Na týchto miestach si v Bratislave dáš tie najlepšie párky v rožku

  • Hot dogy už dávno nie sú len priemerným fast food kúskom, ktorý je doménou najmä železničných staníc. Dnes už na Slovensku nájdeš gastro prevádzky, ktoré dokázali povýšiť párok v rožku na chuťovo rozmanitú a estetickú delikatesu.
pocover
facebook.com/barrockbratislava/instagram.com/liviakadlecova
  • Hot dogy už dávno nie sú len priemerným fast food kúskom, ktorý je doménou najmä železničných staníc. Dnes už na Slovensku nájdeš gastro prevádzky, ktoré dokázali povýšiť párok v rožku na chuťovo rozmanitú a estetickú delikatesu.

Coney HotDog

Pri pohľade na logo Coney Hot Dog, si ľudia často myslia, že ide o akýsi franchies z USA. Pravdou však je, že je to čisto slovenský projekt, za ktorým stojí partia iniciatívnych Slovákov. Tí  sa rozhodli do Bratislavy priniesť hot-dogy, postavené na kvalite a super chuti. Ešte pred zahájením podnikania odišli na výlet  naprieč Európou, aby ochutnali dobré aj menej dobré hot-dogy a odhalili tajomstvo skrývajúce sa za dokonalým párkom v rožku.

„Kvalita a čerstvosť sú pre nás kľúčové. Párky sú základom našich hotdogov a preto si na ich výrobe dávame špeciálne záležať. Mäsko zo slovenskej hovädzinky osobne vyberá náš kuchár a v malej mäso-výrobe na zahorí nám ho miešajú s našimi tajnými zmesami korenín,“ opisujú zakladatelia  filozofiu ich bistra.

Ide teda len o čisté hovädzie mäso, hovädzí tuk, vodu a koreniny. Tím stojaci za Corny sa snaží predovšetkým búrať mýty o tom, že párky sú plné múky a rôznych iných negustióznych vecí a zdá sa, že zatiaľ im to ide veľmi úspešne.

Knižkov hot-dog


Hotdog na Slovensku nie je ničím výnimočným, no z pojazdného vozíka nesúceho názov Knižkov hot dog je to úplne iná pesnička. Hot Dog od Knižkovcov však nepredstavuje klasiku, na akú sme zvyknutí, čiže párok plus pečivo. V tomto prípade je uprednostnená domáca klobása vyúdená na bukovom dreve v obci Hranovnica pod Tatrami.

Spôsob údenia je tradičný, tak ako sa to v tomto regióne robilo po stáročia, nie ako to dnes robia vo veľkovýrobe. Žiadne ultramoderné postupy pre kvalitný mäsový výrobok totiž nie sú potrebné, len skutočne kvalitné mäso chované na slovenských pasienkoch či zo zahraničných eko chovov.

NYC Corner

Za celým konceptom stojí Oto Kóňa, slovenský podnikateľ ktorý po štúdiu politológie a politického marketingu odišiel zbierať skúsenosti do Ameriky, aby ich priniesol späť na Slovensko. Pre hot dogy sa rozhodol, lebo ich Slováci poznajú. Predsa len je jednoduchšie predať inovatívny prístup ku klasike než niečo úplne nové, čo si najskôr treba overiť.

Dnes môžeme povedať, že NYC Corner spestril bratislavskú street foodovú scénu kvalitnými hotdogmi za prijateľné ceny. Základom sú kvalitné párky s viac ako 90 % obsahom mäsa a čerstvé rožky, ktoré im každé ráno dodáva priamo pekár. Tam to ale nekončí. Celkový zážitok z hot dogu dopĺňa aj čerstvá zelenina a zaujímavé dresingy. Špecialitou je tzv. pulled pork hotdog s veľmi pomaly pečeným bravčovým plieckom.

Vrožku

Za úspešnou hot dogárňou Vrožku stojí 25-ročný Filip Valentín. Ten sa rozhodol zarábať si na živobytie párkami v rožku aj napriek tomu, že v reštauračnom biznise mal nulové skúsenosti.

Ľudia prevádzku milujú aj vďaka vždy čerstvému pečivu, ktoré je tu aj bezlepkové . „Je ručne robené a pečené v tradičnej lokálnej pekárničke. S pekármi sme ho testovali tri mesiace, kým sme ho dotiahli do dokonalosti. K tomu denne čerstvá zelenina, žiadne zmrazovanie. Najdôležitejšou ingredienciou je však láska, s ktorou hot-dogy pripravujeme,“ zdôraznil mladý Slovák.

A ako Filip vníma fakt, že na gastro scéne nie je jediným, ktorý chce ľuďom učarovať párkom v rožku? Konkurenciu nevnímam. Stačí sa stále zlepšovať a posúvať ďalej. Úroveň gastroscény sa však u nás posunula super smerom. Ľudia sa neboja, idú si za svojím, plnia si sny a street foodové prevádzky rastú takmer na každom kroku. Netreba sa báť začať, pokojne aj zo dňa na deň dať výpoveď a začať od nuly. Lebo keď človek robí veci na 100 percent a poctivo, hladné krky sa vždy nájdu,“ dodal.

KC Dunaj- Moje

Moje spája nezávislých dizajnérov, fotografov, copywriterov a vytvára tak modernú agentúru, ktorých však nespája len cit pre dizajn, ale aj dobrá hudbu a chutné jedlo. Preto sa spojili s KC Dunaj, kde si môžeš kúpiť ich Hot Dogy a ale aj Sendviče. Všetko sa to deje pod konceptom EAT TO THE BEAT!, ktorý spájania dobé jedlo a hudby.

Medzi jedny z najväčších hitov patrí určite aj hot dog s názvom Chicago House. Tento hot dog je typický práve pre Chicago, domáci hovoria, že je “dragged through the garden” kvôli množstvu zeleniny ktorú obsahuje, a tak určite stojí za hriech.

Barrock

Rockové srdce Bratislavy snáď netreba nikomu špeciálne predstavovať. Štýlový podnik nielen pre tvrdých chlapov má dlhoročnú tradíciu. Rockové párty so živou hudbou či DJ´s vždy prilákajú veľké množstvo slovenských aj zahraničných návštevníkov. Kvalitná hudba však nie je jediným argumentom pre navštívenie tohto baru rocku.

Zobraziť celú galériu (1)
zdroj: facebook.com/barrockbratislava

Zaujímavým kúskom v ponuke je jediný hot dog – Chilli hot dog. Jeho základ tvorí domáce pečivo vyrobené špeciálne naň a pikantná klobáska – cigáro. Chuť obohacuje pečená paprika marinovaná v oleji s bylinkami a cesnakom, restovaná viedenská cibuľka, domáca čedarová omáčka a restovaná slaninka. Nesmieme tiež zabudnúť na čerstvú jarnú cibuľku a čili omáčku. K hot dogu sú podávané fialové čipsy – lupienky vyrobené z fialových zemiakov. Pre nás sú celkom exotické, pochádzajú z Peru. Okrem toho, že ich farba krásne oživí tanier s akýmkoľvek jedlom, sú zdravšie ako ich žltá verzia.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech