Najmladší kaviarnici Slovenska otvárajú ďalšiu prevádzku, kde si pražia aj vlastnú kávu

  • Pamätáš si ešte, čo si robil v čase pred maturitou? Pravdepodobne mnohé, no určite si nerozbiehal vlastné podnikanie
  • Mladíci z kávového laboratória black. však svojim rovesníkom idú príkladom
  • Po úspešnej kaviarni, ktorú si dvojica vysvetľujú Mário Adamčík a Jakub Ševčík otvorili v bratislavskom Starom Meste, rozširujú svoje priestory
collage
black.
  • Pamätáš si ešte, čo si robil v čase pred maturitou? Pravdepodobne mnohé, no určite si nerozbiehal vlastné podnikanie
  • Mladíci z kávového laboratória black. však svojim rovesníkom idú príkladom
  • Po úspešnej kaviarni, ktorú si dvojica vysvetľujú Mário Adamčík a Jakub Ševčík otvorili v bratislavskom Starom Meste, rozširujú svoje priestory

Mário Adamčík a Jakub Ševčík začínali podnikať s kávou už ako stredoškoláci pred dvomi rokmi a nám to neušlo (prvý článok z roku 2017 nájdeš TU).

Mário s priateľkou založili kaviareň v Trnave a Jakub si budoval pražiareň. Neskôr sa spojili a prvú kaviareň black. otvorili na Gorkého ulici v centre Bratislavy začiatkom novembra minulého roka. „Je veľa podnikov, ktoré sa prispôsobili ľuďom. My sme sa prispôsobili káve. Práca s kvalitnou surovinou a dosiahnutie jej prirodzenej chuti je pre nás základným pilierom,“ vysvetľujú.

Kávové zrná si sami hľadajú po celom svete a sami si ich pražia. Ponúkajú kávu z Brazílie, Guatemaly, Mjanmarska, Rwandy a Kene, ktoré onedlho doplnia zrná z Etiópie aj rarita z Thajska. V menu nemajú klasické nápoje ako americano, lungo alebo ristretto. Namiesto toho sú základom ponuky double shot a batch brew – dvojnásobná dávka kávy a strojové filtrovanie.

„V každej káve hľadáme jej chuťový potenciál, aby sme zistili, či sa hodí na filtrovanú kávu alebo je z nej napríklad výborné espresso,“ vysvetľuje Mário. Pamätáš si ešte, ako black. navštívila s naším projektom Robíme to inak naša Zuzka?

 

Od začiatku sa sústredili na veľmi prísne pravidlá prípravy kávy. Aby zaručili zákazníkom stabilnú vysokú kvalitu, ponechali si celý proces pod kontrolou. Pražiari komunikujú s farmármi a kupujú kávové zrná. Potom ich sami pražia. Používajú vlastné recepty a kvalitné prístroje na prípravu nápojov, ktoré umožňujú ovládať extrakciu kávy a tým aj chuťové vlastnosti nápoja. „Nové nápady a recepty skúšame priamo v kaviarni. Často ich môžu ochutnať aj hostia. Získame tak názor od ľudí, ktorí sa nepozerajú na všetky detaily ako my, ale dôležitá je pre nich iba chuť,“ opisuje Mário

Personál prvej kaviarne sa musel spočiatku vyrovnať s otázkami návštevníkov a priblížiť im ponuku nápojov, ktoré inde v Bratislave nedostanú. Dnes už stáli zákazníci chodia cielene na svoj obľúbený nápoj a viac ako tretinu návštevníkov tvoria cudzinci, ktorí kaviareň mimo hlavných turistických trás nájdu vďaka internetovým recenziám.

Kávu praženú pražiarmi z black. odoberajú aj ďalšie kaviarne z Bratislavy aj iných miest Slovenska, z Česka, Rakúska a Nemecka. Predstavili sa tiež v konkurencii európskych pražiarní na Prague Coffee Festivale. V decembri otvorili druhú kaviareň black. v modernom bizniscentre UNIQ Staromestská v bratislavskom Starom Meste. Vo vlastnej pražiarni, ktorá tu vznikla na dohľad zákazníkov, plánujú mladí kaviarnici zvýšiť objem praženia zo súčasných necelých dvesto na päťsto kilogramov kávy mesačne.

Sortiment black. v UNIQ-u Staromestská je prispôsobený potrebám množstva zamestnancov v budove. Okrem kávových a sezónnych nápojov sú v ponuke raňajky aj väčší výber koláčov od lokálnych dodávateľov ako čerstvé croissanty a pečivo, hummus a kuskus, raw aj vegánske cheesecake, torty či francúzske éclairs. Zákazníci si môžu kúpiť aj balíčky kávy z tunajšej pražiarne. Kaviareň má podobnú kapacitu ako na Gorkého ulici, k necelej dvadsiatke miest však má pribudnúť aj posedenie v átriu, cez ktoré sa tiež dá dostať do kaviarne, a prichádzajúcich tu bude vítať vôňa z pražiarne.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá