cover (1)
cc (1)
Ost block

Na Slovensku by bolo jednoduchšie založiť drogový kartel než otvoriť kaviareň, tvrdia zakladatelia „oázy zenu“ v Bratislave

  • Keď začínali, ľudia si o ich podniku mysleli, že to je určite kvetinárstvo
  • Pravdou je, že Ost block je kaviareň, ktorej sa podarilo do bratislavských ulíc priniesť nádych Indonézie
  • Keď začínali, ľudia si o ich podniku mysleli, že to je určite kvetinárstvo
  • Pravdou je, že Ost block je kaviareň, ktorej sa podarilo do bratislavských ulíc priniesť nádych Indonézie

Bol si už v podniku Ost block na Blumentálskej 21 v Bratislave? Za touto kaviarňou naplnenou tučnolistami, gin tonicmi a specialty kávou stoja traja mladí ľudia, ktorí veria, že spojenie spomínaných chuťoviek môže spraviť Bratislavu lepším miestom.

Jednou zo zakladateliek tohto projektu je Camilla, ktorá si aktuálne dokončujem magisterský titul z politológie na Masarykovej univerzite. Sama priznáva, že nemala žiadnu skúsenosť s prácou v gastre a nikdy by sa jej ani nesnívalo, že sa bude spolupodieľať na vedení kaviarne.

zdroj: OST BLOCK

Jej biznis spoločníci – priateľ Wolfgang a kamarát Viliam, naopak disponujú dlhoročnými skúsenosťami zo sveta gastra a tzv. specialty káv. Platí pritom, že len asi 5 až 10 % kávy na svete nesie toto označenie, pričom musí dosiahnuť skóre aspoň 80 bodov podľa Specialty Coffee Association.

Wolfgang a Viliam už pred rokmi založili jednu z prvých prevádzok predávajúcich práve specialty kávu. Bola v jednom nákupnom centre v Bratislave, kde funguje dodnes. 

„Chalani už jednu prevádzku majú a dlhšie sa pohrávali s ideou expandovať aj mimo nákupné centrum. Tam sa zrodila prvotná idea na založenie ďalšieho konceptu. V roku 2018 sme boli s priateľom Wolfim mesiac backpackovať v Indonézii. Na ostrove Lombok sme zavítali do jednej lokálnej kaviarne a instatne sme sa zamilovali,“ objasňuje Camilla.

zdroj: OST BLOCK

Išlo podľa nej to najviac „zen“ miesto na svete. Všade bolo veľa zelene, boho interiér, tlmené svetlá, usmiaty personál, vo vzduchu rozvoniavala káva a to všetko za zvukov živého vystúpenia lokálneho indie umelca.

„Bola to láska na prvý pohľad a my sme si povedali, že sa pokúsime vytvoriť takúto oázu zenu aj v Bratislave. Nasledovali dlhé mesiace brainstormovania.“

Spoločne s architektom Jakubom Budajom nakoniec doklepli finálnu vizualizáciu podniku. Priznáva, že mnoho vecí nevyšlo podľa plánu, ale aj o tom je život a časom sa naučili improvizovať.

zdroj: OST BLOCK

„Ost block je životný štýl a my sme hrdí na to, že si ho naša komunita ide s nami. Používame pojem komunita, nie zákazníci, lebo za relatívne krátky čas si Ost block dokázal okolo seba vytvoriť okruh veľmi lojálnych a pozitívnych ľudí, bez ktorých by sme tu v týchto temných korona časoch nefungovali.“

Camilla priznáva, že do podnikania sa s jej tímom púšťali v naivných predstavách Človek si podľa jej slov ani nevie predstaviť, koľko vecí sa pri otváraní kamennej gastro prevádzky môže pokaziť, a na koľko vecí si treba dávať pozor. Má pocit, že pred rokom a pol boli ešte deti, no podnikanie ich rýchlosťou svetla donútilo dospieť.

Stačí si zobrať, koľko času zabrali vybavovačky papierov na úradoch, bez ktorých nemôžu mať otvorené. „Človek už môže mať plne funkčne zariadenú kaviareň, no bez povolení nesmiete otvoriť. Ste blokovaní a každý deň čo, ste zatvorení vás stojí ďalšie peniaze, ktoré nemáte. Po úradoch sme chodili ako na klavír. Žartovali sme, že na Slovensku by bolo ľahšie založiť si drogový kartel, než oficiálne otvoriť kaviareň so všetkou tou byrokraciou.“

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá