Neuveriteľná podmorská reštaurácia už čoskoro privíta prvých hostí

  • Čoskoro budeš mať o ďalší dôvod viac, prečo by si mal navštíviť Nórsko
  • Večeru si tu môžeš už vychutnať päť metrov pod hladinou mora
  • Skvelá gastronómia, svetová architektúra a panoramatický výhľad na podmorský život
zdroj: under.no - vlastné spracovanie
  • Čoskoro budeš mať o ďalší dôvod viac, prečo by si mal navštíviť Nórsko
  • Večeru si tu môžeš už vychutnať päť metrov pod hladinou mora
  • Skvelá gastronómia, svetová architektúra a panoramatický výhľad na podmorský život

Under sa už onedlho stane prvou Európskou a celosvetovo najväčšou podmorskou reštauráciou. „Naším cieľom je prilákať turistov z celého sveta a dúfame, že je to začiatok nového veku cestovného ruchu,“ uviedla Gaute Ubostad, jedna zo zakladateľov tohto projektu.

Podmorská reštaurácia Under definitívne umiestni južné Nórsko na gastronomickú mapu nie len v Nórsku, ale aj  vo svete, čo určite nie je jednoduchým míľnikom medzi všetkými úžasnými reštauráciami vo svete.

Snažíme sa stať sa špičkou s víziou dosiahnuť úspech na medzinárodnom trhu. Vďaka reštaurácií sa nie len že posilní pozícia južného Nórska, ale aj krajiny ako celku. Veríme, že sa stane lákadlom, ktoré znásobí túžbu prísť do Nórska a skombinovať to s návštevami iných atrakcií.“ hovorí Gaute.

Reštaurácia sa nachádza v obci Lindesnes na úplnom juhu krajiny v divokých vodách. Svoje brány otvorí v apríli tohto roka spolu s ďalšou atrakciou pre turistov. Existuje hneď niekoľko argumentov, prečo je tento projekt veľký, originálny a inovatívny:

  • Isté je, že Under sa stane najväčšou podvodnou reštauráciou na svete s kapacitou pre 100 hostí na sedenie. Je to niečo, na čo môže byť hrdé celé Nórsko.
  • Tento skvost v obci Lindesnes bude zároveň prvou podvodnou reštauráciou v Európe.
  • Niekoľko výskumných prostredí je zakomponovaných tak, aby poskytovali hosťom ešte lepší zážitok a zameriavajú sa na to, aby turistom rozšírii poznatky o morskej biológií. O tom viac neskôr.

Keď sa na obrázkoch bližšie pozrieš na to, ako bude vyzerať jediná časť budovy, ktorá sa bude nachádzať na súši, resp. na brehu, tak ťa určite zaujalo skvelé spracovanie, ktoré pripomína skalné útvary, ktoré sa vynárajú nad hladinu a vystupujú z mora. Táto časť budovy bude plniť úlohu akejsi vstupnej brány do podvodného sveta. 

Budovu a projekt má na svedomí cenami ovenčená architektonická spoločnosť Snøhetta, ktorá má na svedomí projekty ako Oslo Opera House, Bibliotheca Alexandrina v Egypte alebo Time Square v New Yorku. Táto spoločnosť je pravdepodobne jednou z najlepších vo svojom obore. Hlavný architekt Rune Grasdal vysvetlil svoje myšlienkové pochody, stojace za dizajnom budovy. „Keď prišiel klient za nami, už urobil nejaké náčrty v lokalite neďaleko súčasnej, ale presvedčili sme ho, aby sme to postavili o niekoľko sto metrov ďalej, kde je more drsnejšie. Mysleli sme si, že by to lepšie zachytilo povahu oblasti a myslím si, že to je to, čo robí Under ohromnejšou v porovnaní s inými podvodnými reštauráciami na svete, pretože sú vo vysoko kontrolovaných oblastiach.“

„Jednou z výhod tejto budovy je to, ako spája prírodu a pôdu a ako sa môžeš bezpečne dostať z pevniny cez betónový koridor na úroveň hladiny mora a zažiť to, čo normílne nie je možné,“ dodal Rune.

Veľkoleposť projektu nespočíva len v jej exteriéry, ale predovšetkým v interiéry. V momente, keď vstúpiš do reštaurácie, začne sa unikátna podmorská cesta. Bez potápačskej výstroje ti umožní ponoriť sa do päť metrovej hĺbky pod hladinu oceánu. Stačí len kráčať dole schodmi a žasnúť. V interiéry reštaurácie dostáva pojem „výhľad na more“ úplne iný rozmer. Vďaka sklenenej stene sa ti naskytne neopakovateľný pohľad na rušný morský život. Vidieť môžeš všetky druhy rýb ako napr. obrovskú tresku, pestrofarebné ryby, homáre pri ich „gladiátorských súbojoch“, tulene, rôzne mini žraloky, výrazné morské riasy. Zároveň sa ti naskytne pohľad na búrlivé more a nevyspytateľnú silu prírody.

Výskumní pracovníci budú pracovať na cvičení rýb, ako aj malých zvierat, ktoré ryby konzumujú. Kombinácia osvetlenia, zvukov a vône sa použije k prilákaniu planktónu alebo tresky. Nasledovať bude skvelé „divadlo“ pre návštevníkov a zároveň to nebude týranie ani nútené cvičenie zvierat, ale len prirodzený potravinový cyklus a autentické podmorské divadlo.

„Jedným z našich hlavných kritérií je, že naši hostia získajú unikátny zážitok a uvidia niečo jedinečné z podmorského života,“ zdôrazňuje Gaute Ubostad.

Samozrejme, zážitkom v reštaurácií nebude len podmorský život a plávajúce ryby, ale aj ryby, ktoré sa budú podávať na tanieri tvoria dôležitú zložku celého projektu. Šéfkuchárom bude známy Nicolai Ellitsgaard Pedersen (známy predovšetkým v rámci Nórska), čo znamená, že aj jedlo je niečo, na čo sa môžu návštevníci tešiť. Samozrejmosťou bude široký výber morských plodov ale zároveň aj trocha exotiky ako morské vtáky alebo voľne žijúce vtáky.

V oboch prípadoch je cieľom, aby sa na tanier dostali suroviny, ktoré sú lokálne a nemusia „cestovať“ z opačného konca sveta. Gaute Ubostad už prevádzkujú hotel Rosfjord Strandhotell a prímorský hotel Lindesnes Havhotell iba pár metrov od reštaurácie Under. Jedna zo zakladateliek Gaute a jej rodina sa intenzívne zapája do projektu #SpisSørlandet (Jesť v južnom Nórsku), ktorý sa už ako vyplýva z názvu, zameriava na propagáciu južného Nórska ako turistické a gastronomickú lokalitu.

Foodies je pojem na označenie turistov orientovaných na gastronomickú turistiku, a presne o tento typ turistov má Under najväčší záujem.

Podvodná reštaurácia stojí za návštevu sama o sebe, no v regióne okolo obce Lindesnes je toho omnoho viac, čo môžeš navštíviť. Ako napríklad mestské centrum Vigeland, slávny Spangereid Canal, Maják Lindesnes, ktorý je najstarší v krajine a mnoho ďalšieho.

zdroj: cnn.com; visitnorway.com; under.no; worldtraveling.com

Najnovšie video