Nestlé prichádza na trh so zdravšou čokoládou. Bude bez pridaného cukru

  • Už v jeseni tohto roku začne Nestlé v Japonsku predávať prvé zdravšie KitKat tyčinky
  • Food biznis je pod tlakom. Ľudia chcú žiť zdravšie
  • Čokoláda bude po novom 70 percentná a bude mať zredukované množstvo cukru
unsplash, pixabay
zdroj: unsplash, pixabay
  • Už v jeseni tohto roku začne Nestlé v Japonsku predávať prvé zdravšie KitKat tyčinky
  • Food biznis je pod tlakom. Ľudia chcú žiť zdravšie
  • Čokoláda bude po novom 70 percentná a bude mať zredukované množstvo cukru

Do roku 2020 by chcela spoločnosť Nestlé zo svojich produktov odstrániť a alternovať až do 10 % cukru, tuku a sodíka. V rámci premyslenej a celkom náročnej stratégie sa im už nejaké to percento zredukovať podarilo, no plán stále nie je vo finále. Najodvážnejší čin sa im však podaril práve nedávno.

Nová verzia tyčinky KitKat

KitKat z mliečnej čokolády, ktorý si bežne kupuješ v supermarkete, má energetickú hodnotu 981,45 kJ, čo predstavuje takmer jednu sedminu tvojho odporúčaného denného kalorického príjmu. V praxi to znamená asi toľko, že jeden takýto nevinný snack po obede ti kaloricky nahradí menšie vyvážené jedlo. Hodnotovo však absolútne. Preto sa v Nestlé zamysleli a prichádzajú na trh so zdravšou verziou tejto obľúbenej sladkosti.

Bude vyrobená z tmavej čokolády, čo už samo o sebe znižuje percento cukru v produkte. Okrem toho sa nahradí aj sladidlo. Nebude to už viac cukor a pridané sirupy, ktoré v skrytej podobe dodávajú cukrovinkám sladkosť. Inováciou je tentokrát nová metóda. Tá zredukuje obsah cukru až o 40 %.

Riešením sú zvyšky z kakaových bôbov

Spoločnosť  používa vlastnú patentovanú technológiu. Tá premieňa bielu dreň, ktorá pokrýva kakaový bôb na prášok. Malé práškové čiastočky už samé o sebe obsahujú cukor a preto sú najlepšou možnou alternatívou pre sladenie čokolády.

Už túto jeseň si tak Japonci ako prví na svete budú môcť kúpiť čokoládu, ktorá neobsahuje žiaden umelo pridaný cukor a je v podstate o 40 % zdravšia. Nová receptúra je skvelým krokom a návodom k tomu, aby aj iné potravinové spoločnosti premysleli svoje stratégie a bojovali za zdravie spotrebiteľa. V dobe, keď ľudia vo veľkom riešia obezitu a iné civilizačné choroby spojené s nadmerným alebo nízkym príjmom potravy, nestačí o tom len hovoriť. Treba prejsť od slov k činom.

Doposiaľ ešte prášok z drene kakaového bôbu nebol ako sladidlo využívaný, informoval portál CNN. Toto je dobrá správa nielen pre všetkých milovníkov zdravších verzií čokolády, ale aj pre udržateľný priemysel. Spoločnosti Nestlé sa týmto spôsobom podarí zúžitkovať úplne celý kakaový bôb a tak zabráni plytvaniu so zvyškami ovocia, ktoré pri výrobe za bežných podmienok vznikajú.

 

Zdroj: CNN, Nestlé, Bloomberg

Najnovšie video