Do Bratislavy priniesol chute Egypta. V tejto reštaurácii zažiješ nezvyčajný gastronomický zážitok

  • Malá reštaurácia/bistro Sindibad sa nachádza v Ružovej doline
  • Majiteľ pochádza z Egypta a pripravuje jedlo a výborné pitie Blízkeho východu
  • Okrem Egypta môžeš ochutnať napríklad aj pochúťky z Libanonu
Startitup
  • Malá reštaurácia/bistro Sindibad sa nachádza v Ružovej doline
  • Majiteľ pochádza z Egypta a pripravuje jedlo a výborné pitie Blízkeho východu
  • Okrem Egypta môžeš ochutnať napríklad aj pochúťky z Libanonu

Arabskú reštauráciu Sindibad nájdeš na Trenčianskej ulici v Bratislave. Ponúka príjemnú atmosféru a vybrané jedlá krajín Blízkeho východu, akými sú hummus, falafel či kuskus. Bravčové mäso a alkohol v menu nehľadaj. Napriek tejto, pre Slováka nepredstaviteľnej podmienke, nasucho sedieť nebudeš. Sindibad ulahodí výbornou arabskou kávou a luxusným čajom.

Gepostet von Sindibad Restaurant am Donnerstag, 22. Januar 2015

Interiér priamo z Egypta

Majiteľ Ajmen Salema pochádza z Egypta a pred príchodom do Bratislavy žil v Londýne. Na Slovensko ho pred trinástimi rokmi priviedla láska. Ak patríš k obdivovateľom arabských interiérov, tak u Sindibada sa ti bude páčiť.

Gepostet von Sindibad Restaurant am Mittwoch, 1. Oktober 2014

Na nábytku si dal skutočne záležať. ‚‚Všetko vybavenie od nábytku, doplnkov, až po tradičné lustre som priniesol z Egypta,“ povedal pre Startitup. Celkový dizajn dopĺňajú krásne egyptské obrazy na stenách.

Gepostet von Sindibad Restaurant am Donnerstag, 16. März 2017

Hoci my sme prevádzku navštívili cez deň, jemné osvetlenie z lustrov musí byť po zotmení veľkým zážitkom. Vďaka ich členitosti sa môžeš pokochať jemnými obrazcami na stenách.

Sindibad je miesto, kde je treba si sadnúť, vypnúť a nechať  prehovoriť atmosféru, ktorá v našich končinách nie je typická.

Arabská kuchyňa nie je len kebab

Tradičné arabské jedlo je časovo náročný obrad, ktorý sa začína podávaním „mezzé“, čiže bohatých zeleninových a mäsových predjedál, podávajú ich teplé alebo studené. Niekedy po nich nasleduje polievka a po nej hlavný chod pozostávajúci hlavne z jahňacieho, hovädzieho, kuracieho mäsa a rýb.

‚‚Pochádzam od mora a keď som doma, jem ryby aj každý deň,“ priznal sa Ajmen, ktorý suroviny dováža z Viedne. Tvrdí, že slovenské potraviny sa stále zlepšujú, ale niektoré suroviny sa u nás stále zháňajú ťažko.

Gepostet von Sindibad Restaurant am Donnerstag, 16. März 2017

Najpoužívanejšími surovinami sú jahňacie a kuracie mäso a podávať bravčové mäso je zakázané. Rovnako je to aj s alkoholom, pretože táto kuchyňa je moslimská. Majiteľ Sindibada teda ponúka pivo v nealkoholickej podobe.

Sindibad/ Startitup.sk
zdroj: Sindibad/ Startitup.sk

Tradičné arabské jedlá sú typické najmä vôňou exotického korenia. Ako príloha sa najčastejšie objavuje nekvasený chlieb. Arabská strava nie je najvhodnejšia pre ľudí s laktózovou intolernaciou, nakoľko obsahuje množstvo mliečnych výrobkov, akými sú napríklad biely jogurt a biely syr.

Ak na to majiteľa, ktorý varí aj obsluhuje upozorníš, nemá problém vyjsť ti v ústrety. ‚‚Teraz je tých alergií veľmi veľa. Aj jedna naša pravidelná zákazníčka, ktorá si dávala naše syrové špeciality prišla s tým, že lekári zistili, že nemôže mlieko,“ dodal Ajmen.

Gepostet von Sindibad Restaurant am Donnerstag, 16. März 2017

Vďaka množstvu zeleniny poteší vegetariánov, ktorí si užijú jej čerstvú podobu, ale aj strukoviny,  ako šošovica, cícer a rôzne bôby. ‚‚Chodí k nám veľa vegetariánov, takže sa snažím mať v menu aj pokrmy, ktoré sú úplne bez mäsa. Obľúbený je zeleninový tanier pre dvoch,“ vysvetlil.

Sindibad/ Startitup.sk
zdroj: Sindibad/ Startitup.sk

Najčastejšie používanou bylinou je mäta, ktorá bola prítomná vo výbornom čaji, ale aj v tabaku vo vodnej fajke, ktorú pre nás Ajmen pripravil. Čo sa tabaku týka, nájdete u Sindibada široký výber tradičných aj exotických chutí. Nás dokonca aj naučil, ako shishu fajčiť správnym spôsobom. Určite treba vyskúšať.

Sindibad/ Startitup.sk
zdroj: Sindibad/ Startitup.sk

Arabské bistro je mimoriadne populárne v čase obeda. Ajmen preto pripravuje tradičné obedové menu. Poobede je priestor podstatne pokojnejší. Ak chceš orientálny priestor vyskúšať, zastav sa práve v poobedňajšom čase, kedy si môžeš v tichosti posedieť a relaxovať pri vodnej fajke. Podnik sa znova zapĺňa vo večerných hodinách.

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK