Nakopni imunitu v zime: 5 potravín, ktorí podporia tvoje zdravie, všetky máš doma
- Potraviny, ktorých konzumácia prospeje tvojej imunite, máš aj doma
- Zisti, o ktoré ide
- Potraviny, ktorých konzumácia prospeje tvojej imunite, máš aj doma
- Zisti, o ktoré ide
Zdravie máme len jedno a mali by sme si naň dávať pozor. Keď už totiž ochorieš, budeš zanedbávanie seba samého ľutovať. Na vyliečenia sa potrebuješ množstvo liekov, ktoré okrem toho, že ti pomôžu, tvoj organizmus aj zaťažia. Proces liečenia však môžeš podporiť aj mnohými potravinami, ktoré nájdeš doma.
Okrem toho ide o potraviny, ktoré odborníci odporúčajú konzumovať aj mimo choroby. Dokážu ti totiž zlepšiť imunitu a zvýšiť odolnosť organizmu.
Zlaté poklady
Jednotkou v našom zozname bude, samozrejme, zázvor. Ako uvádza portál Záhradkár, tento koreň má na ľudský imunitný systém výborný vplyv. Zároveň priaznivo ovplyvňuje aj žalúdok. Jeho konzumácia sa odporúča osobám, ktoré trpia rannými nevoľnosťami, nevoľnosťami z pohybu, no aj žalúdočnými problémami po operácii alebo chemoterapii.
Portál Zdravopédia dodáva, že zázvor sa tiež používa na liečbu respiračných ochorení. Obsahuje totiž zlúčeninu, ktorá napomáha zmierniť príznaky astmy. Za zmienku stojí aj to, že pravidelná konzumácia zázvoru môže viesť k spomaleniu ochorení, ako je demencia, Alzheimerova choroba či Parkinsonova choroba. Súčasťou zázvoru sú živiny, ktoré napomáhajú udržať pamäť neporušenú a znižujú riziko poškodenia mozgu.
Určite ti aj tvoja stará mama dávala na kašeľ med. Tento prírodný zázrak dokáže zmierniť zápaly, no tiež si poradí s baktériami a bolesťou. Med obsahuje niacín, vitamín C, vápnik a železo, v dôsledku čoho je zoznam jeho benefitov omnoho dlhší.
Podľa Zdravopédie je med skvelým pomocníkom pri chudnutí. Zároveň obsahuje prírodné cukry a látky, ktoré človeka nabijú energiou. Odporúča sa konzumovať ho najmä ráno, no tiež sa oplatí jesť ho pred a po cvičení. Med dokáže skvalitniť aj ľudský spánok.
Pomôcť dokážu aj obyčajné koreniny a zelenina >>>
Počas choroby by si mal mať doma aj poriadnu zásobu cesnaku. Je len na tebe, či si ho dopraješ surový alebo varený. Ak ho zješ na prázdny žalúdok, stane sa z neho silné antibiotikum, píše portál Webnoviny.sk. Niektoré štúdie dokonca poukazujú na to, že jeho konzumácia je výhodnejšia pred raňajkami.
O cesnaku je známe, že je prvou pomocou pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Tiež však bráni komplikáciám so srdcom, nervovým problémom a žalúdočným problémom.
Vianočná korenina
Jej vôňu si spájame najmä s Vianocami. Reč je o škorici, ktorá sa používa ako prísada do jedla. V prvom rade je potrebné poukázať na to, že škorica obsahuje zložku cinnamaldehyd, ktorý je bojovníkom proti rôznym infekciám. Pomôcť dokáže s dýchacími cestami, ktoré sú napadnuté plesňami, no tiež jej konzumácia pomáha predchádzať zubnému kazu a znižuje zápach z úst, uvádza Téma Zdravie.
Škoricu si mnohí spájajú aj s vlastnosťou znižovania hladiny cukru v krvi, no aj s tým, že zlepšuje citlivosť na hormón inzulín.
Poslednou potravinou, ktorú si tu spomenieme, je kapusta, ktorá je bohatá na vitamín K a C. Zaujímavosťou je, že má viac vitamínu C ako pomaranče.
V čínskej medicíne sa konzumácia kapusty spája s liečbou zápchy, prechladnutia, čierneho kašľa, depresie, podráždenosti a žalúdočných vredov. Podľa Zdravopédie sú však známe aj detoxikačné účinky kapusty, v dôsledku ktorých občas musíme rušiť svoj program. Detox totiž môže byť taký silný, že dôjde k hnačke.
Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Záhradkár, Zdravopédia, Zdravopédie, webnoviny.sk, Téma Zdravie, Zdravopédia