Na Slovensku vyrábame svetový unikát. Recept na tento destilát poznajú iba traja ľudia

  • Chlebovica pochádza z výberového ražného chleba
  • Celkový proces jej výroby trvá viac ako pol roka, aby sa dosiahla naozaj jemná a stabilná chuť
  • Cena fľaše sa pohybuje okolo 20 eur
  • Už teraz majú o ňu záujem v Čechách aj vo Francúzsku
Archív: Startitup, Ilustračný obrázok (unsplash.com)
  • Chlebovica pochádza z výberového ražného chleba
  • Celkový proces jej výroby trvá viac ako pol roka, aby sa dosiahla naozaj jemná a stabilná chuť
  • Cena fľaše sa pohybuje okolo 20 eur
  • Už teraz majú o ňu záujem v Čechách aj vo Francúzsku

Tekutý chlieb, väčšina z nás si pod týmto názvom predstaví pivo, no v skutočnosti máme na Slovensku aj iný unikátny alkohol s týmto pomenovaním. Je ním destilát pochádzajúci z východného Slovenska, konkrétne z Vtáčieho údolia pri Humennom. Vzniká podľa jedinečnej receptúry, ktorú poznajú iba traja ľudia, a je prísne chránená. Dostal príznačný názov Chlebovica, keďže sa vyrába z ražného chleba.

Chlebovica  má jemnú a lahodnú chuť. Obsahu alkoholu je rovných 40 %. Pripomína mladú whisky predtým, ako sa umiestni do drevených sudov. Zo slovenských destilátov sa najviac podobá na ražnú pálenku, ide však o omnoho komplexnejší destilát. Na jej výrobu je potrebný kvalitný kváskový chlieb. Ten ražný oproti pšeničnému obsahuje menej lepku, a preto je na tento účel vhodnejší.

zdroj: Archív: Startitup

Pol roka výroby

„Chlebovica je výsledkom dlhých mesiacov intenzívneho skúšania spojiť dve tradičné slovenské remeslá, remeslo pekárenských majstrov a remeslo výroby destilátov. Naši predkovia žili väčšinou v podmienkach, kedy si veľkú časť svojich potrieb uspokojovali svojpomocne, fungoval výmenný obchod a destiláty sa vyrábali prakticky zo všetkého, čo obsahovalo cukor. Práve kvôli vysokému obsahu sacharidov v chrumkavom chlebe často pekári a výrobcovia destilátov spojili sily a začali tak písať históriu chlebovice,“ vyjadril sa majiteľ značky, Ľubomír Flašík, pre Startitup. 

Proces výroby tohto východoslovenského destilátu je pomerne zdĺhavý. Chlieb v sude kvasí až desať dní pri regulovanej teplote. Samotná destilácia potom prebieha pár hodín a výsledný destilát sa necháva odležať minimálne šesť mesiacov, aby sa ustálil a zjemnil.

Pokiaľ chceš otestovať, či ide o naozaj pravý výrobok z chleba, výrobca odporúča trochu si kvapnúť na dlaň, pošúchať ruky tak, aby sa vyparil alkohol a ovoniavať. Mal by si cítiť vôňu domáceho chleba. 

zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Nájdeš ju iba v špecializovaných predajniach

Ak si si už teraz vyhradil vo svojom bare pre tento jedinečný destilát čestné miesto, s kúpu sa ti dlho čakať nevyplatí. Keďže je výrobca veľmi obmedzený surovinou, z akej sa Chlebovica vyrába, počet fliaš bude limitovaný.

„Vzhľadom na to, že sme malý slovenský výrobca a naše destiláty sú určené predovšetkým pre ľudí, ktorým veľmi záleží na kvalite, vyrobíme len toľko fliaš, aby sme nerobili pri výrobe žiadne kompromisy. Ako pri všetkých našich destilátoch, sme aj tu veľmi obmedzení surovinou, z ktorej Chlebovicu vyrábame, keďže používame iba prvotriedny chlieb,“ upresnil Ľubomír Flašík.

Cena za 0,7 l fľašu sa pohybuje okolo 20 eur a je dostupná ako v online shopoch, tak aj v obchodoch špecializovaných na destiláty. Zatiaľ sa bude Chlebovica sústreďovať iba na slovenský trh, postupne sa však rozrastie. Už teraz o ňu prejavili záujem v susedných Čechách aj vo Francúzsku.

zdroj: Archív: Startitup

S novým destilátom vstupuje výrobca na trh zatiaľ skromne a na otázku, či z neho bude nový národný alkohol, odpovedal triezvo: „S veľkým očakávaním budeme sledovať úspechy Chlebovice na Slovensku aj v zahraničí a veríme, že si nájde svojich fanúšikov a stále miesto na barových policiach.“

Najnovšie video