Na trhu sú už vyše 60 rokov, no stále patria medzi obľúbenú pochúťku Slovákov

  • Už viac ako 60 rokov si nielen Slováci pochutnávajú na sójových rezoch, ktorých chuť je aj po toľkých rokoch nezmenená
  • Podľa manažérky pre korporátne záležitosti Ľubice Novotnej z Nestlé Slovensko sú však moderní zákazníci náročnejší a snažia sa tomu prispôsobiť sortiment
  • Pozreli sme sa na to, kde sa začal príbeh legendárnych sójových rezov
sojove rezy
Instagram/bratislava_food_tours/michallakydemovic
  • Už viac ako 60 rokov si nielen Slováci pochutnávajú na sójových rezoch, ktorých chuť je aj po toľkých rokoch nezmenená
  • Podľa manažérky pre korporátne záležitosti Ľubice Novotnej z Nestlé Slovensko sú však moderní zákazníci náročnejší a snažia sa tomu prispôsobiť sortiment
  • Pozreli sme sa na to, kde sa začal príbeh legendárnych sójových rezov

Sójové rezy patria medzi cukrovinky, ktoré pozná takmer každý. Populárne sú obzvlášť na Slovensku a Čechách, kam putuje 99 percent tovaru sójových rezov. 

Na trhu sú od roku 1959 a od začiatku sa tešia veľkej obľube. Podľa manažérky pre korporátne záležitosti Ľubice Novotnej z Nestlé Slovensko je tajomstvom úspechu jedinečnosť a zaujímavý chuťový profil. „V súčasnosti majú sójové rezy na trhu väčšiu konkurenciu než v období, keď boli uvedené na trh,“ pre Startitup povedala Novotná. Sójové rezy spočiatku vyrábala továreň Zora v Olomouci, neskôr ju odkúpila nadnárodná spoločnosť Nestlé. 

Popularita sóje sa datuje už do obdobia svetových vojen. Keďže ľudia trpeli hladom a nemali dostatok potravín, sója im poslúžila ako dobrý a dostupný zdroj bielkovín. Po vojne tak začali vznikať cukrovinky s obsahom sóje, ako aj sójové rezy. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @janenaman,

Sójové rezy patria na slovenskom trhu medzi TOP 5 značiek, nie je preto prekvapivé, že najväčšími konzumentmi sú práve Slováci. Ako ale upresnila Novotná, veľká časť z vyrobených produktov putuje aj do Českej republiky. Sójové rezy sú obzvlášť obľúbené v letných mesiacoch, počas ktorých veľa ľudí vyráža na turistiku, či letné výlety. Sójové rezy neobsahujú čokoládu, preto sa netopia ani vo vyšších teplotách. 

Sójové rezy sa menia, chuť zostáva 

V priebehu rokov sa receptúra rezov zásadne nezmenila. Novotná však poznamenala, že moderný spotrebiteľ je čoraz náročnejší. „Zaujíma sa o zloženie výrobkov a ich nutričné vlastnosti, oslovujú ho výživové trendy. V Nestlé vnímame veľmi citlivo tieto požiadavky,“ ozrejmila Novotná. Ich cieľom je preto klásť veľký dôraz na životosprávu a vyvážený životný štýl. To je dôvod, prečo neustále pracujú na zlepšení receptúr. V neposlednom rade sa snažia nahradiť umelé zložky prírodnými. 

Zaujímavosťou je, že toho roku sa na trh dostali sójové rezy s upraveným podielom bielkovín. Zároveň obsahujú menej cukru a majú v sebe viac vlákniny. Všetko prebehlo bez toho, aby sa zmenila tradičná chuť sójových rezov. Novinkou na trhu sú aj sójové rezy s kakaovou príchuťou. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Simona Gráčiková (@gracikova_simca),

O znižovaní podielu cukru vo výrobkoch píše aj Nestlé na oficiálnej webstránke. Sľubuje rovnakú chuť, no s nižším obsahom cukru. Výrobcovi Nestlé sa podarilo od roku 2007 znížiť spotrebu cukru o 2 000 nákladných áut naplnených cukrom, čo je v oblasti cukroviniek skutočný úspech. 

Nutričného hodnoty potešia športovca i maškrtníka 

Iba málokto by zapochyboval o tom, že do sójových rezov sa zamilovala ako staršia, tak mladšia generácia. Svedčí o tom facebooková stránka plná recenzií a odkazov. Mnohí priznávajú, že im chutia brusnicové sójové rezy. Základom sójových rezov je cukor, sójová múka, glukózovo-fruktózový sirup, rastlinný tuk, oplátková drť, sušené mlieko a arómy. O ich popularite svedčí aj množstvo receptov na home-made sójové rezy, ktorými sa ľudia chvália aj na sociálnych sieťach

Ľudia oceňujú chuť aj nutričné hodnoty. V sójových rezoch so zvýšeným podielom bielkovín nájdeš 8,5 gramov tuku, 2,9 gramov nasýtených mastných kyselín, 24 gramov sacharidov s z toho 21 gramov cukru a napokon 6,5 gramov bielkovín. V klasických sójových rezoch je 7,8 gramov tuku a z toho 2,75 gramy nasýtených mastných kyselín. Vyšší je však podiel sacharidov, a to 28 gramov. Bielkoviny, naopak, poklesli na 5,9 gramov. Zjedením celej tyčinky prijmeš 209 kalórií.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Veronika Elekanicova (@veron_ele),

Sójové rezy sú preto vhodné ako pre športovcov, tak aj milovníkov sladkostí, ktorým spestrujú chute už vyše 60 rokov. Napriek tomu, že Nestlé prichádza s novinkami, chuť sójových rezov je viac-menej nezmenená. Zaujímavé tiež je, že sójové rezy, rovnako, ako „komunistické chrumky“, nepotrebujú žiadnu reklamu. Dalo by sa totiž tvrdiť, že rezy sa predávajú samé. 

Zdroje: Nestle, Facebook/Sójové rezy, Instagram/Sójové rezy, Výživové tabuľky, Potraviny domov

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech