Najväčšej gastro spoločnosti na Slovensku klesli tržby o niekoľko miliónov eur. Aj tak otvorí nové prevádzky

  • Spoločnosť Medusa, predtým známa ako Medusa Group hlási za rok 2020 pokles tržieb o viac ako 10 miliónov eur
  • Pandémia už viac ako rok limituje aj jej prevádzky, no svojich stanovených plánov sa nechce vzdať
medusa
Medusa
  • Spoločnosť Medusa, predtým známa ako Medusa Group hlási za rok 2020 pokles tržieb o viac ako 10 miliónov eur
  • Pandémia už viac ako rok limituje aj jej prevádzky, no svojich stanovených plánov sa nechce vzdať

Medusa vznikla v roku 2003 otvorením legendárneho podniku Medusa pod Michalskou bránou. Postupne sa stala lídrom v oblasti gastronómie a nočného života v Bratislave a rozšírila svoje pôsobenie o ďalšie prevádzky na Slovensku, v Prahe a v Rakúsku.

Do jej portfólia patrí napríklad sieť mediteránnych reštaurácií Primi a Kubu, reštaurácia a bar Rio, trattoria La Pala, sieť pivární Klubovňa, ale aj Áziou inšpirovaný franchise Wagamama s dvomi prevádzkami v Bratislave a v rakúskom Parndorfe. Pod svojimi krídlami však má aj Trafo, Barrock, kantíny Presto či remeselnú pekáreň Crustino.

Spoločnosť zamestnáva viac ako 1 400 zamestnancov vo viac ako 40 prevádzkach v troch krajinách.

Ako pre Startitup potvrdil šéf marketingu spoločnosti – Ján Laš, Medusa v roku 2020 dosiahla tržby vo výške 32,04 milióna eur. Ide o značný pokles oproti roku 2019, kedy sa mohla pochváliť celkovými tržbami vo výške 42,5 miliónov eur.

Ide o dôsledok už viac ako rok trvajúcej pandémie, kvôli ktorej je väčšina prevádzok spoločnosti zatvorená alebo obmedzená. Aj keď dostali podporu od štátu, podľa Jána Laša to ani zďaleka nepostačuje na pokrytie všetkých nákladov, ktoré spoločnosť má.

Medusa
zdroj: Medusa

Po odznení súčasnej krízy Medusa očakáva fungovanie v novom režime, ktorý bude predstavovať akýsi „nový normál“.

Pokiaľ nebude väčšina ľudí zaočkovaná, tak očakávame, že to bude problematické, i keď po uvoľnení opatrení sa ľudia budú snažiť socializovať. Odhadujeme, že veľa gastro prevádzok neprežije a aj keď otvoria, tak tí, čo to zvládnu, budú svoje záväzky ešte nejaký čas tlačiť, ale bez adekvátnej štátnej pomoci a aj znížení DPH to bude veľmi ťažké pre celý segment,“ myslí si Laš.

zdroj: Medusa

Zníženie sadzby DPH je pomoc, ktorú môžu v gastro odvetví čerpať úplne všetci, nevyžaduje si žiadnu administratívnu náročnosť, nie je potrebné vytvárať komplikované schémy, bude financovaná z budúcich obratov a veľmi efektívne pomôže prežiť zdravým firmám.

Bude potom na každej prevádzke, či zníži ceny a pokúsi sa o väčší dopyt, alebo ceny ponechá a zvýši si maržu. Je to fér pre všetkých, nikto nebude zvýhodnený a takto získané prostriedky pomôžu vrátiť gastro do normálu.

Mnohé gastro prevádzky po celej krajine žiadajú vládu, aby sa po vzore Rakúska, Česka a Nemecka zasadila o dočasné zníženie DPH gastro prevádzok na 5 %.

„Poľsko ani Maďarsko tu nespomíname, tieto krajiny majú nízku DPH už veľmi dlho. Áno, reštaurácie na Slovensku ako jedny z mála v Európe platia najvyššiu sadzbu tejto dane. A my sme pripravení ju platiť zas, len nesmieme dovtedy skrachovať,“ konštatuje Iniciatíva Zachráňme gastro.

Nové prevádzky

Aj keď Medusa momentálne bojuje s dôsledkami pandémie, svojich plánov na nasledujúce roky sa nevzdáva.

„Plánujeme nové koncepty, na ktoré sa veľmi tešíme a na ktoré sa finančné prostriedky vyčlenili už v minulosti a určite ich chceme otvoriť už tento rok. V Bratislave máme do konca roka 4 nové projekty, ktoré chceme spustiť. Ďalšie sme z dôvodu pandémie museli presunúť na roky 2022 a 2023.“

zdroj: Peter Štecko, CEO Medusy

Pôjde o výnimočné a dlhodobé projekty, s unikátnou pridanou hodnotou, na významných miestach či v historicky alebo architektonicky hodnotných stavbách. 

„Bratislava sa mení a my chceme byť pri tom,“ hovorí Peter Štecko, CEO Medusy a dodáva: „Kým koncom deväťdesiatych rokov a začiatkom storočia sme chceli byť čo najsilnejšie zastúpení v centre Bratislavy, dnes sa presúvame do výnimočných historických objektov v novom centre Bratislavy.“

Peter Štecko zdôrazňuje, že Medusa má aj po 16-tich rokoch fungovania odvahu experimentovať a prichádzať s novými nápadmi tak, aby zákazníkom ponúkala viac ako ich konkurencia.

„To však so sebou prirodzene prináša aj uzatváranie časom vyčerpaných konceptov a s tým spojené odhodlanie a silu na správne a vhodne načasované dôležité rozhodnutia. Naďalej chceme zotrvať aj pri závodnom stravovaní, kde sa nám v uplynulých rokoch podarilo získať do portfólia nových klientov globálnych rozmerov,“ uzatvára Peter Štecko.

Koľko si tu zarobíš?

Medusa aj v súčasnej kritickej situácii stále hľadá nových ľudí do svojho tímu. Ako čašník či čašníčka si tu môžeš zarobiť okolo 830 eur v hrubom. Barmanom je ponúkaný plat od 1 100 eur mesačne, ako pekár v Crustine si môžeš zarobiť aj 1 600 eur.

Momentálne je však otvorená aj pozícia generálneho manažéra vo wagamama, kde je ponúkaný plat 1 900 eur. Ako Floor manažér reštaurácie – Primi Eurovea si môžeš zarobiť sumu začínajúcu na 1 600 eurách.

Zdroje: Iniciatíva Zachráňme gastro!, Medusa

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK