začala písať už pred stáročiami. Za „vynálezcov“ receptu sa považujú kláštorní mnísi, ktorí pôsobili v meste Belém neďaleko Lisabonu.

V prípade, ak by si dostal na túto sladkosť chuť, nebola ešte donedávna iná možnosť, ako si naplánovať výlet do Portugalska a za koláčom vycestovať. Vychutnať si si ho mohol ku káve alebo len ako dezert v každej kaviarni, o ktoré v krajine nie je núdza. Jeho cena je podľa portálu Bloomberg.com priemerne stanovená na sumu jedno euro.

Aktuálne sa však popularita pastel de nata stala celosvetovou záležitosťou a pochutiť si na nej môžeš už kdekoľvek na svete od Manhattanu, cez Amsterdam až po Singapur. V minulosti si si ho mohol kúpiť aj v centre Bratislavy, avšak známa prevádzka Nata Lisboa, ktorá je známa aj vo svete, je už zatvorená. Na Obchodnej ulici v Bratislave však jednu nájdeš. Ponúka ich totiž prevádzka BeijaFlor.sk.

Ceny sa za jeden koláčik vrámci krajín líšia, no poväčšine sú drahšie, ako v Portugalsku, čo im však v žiadnom prípade neuberá na popularite. Napríklad v Dubai si zaň zaplatíš 3 €, v Manchestri 3,50€ alebo 3€ v Londýne.

Sieť obchodov Lidl sa v roku 2018 podľa údajov portálu Theedgemarkets.com pochválil, že za jednu hodinu sa mu podarilo predať 2 000 ks tohto dezertu, ktoré sú vyrovnaným súperom obľúbených donutov či croissantov.

Príbeh expandovania do celého sveta začal už pred niekoľkými rokmi. Medzi tých, ktorí priniesli dezert aj mimo Portugalsko, resp. Európu bol George Mendes, ktorý vo svojej Michelinskej reštaurácií na Manhattane začal ponúkať pastel de nata a podľa jeho slov bol ohromený raketovým vzostupom dopytu po dezerte.

Nepoužívajte nôž a vidličku. Máte dovolené zjesť ho rukami, ideálne so šálkou kávy“ cituje Bloomberg.com návod na to,  ako si správne vychutnať zákusok.

Za svetovým vzostupom popularity koláčika stojí čiastočne aj portugalská vláda, ktorá každoročne sponzoruje podujatia ako festival Nata v Londýne alebo podporuje miestne podniky. Okrem toho dotuje export takmer všetkých produktov a na propagáciu krajiny a jej produktov vynakladá ročne desiatky miliónov eur, uvádza Dailymaverick.co.za.

Za globálnym úspechom stojí kombinácia mnohých faktorov, ako sú kvalita, chuť, propagácia či spomínaná podpora zo strany štátu.

zdroje: bloomberg.com; dailymaverick.co.za; theedgemarkets.com; portugalist.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK