Ničím zaujímavý byt zo 60. rokov premenili na minimalistický domov s názorom

  • Architekti stáli pred neľahkou úlohou prestavby veľkého päťizbového bytu
  • Interiér v pražskom bytovom dome zo 60. rokov, so zateplenou fasádou a plastovými oknami na prvý pohľad nepôsobil príliš atraktívne
byt
Zdeněk Buchlák
  • Architekti stáli pred neľahkou úlohou prestavby veľkého päťizbového bytu
  • Interiér v pražskom bytovom dome zo 60. rokov, so zateplenou fasádou a plastovými oknami na prvý pohľad nepôsobil príliš atraktívne

Hlavnou prednosťou pôvodného bytu bola veľkorysá podlažná plocha. Preto sa architekti rozhodli otvoriť priehľady v pozdĺžnej aj priečnej osi. Už od vstupných dverí je vidieť celková dĺžka bytu. Bytová jednotka zaberá celú šírku poschodia, čo umožňuje výborné presvetlenie a tiež prístup na balkón z oboch strán.

Po rekonštrukcii sa denná časť bytu premenila na veľký otvorený priestor, ktorý spája kuchyňu, jedáleň a obývaciu izbu. Výraznou zmenou prešlo hygienické jadro v strede dispozície aj pracovňa. Architekti odstránili priečku v zádverí, stenu oddeľujúcu pracovňu zas nahradila nábytková stena. Stiesnené zádverie sa výrazne otvorilo a prepojilo s hlavnou časťou bytu. Spálne a detská izba ostali bez stavebných úprav.

Interiér zjednotila biela farba stien, dverí a väčšiny nábytku, ktorá je doplnená  masívnymi parketami a ďalšími doplnkami z prírodného dreva. Výrazným prvkom hlavného obývacieho priestoru sa stala stena s kari rohožou. Namiesto výstuže však slúži v interiéri ako “držiak” rastlín. Funkciu obrazu alebo autorského prvku preberá bicykel. “Na stěnu jsme zavěsili kolo (autentický dopravní prostředek na kontrolní dny) jako symbolickou parafu za dokončeným projektem,” vysvetľujú architekti.

Podklady: ti architekti

Zdroj: archinfo.sk

zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK