Na Slovensko prišli z Japonska, aby ľuďom varili tradičnú japonsku kuchyňu

  • Úspešní japonski podnikatelia z oblasti gastro priemyslu si zamilovali Slovensko
  • V našom hlavnom meste otvorili rovno dve reštaurácie
  • Zatiaľ, čo v jednej necháš za večeru stovky eur, v tej druhej dostaneš chutné tradičné japonske jedlo, doslova za pár eur
Omusuby
  • Úspešní japonski podnikatelia z oblasti gastro priemyslu si zamilovali Slovensko
  • V našom hlavnom meste otvorili rovno dve reštaurácie
  • Zatiaľ, čo v jednej necháš za večeru stovky eur, v tej druhej dostaneš chutné tradičné japonske jedlo, doslova za pár eur

Len nedávno sme ti priniesli článok o novom prémiovom sushi bare v Bratislave s názvom Edomae Sushi Matsuki. Za touto prevádzkou stojí Japonec Kento Suzuki. Úspešný podnikateľ si obľúbil Slovensko a rozhodol sa tu rozbehnúť luxusný sushi bar, do ktorého podľa jeho slov investoval už okolo 200 000 eur. Jeho tím tvorí šéfkuchár Nagasawa Keisuke, ktorý po ukončení Univerzity Sushi získal mnoho skúseností v Michelinskej reštaurácii v Japonsku. 

Luxusný sushi bar však nie je jediným projektom, ktorý Kento a Kazune priniesli do nášho hlavného mesta. Stoja taktiež za reštauráciou, ktorú môžeš navštíviť pokojne aj každý deň, bez toho, aby si musel siahnuť hlboko do peňaženky. Ide o reštauráciu Omusuby na Vysokej ulici v Bratislave. Ochutnať tu môžeš tradičnú japonskú kuchyňu. Priemerná cena jedál sa tu pohybuje okolo 5 eur.

Bratislavská reštaurácia je odhodlaná získať Michelinovu hviezdu. Za večeru tu necháš aj 150 eur

Zakladateľ reštaurácie nám prezradil aj to, že pred koronakrízou sa prevádzke veľmi slušne darilo, denné tržby reštaurácie sa pohybovali na úrovni 750 až 850 eur. Do samotnej prevádzky na začiatku biznisu investoval okolo 40 000 eur, pričom návratnosť očakáva do troch rokov. 

„Prišiel som na Slovensko, aby som otvoril Edomae Sushi Matsuki a žil na Slovensku. Edomae je luxusná reštaurácia, no chcel som, aby si japonske jedlo mohlo vychutnať široké spektrum ľudí. To je jeden z dôvodov, prečo sme otvorili aj Omusuby,“ prezradil Kento pre Startitup.

zdroj: Omusuby

Podľa skúseného podnikateľa, je tu však ešte jeden dôvod prečo otvoril. Priznáva, že o Slovensku si myslel, že tu existuje veľká ponuka pouličných jedál, ktoré nevyžadujú „veľké stolovanie“ a človek si ich vychutná aj na ulici.

„V Japonsku máme rôzne jedlá, ktoré môžete zjesť kdekoľvek, napríklad ramen, takoyaki, vyprážané kuracie mäso, palacinky a udon rezance. Myslel som si, že by bolo skvelé mať na Slovensku viac druhov rýchleho občerstvenia, nielen kebab a pizzu. S ohľadom na to sme otvorili Omusuby, ktoré je lacné a porciu jedla dostanete rýchlo,“ hovorí.

Koncept Omusuby má tak predovšetkým ľuďom ponúknuť pravú japonskú chuť za nízku cenu. Majiteľ prevádzky vyzdvihuje najmä ich ryžu. Prezradil nám, že sa od bežnej ryže značne líši a nedá na ňu dopustiť.

zdroj: Omusuby

„Japonskú ryžu priamo z Japonska si dovážame sami. Uzavreli sme partnerstvo s najväčšou ryžovou spoločnosťou v západnom Japonsku, aby sme v našej reštauráciu mali tú najlepšiu ryžu,“ objasňuje.

Kento však priznáva, že pandémia nového koronavírusu zvýšila náklady na lety, a tak aj náklady na prepravu ryže, no zvyšovanie cien odmieta. Zdôraznil, že má jasný cieľ a to servírovať svojim zákazníkom výhradne ryžu najvyššej kvality.

Podľa Kenta máme v Bratislave veľmi veľa zaujímavých reštaurácií a niektoré z nich, podľa jeho názoru ponúkajú skutočne vysokú kvalitu jedál. Myslím si však, že stále existuje priestor na rast. Pokiaľ ide o varenie, existujú kultúrne rozdiely, takže nemôžem povedať, čo je dobré. Podľa mňa je tu stále priestor na zlepšovanie služieb, pohostinnosti a celkový rast. To platí aj pre nás. Rád by som si našiel čas a zlepšil mnoho vecí,“ priznáva.

zdroj: Omusuby

Omusuby je typ reštaurácie, v ktorej nájdeš v skutku veľa jedál, aké inde v Bratislave či na Slovensku uvidíš možno len zriedka. Okrem ryžovaje špeciality s názvom Omusubi, podľa Kenta za zmienku stojí aj majonéza z kreviet či takoyaki. Veľmi populárne je tu aj vyprážané kurča v troch príchutiach. Na svoje si tu pritom určite prídu aj vegetariáni, nakoľko viac ako polovica stáleho menu je vegetariánska.

Kento má taktiež pre všetkých zákazníkov jednu radu. Ak zavítaš do jeho reštaurácie a nevedel by si sa rozhodnúť, čo ochutnať,  jednoznačne odporúča Omusuby’s rice. Nič však nepokazíš, ani  keď sa rozhodneš pre tamojší bestseller – Omusubi set za 3,50 eur.

zdroj: Omusuby

Tím Omusuby priznal, že sa už teraz pripravuje na možné opätovné zatváranie prevádzok kvôli druhej vlne pandémie. Počas tohto obdobia sú však pripravení posilniť donášku jedál priamo domov ku zákazníkom. Okrem iného, majú v pláne aj premenu interiéru prevádzky, aby sa tu ľudia cítili ešte viac ako v Japonsku. 

„Taktiež chcem vyškoliť personál, aby dokázal zákazníkom poskytnúť rovnakú kvalitu služieb ako v Japonsku. V blízkej budúcnosti plánujeme začať predávať japonské korenie, sladkosti a instantné rezance. Mám veľa nápadov, ktoré by som chcel zrealizovať, keď korona trochu ustúpi,“ dodal Kento.

Najnovšie video

Najnovší podcast

Plavíš sa a na brehu horí ľudské telo, vedľa toho stojí krava. India je šialená

Najnovšie