Nebezpečný jarný trend: Detoxikačné kúry môžu narušiť zdravie, varujú odborníci

  • Očistné kúry sú populárne, no môžu viac uškodiť, než pomôcť
  • Výskumy ukazujú, že môžu narušiť mikrobióm a zvýšiť riziko zápalov
ovocné šťavy, nápoj
Ilustračné foto Unsplash/Jugoslocos, Archív Canva
  • Očistné kúry sú populárne, no môžu viac uškodiť, než pomôcť
  • Výskumy ukazujú, že môžu narušiť mikrobióm a zvýšiť riziko zápalov

Každú jar sa dostávajú do popredia rôzne detoxikačné kúry a očistné programy. Mnohí ich vnímame ako spôsob, ako schudnúť, zlepšiť trávenie či celkové zdravie. No čo na to hovoria odborníci?

„Hoci pitie ovocných a zeleninových štiav môže byť súčasťou zdravej výživy, nemalo by to tvoriť jej základ. Očistné kúry s vylúčením pevných jedál môžu mať opačný efekt na trávenie a celkové zdravie,“ upozorňuje dietologička Megan Mehnertová.

Určite nie je nič zlé na tom, ak si občas nejakú ovocnú alebo zeleninovú šťavu dáš. No ak počas tejto očistnej kúry plánuješ vyradiť všetky zvyšné potraviny, radšej si to premysli. 

Čo hovorí veda?

Portál Medical News Today odkazuje na štúdiu publikovanú v MDPI Nutrients, ktorá skúmala vplyv očistných kúr na mikrobióm človeka. Mikrobióm, teda súbor mikroorganizmov v našom tele, zohráva kľúčovú úlohu v trávení, imunite a celkovom zdraví.

Mikrobiómy podporujú celý proces trávenia. A to, čo konzumujeme, dokáže výrazne ovplyvniť mikrobióm. Najlepšou voľbou je vyvážená strava bohatá na ovocie a zeleninu, pretože sú prirodzeným zdrojom vlákniny. Tá v tráviacom trakte napomáha rozvoju užitočných mikroorganizmov.

Keď ovocie a zeleninu odšťavíme, odstránime z nich práve túto dôležitú vlákninu. Jej nedostatok môže negatívne ovplyvniť tráviace procesy a znížiť schopnosť tela vstrebávať esenciálne minerály a vitamíny.

Mnohé očistné kúry, ktoré sľubujú zlepšenie trávenia, môžu v skutočnosti priniesť opačný efekt. Medical News Today upozorňuje, že neexistuje dostatočný vedecký dôkaz, ktorý by potvrdzoval ich zdravotné prínosy.

Výskum ukázal, že už po troch dňoch pitia výlučne ovocných a zeleninových štiav došlo k významným zmenám v ústnom mikrobióme.

„Zaznamenali sme nárast proteobaktérií, ktoré sú spojené so zápalovými ochoreniami. Naopak, počet prospešných baktérií Firmicutes, ktoré sú dôležité pri fermentácii vlákniny, sa znížil,“ uvádzajú autori štúdie.

Experiment so šťavami

Do výskumu, ktorý realizoval Multidisciplinárny inštitút digitálneho publikovania, sa zapojilo 14 účastníkov, ktorí sa rozdelili do troch skupín:

  • Prvá skupina konzumovala iba ovocné a zeleninové šťavy s maximálnym denným príjmom 900 kalórií.
  • Druhá skupina jedla bežnú stravu bez energetických obmedzení a k tomu pila šťavy.

  • Tretia skupina sa stravovala rastlinne, pričom ich denný kalorický príjem nepresiahol 900 kalórií.

Vedci skúmali vzorky zo slín, ústnej dutiny a črevného mikrobiómu. Výsledky ukázali, že skupina konzumujúca iba šťavy mala zvýšený počet baktérií spojených so zápalovými ochoreniami, čo môže mať negatívne dôsledky na zdravie.

Riziká a potenciálne dôsledky

Niektorí odborníci upozorňujú, že dlhodobé očistné kúry môžu viesť k nedostatku živín, strate svalovej hmoty a narušeniu energetického metabolizmu.

„Niektoré detoxikačné diéty môžu mať za následok krátkodobú stratu hmotnosti, ale väčšinou je to spôsobené stratou vody a svalovej hmoty, nie tuku,“ hovorí dietologička Mehnertová.

FDA (Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv) navyše varuje, že niektoré komerčne dostupné detoxikačné produkty môžu obsahovať potenciálne nebezpečné látky a nemusia spĺňať zdravotné normy. V niektorých prípadoch môžu spôsobiť aj závažné zdravotné komplikácie, najmä u ľudí s chronickými ochoreniami.

Sú očistné kúry naozaj potrebné?

Odborníci tvrdia, že telo má svoje prirodzené detoxikačné mechanizmy. „Naša pečeň a obličky sú veľmi efektívne pri odstraňovaní toxínov. Očistné kúry nie sú nevyhnutné na detoxikáciu organizmu,“ vysvetľuje ďalej dietologička.

Na rozdiel od krátkodobých detoxov môže mať dlhodobo vyvážená strava priaznivý vplyv na zdravie. Konzumácia potravín bohatých na antioxidanty, vlákninu a zdravé tuky pomáha telu prirodzene eliminovať škodlivé látky a podporuje zdravý metabolizmus.

Výhody šťavového detoxu 

Napriek rizikám existujú aj určité pozitívne účinky, ktoré má pitie ovocných a zeleninových štiav na naše zdravie. Štúdia zaznamenala, že u skupiny konzumujúcej šťavy sa v črevnom mikrobióme zvýšil počet baktérií s protizápalovými vlastnosťami.

Tento efekt však bol krátkodobý a neznamená, že detoxikačné kúry sú dlhodobo prospešné. Celkovým výsledkom teda je, že tieto detoxikačné kúry majú skôr zlý vplyv na naše zdravie ako ten prospešný. 

Čo robiť namiesto detoxov?

Ak chceš podporiť zdravie, odborníci odporúčajú radšej dlhodobo udržiavať vyváženú stravu. „Neexistuje žiadny rýchly spôsob, ako zlepšiť zdravie. Zamerajte sa na pravidelnú konzumáciu pestrej stravy bohatej na vlákninu, bielkoviny a zdravé tuky,“ radí Mehnertová.

Vláknina zo zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov podporuje črevný mikrobióm a zdravé trávenie. Akýkoľvek typ diéty vrátane nízkokalorických diét ti totiž môže sťažiť správnu rovnováhu výživy, ktorá ťa udrží v zdraví. 

Namiesto radikálnych detoxov je preto lepšie zaradiť do jedálnička dostatok kvalitných potravín a pravidelný pohyb. „Ak chceme podporiť zdravie, mali by sme sa zamerať na konzumáciu pestrej a vyváženej stravy a vyhýbať sa extrémnym diétam. Naše telo je už samo osebe vybavené mechanizmami na detoxikáciu,“ uzatvára Mehnertová.

Čítajte viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy

Zdroje: MedicalNewsToday, mdpi.com

Najnovšie videá

Trendové videá