Najlepšia reštaurácia na svete ukázala, ako bojovať s krízou. Dostaneš v nej cheeseburger

  • Reštaurácia Noma v Kodani sa potrebuje zotaviť z koronakrízy
  • Zákazníkom teda ponúkne špeciálne menu, na ktorom bude iba jedna položka: Cheeseburger
 srcset
FOTO: Flickr/Maria Eklind, René Redzepi
  • Reštaurácia Noma v Kodani sa potrebuje zotaviť z koronakrízy
  • Zákazníkom teda ponúkne špeciálne menu, na ktorom bude iba jedna položka: Cheeseburger

Jedna z najlepších reštaurácií na svete Noma v Kodani znovu otvorí po povinnej prestávke kvôli opatreniam proti koronavírusu. Už to však nebude ten istý podnik, ako predtým. „Potrebujeme sa vyliečiť,“ informoval na Instagrame jej šéfkuchár René Redzepi.

Je to spôsob, akým sa chce podnik prispôsobiť novým podmienkam počas koronakrízy, ktorá reštauračný biznis hlboko zasiahla. Namiesto lamentovania sa v Nome rozhodli chytiť príležitosť za pačesy a zachrániť biznis pred krachom.

Cheeseburger záchranca

Namiesto najnovších výstrelkov modernej severskej kuchyne, medzi ktoré patrí napríklad aj predjedlo zamaskované za konár či jedenie rôznych lesných ingrediencií ako ihličie alebo lišajníky, ponúkne Noma zákazníkom cheeseburger. Zapiť ho môžu špeciálnymi vínami. V Nome sa podávajú najlepšie vína z celého sveta, okrem iného aj naturálne vína zo slovenských vinárstiev v Strekove.

Noma sa tak na chvíľu premení na burger&wine bar. „Neskôr, v lete, otvoríme Nomu takú, akú ju poznáme. Pointou je mať otvorené dvere a zaistiť, aby sa všetci cítili pohodlne a verím, že pohár vína či piva a „commen“ burger je skvelý spôsob, ako opäť prilákať ľudí,“ píše Redzepi.

Kvôli burgeru si dokonca netreba ani vybavovať rezerváciu. Na tú sa v tejto reštaurácii čakalo celé mesiace.

Koncept jednej položky v menu je v prípade reštaurácie s finančnými problémami veľmi výhodný. Majiteľ a kuchári neplytvajú (často veľmi drahými) ingredienciami a kuchyňa sa môže zamerať na dokonalú prípravu jednej jedinej položky.

Tá bude, ako to už v prípade svetových šéfkuchárov býva, dotiahnutá do dokonalosti. René Redzepi a jeho Noma je príkladom, ako sa počas veľkej koronakrízy prispôsobiť a hľadať riešenie, ako fungovať.

René Redzepi použil žemľu zo zemiakovo-mliečneho cesta a do nej strčil kvalitné hovädzie, dokonale upražené na masle. V prípade Redzepiho sa dá povedať, že ide o pomerne konzervatívny výber surovín.

Reštaurácia NOMA sa preslávila svojim inovatívnym prístupom k severskej kuchyni a viackrát po sebe získala titul najlepšej reštaurácie na svete. V kuchyni experimentuje najmä so surovinami typickými pre Škandináviu a niektoré sú na prvé počutie veľmi zvláštne. Nevyhýba sa divým bylinkám, rybacím vnútornostiam, plesniam, lišajníkom ani šiškám z lesa. 

View this post on Instagram

Deep fried duck brain

A post shared by Rene Redzepi (@reneredzepinoma) on

Najnovšie video