Na Slovensku nemáme len borovičku. Málokto počul o Tatranskom Medveďovi, ktorý pokrúti jazyk

  • Tradičným alkoholom našej krajiny je jednoznačne slovenská borovička
  • Máme tu však aj mnoho menších výrobcov, ktorí sa môžu pýšiť kvalitnými nápojmi
Unsplash/Adam Jaime, FB/tatranský Medveď - TATRA BEAR
  • Tradičným alkoholom našej krajiny je jednoznačne slovenská borovička
  • Máme tu však aj mnoho menších výrobcov, ktorí sa môžu pýšiť kvalitnými nápojmi

Jednou z týchto menších značiek je aj Tatranský Medveď. Je to ojedinelý alkoholický nápoj na slovenskom trhu, pretože doposiaľ žiaden slovenský výrobca neprišiel s receptúrou, ktorú má Tatranský Medveď.

Tento nápoj obsahuje výťažok špecifických druhov liečivých bylín a vysoký podiel toho najlepšieho včelieho medu. Použitý včelí med je veľmi vzácny pre svoj obsah enzýmov, vitamínov, minerálov, aminokyselín a vysokého podielu fruktózy a glukózy.

Na Slovensku jedinečný

„Odjakživa v našej krajine sa spája medveď s Tatrami, či Vysokými alebo Nízkymi. Je to ikona nášho Tatranského Národného Parku. Preto názov produktu Tatranský Medveď,“ konštatuje Julka Silvaiová, jedna zo stvoriteľov nápoja. Medveďa si automaticky spojíš s medom, ktorý mu chutí a je jeho maškrtou. Preto receptúra produktu Tatranský Medveď pozostáva výhradne iba z najlepšieho včelieho medu a extra jemného liehu.

Nápoj je charakteristický svojim miernym zakalením, ktoré je spôsobené množstvom použitého včelieho medu. Môže dochádzať i k miernemu odlíšeniu sfarbenia vo fľaši v závislosti od pomeru peľu z rôznych rastlín. Med má priaznivý vplyv na posilňovanie organizmu a obzvlášť dodáva telu látky proti veľmi rozšíreným alergickým ochoreniam. 

zdroj: Facebook/Tatranský medveď - TATRA BEAR

Skvelá náhrada cukru

Tatranský Medveď je možné popíjať pri prirodzenej teplote nápoja. Doporučuje sa ho piť mierne chladený. Na rozdiel od iných liehovín je v tomto prípade zvýraznená vôňa medu. Výrobcovia odporúčajú použitie Tatranského Medveďa namiesto cukru do čaju, kávy, alebo priamo ako horúci grog v chladnom zimnom období.

Naopak v letnom horúcom období sa osviežite Tatranským Medveďom med s kockami alebo drťou ľadu v pohári.

Zloženie obsahuje extra jemný lieh, med, vodu a zmes bylín. Nápoj si môžeš vychutnať v troch príchutiach, a to med, čierna ríbezľa a škorica. Medový nápoj má 35 % alkoholu a zvyšné dva 45 %.

Medveďovica, ďalší unikát

Základom je obilnomedový destilát s opakovanou destiláciou, následne sa upravuje primárnou filtráciou. Na začiatku počas kvasenia sa do obilného kvasu pridáva fermentovaný med. Destilát sa následne barikuje v dubových sudoch po dobu minimálne 6 mesiacov. Dozrieva v kamennej pivnici so stálou teplotou a vlhkosťou. Po ukončení dozrievania sa následne destilát prefiltruje cez mikrovlákno.

zdroj: Facebook/Tatranský Medveď - TATRA BEAR

Charakteristická farba nápoja je zlatohnedá, poprípade s miernym zakalením v dôsledku prítomnosti medu. Aróma je oriešková s jemným nádychom dreva. Nápoj je mierne sladký s tónmi vanilky, sladkého drievka a horských byliniek.

Silnejším druhom Medveďovice je Silver, ktorý má 50 % alkoholu. Chuť tohto druhu je veľmi špecifická, pretože každý môže cítiť niečo iné. V porovnaní s prvým druhom je korenistá a mierne horko-sladká.

Vyššie spomenuté nápoje môžeš ochutnať v rovnomennom degustačnom bare Tatranský Medveď, ktorý sa nachádza v Poprade. Okrem toho máš možnosť zdegustovať za prijateľné ceny nielen široký výber svetových rumov, ale aj 100 % čisté ovocné destiláty tých najlepších slovenských rodinných liehovarov.

Najnovšie video

Najnovší podcast

Kristína Kövešová: Strielali po nás a pravidelne ma bijú. Napriek tomu elán nestrácam

Najnovšie