Kultúrny šok: 40 ročný panic v Japonsku je úplne bežná vec. Samota je obrovský problém

Plavíš sa a na brehu horí ľudské telo, vedľa toho stojí krava. India je šialená

Šéfredaktor Denníka N Kostolný: Moja duša sa nedá kúpiť Pentou

Navštívte polievkové kráľovstvo v Bratislave. Daniel a Kvetka v korporáte takmer vyhoreli, šťastie našli v gastre

  • Klasický príbeh pracovného vyhorenia. On pracoval ako IT-čkár, ona ako produkčná. Obaja však vo svojom živote prišli do bodu, keď ich už ich zamestnanie nenapĺňalo. Rozhodli sa odovzdať naplno svojej vášni pre jedlo a vrhli sa do gastro biznisu.
collage
bistropolievocka.sk, instagram.com/Bistro Polievočka
  • Klasický príbeh pracovného vyhorenia. On pracoval ako IT-čkár, ona ako produkčná. Obaja však vo svojom živote prišli do bodu, keď ich už ich zamestnanie nenapĺňalo. Rozhodli sa odovzdať naplno svojej vášni pre jedlo a vrhli sa do gastro biznisu.

Tento mladý slovenský pár sa pred viac ako dvoma rokmi rozhodol zahodiť pohodlnú korporátnu prácu, ktorá im síce pravidelne na účet prinášala slušnú sumu peňazí, no nerobila ich šťastnými. Oboch dokopy spojila láska k jedlu a podobný pohľad na svet, tak prečo z toho nevyťažiť viac? Kvetka a Daniel sa preto rozhodli nemyslieť na množstvo rizík, do projektu vložili svoje úspory a išli za svojím snom.

 

Nebolo to však také ľahké, ako si spočiatku mysleli. Našetrené peniaze im nestačili, Daniel sa dokonca musel vrátiť do pôvodnej práce. Vybavovačky sa naťahovali, navyše sa obaja museli rekvalifikovať, aby mohli svoj projekt utiahnuť sami. „To znamenalo zvládnuť teóriu a absolvovať tristo 45-minútových lekcií v rámci rekvalifikačného kurzu. Takže dva mesiace sme chodili na kurz a potom sme praxovali v rôznych reštauračných zariadeniach. Bola to aspoň dobrá skúsenosť, aby sme vedeli, čo chceme robiť inak,“ povedala Kvetka pre sme.sk.

Po množstve príprav si v Bratislave otvorili take away reštauráciu s názvom DQ Bistro Polievočka (D ako Daniel, Q ako Qetka). Podľa názvu neprekvapí, že svoju reštauráciu orientovali na polievky. No nie len tak hocijaké, ale poctivé domáce a husté z rôznych kútov sveta. Veď čo prinesie hrejivejší pocit v brušku aj na duši, ako taká chutná polievka? Ich koncept pozostáva z jednoduchej filozofie, že varia to, na čo majú sami chuť. V ich polievkovom kráľovstve sa dokážeš prekvapivo najesť dosýta a ani ti nebude chýbať hlavný chod.

Nemusíš sa báť, že ti tu naservírujú nudnú „slovenskú“ polievku v štýle slížový vývar a pár ďalších klasík z vývarovní. Práve naopak, mladí podnikatelia a zároveň nadšení kuchári pre teba pravidelne pripravujú pestrú zmes dobrôt, z ktorých si nebudeš vedieť vybrať. Šošovicová kari polievka s ananásom, thajská s kokosovým mliekom, balkánska čorba, kačacia s granátovým jablkom či vychladené španielske gazpacho? A ak by ti bolo málo, môžeš to zajesť koláčom quiche, šalátom či koláčom. Všetky polievky sú navyše bez glutamátu, múky, sú sezónne, mäsové, vegetariánske aj vegánske.

 

Ako vidíš, aj polievky sa dajú robiť neskutočne kreatívne! Kvetka a Daniel pri varení čerpajú inšpiráciu aj z ciest po svete, kde vždy radi ochutnávali zahraničnú kuchyňu a nové chute. Pre polievkový koncept sa rozhodli najmä preto, že im v Bratislave niečo podobné chýbalo. Ak práve nemali chuť na pizzu, kebab, burger či iný streetfood, mohli sa uspokojiť maximálne s vývarom či rajčinovou polievkou z pretlaku. Jednoducho im chýbala kvalitná a poctivá polievka ako od mamy.


Toto všetko však v ich podniku môžeme nájsť a je to naozaj príjemné osvieženie pre lokálnu gastro scénu. Napriek tomu, že sa im darí robiť to, čo ich baví, to nie je vždy prechádzka ružovou záhradou. Na svojom biznise nezbohatli, no každý deň vstávajú s pocitom, že robia niečo zmysluplné a robia ľuďom radosť dobrým jedlom. Priznávajú, že robiť gastro biznis v Bratislave je ťažké, ceny nájmov sú umelo nafúknuté a práve preto to mnohé podniky neustoja. Najmä, ak chcú zároveň variť z kvalitných surovín.

„Nech už v živote pôjdeme kamkoľvek, variť pre seba a ľudí okolo nás bude mať vždy zmysel. A ak sa raz ľudstvo vráti o sto rokov späť alebo posunie vpred, táto práca bude stále užitočná,“ myslia si Daniel a Kvetka. Stále je to podľa nich neporovnateľné s prácou v korporáte, kde si len malé koliesko v mašinérii. Tu im robí radosť obyčajný kontakt s kvalitnou surovinou, keď držia v rukách bylinky, ktoré si sami vypestovali, alebo sa zdravia s usmiatymi ľuďmi, ktorí sa k nim vracajú.

Naša typická sobotná aktivita – nákupy na Miletičke. 🥕🍎🍅🌿🌱#mileticka

Príspevok, ktorý zdieľa Bistro Polievocka (@bistropolievocka),

Najnovšie video

Najnovší podcast

Plavíš sa a na brehu horí ľudské telo, vedľa toho stojí krava. India je šialená

Najnovšie