Na svete je prvá pizzéria, kde ti túto pochúťku upečú roboti

  • V americkom Sillicon Valley funguje prvá pizzéria v histórii, kde pizzu nepripravujú ľudia.
collagesd
  • V americkom Sillicon Valley funguje prvá pizzéria v histórii, kde pizzu nepripravujú ľudia.

Nikto nemá rád čakanie na objednanú pizzu. Zakladatelia  amerického startupu Zume Pizza to vedia. A tiež vedia, že ušetrený čas znamená v konečnom dôsledku ušetrené peniaze. Preto už dva roky vo svojej kuchyni  „zamestnávajú“ robotov. Tie miesia cesto, natierajú omáčku a vkladajú a vykladajú pizzu z rúry.

Celý koncept vznikol ako náhodná myšlienka spoluzakladateľov Julie Colins a Alex Garden, ktorí chceli vyrábať skvelú pizzu z kvalitných surovín za málo času a nízke náklady. Spojili teda svoje sily s dodávateľom priemyselných robotov ABB Robotics a vyvinuli svoju úžasnú mašinku.

Stroj sám pripraví cesto a dva dávkovače, poeticky nazvané Giorgio a Pepe, naň položia paradajkový základ, pričom jeho množstvo sa riadi želaním zákazníka. Ten je však treba ešte poriadne rozotrieť, a na to je tu Marta, časť robota s pavúčimi rukami.

Vzhľadom k tomu, že uloženie rôznych veľkostí a gramáží jednotlivých ingrediencií na pizzu je zložité naprogramovať, túto časť procesu ešte stále vykonáva človek. Na konci pásu čaká robot Vincenzo, ktorý pizzu vloží aj vyberie z rúry.

Výsledkom tejto automatizácie je čas donášky skrátený na 5 až 20 minút. Ale to ešte stále nie je to najlepšie! Úplná pecka je, že zákazník si pizzu môže objednať cez Zume Pizza aplikáciu, ktorá priamo odošle algoritmus robotovi do kuchyne a ten ju automaticky začne pripravovať.

zdroj: Zume Pizza

Zume Pizza je kvôli ušetreným nákladom a času lacnejšia ako konkurenčné Domino´s či Pizza Hut, pričom aj s donáškou a krabicou stojí medzi 10 a 20 dolárov (8,5 až 17 eur). Pre porovnanie, rovnaká veľkosť pizze od Domino´s začína na 15 dolároch (12,7 eur), pričom si priplatíš za prílohy, donášku aj obsluhu.

Tak čo povieš, dal by si si pizzu od robota?

Zdroj: businessinsider.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK