Nenápadné japonské bistro ohromilo ľudí. Do Bratislavy priniesli pochúťku, akú na Slovensku nik nevarí

  • V bratislavskej Dúbravke na Agátovej ulici vyrástla nevšedná japonská reštaurácia
  • Ich špecialitou je Ramen & Tsukemen
  • Bistro s názvom Shugetsu funguje len od leta 2020, no už si stihlo získať mnoho verných zákazníkov
Shugetsu
Shugetsu
  • V bratislavskej Dúbravke na Agátovej ulici vyrástla nevšedná japonská reštaurácia
  • Ich špecialitou je Ramen & Tsukemen
  • Bistro s názvom Shugetsu funguje len od leta 2020, no už si stihlo získať mnoho verných zákazníkov

Zakladateľom Shugetsu je Nakagawa Shuhei, ktorý si dáva záležať najmä na kvalite použitých surovín a na tom, aby neboli v jedlách použité žiadne chemické dochucovadlá. Za bistrom však stojí aj český podnikateľ Libor Skalička, ktorý už roky vedie úspešnú logistickú spoločnosť Cargo Customs Service, ktorej tržby dosahujú 14 miliónov eur. Ich japonske bistro sa nachádza priamo na adrese, kde sídli aj táto firma.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Shugetsu SK (@shugetsusk)

Prevádzka je dôsledkom cestovateľskej záľuby jej českého majiteľa, ktorý si dal za cieľ priniesť na Slovensko autentické japonske bistro, v ktorom varia lokálni kuchári jedlá, aké len tak niekde nenájdeš. 

Ich špecialitou je spomínaná pochúťka s názvom Tsukemen. Pozostáva z namáčaných rezancov, ktoré tu denne vyrábajú z japonskej pšeničnej múky.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Shugetsu SK (@shugetsusk)

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Shugetsu SK (@shugetsusk)

„Základom je šesť hodín varený vývar, ktorý môže byť s obsahom sardelového či sardinkového prášku, alebo pikantný s domácim čili olejom alebo miso pastou. Do týchto troch druhov vývarov si namáčate rezance. Na Slovensku toto jedlo nevarí nikto, objasnil pre Startitup tím Shugetsu.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Shugetsu SK (@shugetsusk)

Libor Skalička oceňuje japonsku kuchyňu aj preto, že Japonci sú podľa jeho slov veľkí pedanti a detailisti a vždy kladú na prípravu jedla maximálny dôraz a dokážu ho vyšperkovať do dokonalosti.

„Sú veľmi lojálni k danej reštaurácii a vedia v nej zotrvať roky a roky. Stále vidia, že je sa v čom zlepšovať a zdokonaľovať a stále majú motiváciu, čo je v danom segmente veľké plus. Vieme, že práca v kuchyni je dosť namáhavá, no oni len tak rukavicu do ringu nehodia. Máme sa určite od nich veľa čo učiť,“ tvrdí.

Aj v súčasnosti bistro hľadá nového kuchára, ktorému ponúka 696 eur mesačne. Takýto plat sa ti môže javiť ako naozaj nízky, slovenská realita je však momentálne taká, že priemerný hrubý mesačný plat kuchárov sa pohybuje od 642 eur do 1 691 eur, v prípade skúsených profesionálov. Dokazujú to dáta portálu platy.sk.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Shugetsu SK (@shugetsusk)

Ako každá nová gastro prevádzka, aj Shugetsu si vyžiadala značný vstupný kapitál. Jej zakladatelia investovali do zariadenia tohto bistra sumu pohybujúcu sa v desiatkach tisíc eur. Návratnosť, tak ako pri väčšine projektov očakávajú až po niekoľkých rokoch.

O obrovských tržbách sa ale zatiaľ nedá hovoriť. Bistro funguje od augusta 2020, no už v októbri muselo svoje brány zavrieť kvôli protipandemickým opatreniam. Zakladatelia prevádzky síce konštatujú, že gastro biznis sa v súčasnej pandemickej kríze stal náročným, no aj tak sú stále odhodlaní Shugetsu udržať a zabojovať.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Shugetsu SK (@shugetsusk)

„Ako u všetkých gastro prevádzok, samozrejme aj u nás bolo potrebné nájsť riešenie ako to nevzdať hneď na začiatku a ako ísť ďalej aj napriek obmedzeniam. Preto sme začali s balením a rozvozom našich jedál čomu samozrejme predchádzala dôsledná príprava, aby bola zachovaná maximálna kvalita a čerstvosť daného jedla.“

V Shugetsu momentálne denne predajú najmenej 40 jedál denne, ktorých cena sa pohybuje od 6,90 eur do 12,90 eur. Otvorení sú pritom pomerne netradične, na dve zmeny. Počas pracovného týždňa od 10:30 do 13:30 a následne od 17:30 do 20:00.

Ľudí si získali

Je pravdou, že toto bistro je pomerne od ruky, avšak keď sem človek raz zavíta alebo si jedlo objedná, stojí to za to. Bistro zbiera aj na sociálnych sieťach len samé pochvaly a päťhviezdičkové recenzie a to aj od zahraničnej klientely.

Ich jedlá ocenil aj foodbloger Daniel Feranec alias Čoje: „V jednej miske príde vývar, ktorý si doma môžete zohriať, v druhej miske rezance, ktoré sa defaultne majú jesť studené. Šach mat nevýhody donášky. Donášku si podnik spod Devínskej kobyly rieši vlastnú za 5 eur, pri objednávke nad 25 eur je zadarmo. Dva rameny vyjdu ešte tesne pod, no stačí si k nim priobjednať gyozy a hackli ste to tak, že by vám v Česku zatlieskali.“

Uverejnil používateľ Čoje Pondelok 26. októbra 2020

„Priznám sa že sa mi tak ďaleko nechcelo ísť kvôli obedu. Bol som ale zvedavý, čo je to za reštika. Hovoril som si, čo už sa dá urobiť extra na Ramene. Nuž bol som slepý a vidím, že sa dá. To, čo som zažil, bol gastronomický orgazmus. Rozhodne odporúčam vyskúšať najmä vo verzii Originál.  V takejto odľahlej časti mesta by som niečo tak výnimočné nečakal. A to tam bolo plno aj vo vnútri aj na parkovisku. Takže nabudúce si robím rezervačku,“ napísal Ľuboš Štefík, jeden zo spokojných zákazníkov. 

Čo sa týka plánov bistra do budúcnosti, tie sú ambiciózne. Jeho tím už pripravuje otvorenie novej prevádzky aj v Prahe. „Chceme pokračovať v tom čo sme začali, udržať si kvalitu, štandard ako aj klientelu a pracujeme na ďalšom podniku v centre mesta Bratislavy, ktorý je autenticky japonský ale viac teraz neprezradím.“

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech