Nová nádej v boji proti antibiotickej rezistencii: Látku môžeš mať doma v kuchynskej skrinke
- Vedci prišli s prelomovým objavom v oblasti antibiotickej rezistencie
- Umelé sladidlo má nečakané zdravotné účinky

- Vedci prišli s prelomovým objavom v oblasti antibiotickej rezistencie
- Umelé sladidlo má nečakané zdravotné účinky
Vedci prišli s prekvapivým zistením. Umelé sladidlo sacharín, ktoré sa používa namiesto klasického cukru, má nečakané zdravotné účinky. Z Británie prichádza vedecký objav, ktorý môže ovplyvniť liečbu infekčných chorôb. Aj keď sú umelé sladidlá často predmetom debát, nová štúdia ukazuje, že by mohli nečakane pomôcť v boji proti antibiotickej rezistencii.
Nový výskum britských vedcov
Výskumníci z Brunel University vo Veľkej Británii vykonali sériu kontrolovaných laboratórnych testov, aby zistili, ako sacharín, bežné umelé sladidlo, ovplyvňuje baktérie. V súčasnosti je známe, že látka môže zasahovať do rovnováhy črevnej mikroflóry, vrátane baktérií dôležitých pre naše zdravie. Vedci sa preto rozhodli túto súvislosť preskúmať podrobnejšie, informujú na webovom portáli ScienceAlert. Výskum bol publikovaný v časopise EMBO Molecular Medicine.
Ako sme spomínali vyššie, výsledky boli naozaj pôsobivé, hlavne z hľadiska potláčania baktérií. Látka sacharín podľa zistení narušila štruktúru niekoľkých bakteriálnych kmeňov, čím sa zabránilo ich novému rastu a množeniu.
„Identifikovali sme nové antimikrobiálne činidlo – sacharín. Ten rozbíja steny bakteriálnych patogénov, spôsobuje ich deformáciu a nakoniec prasknutie, čím zabíja baktérie. Rozhodujúce je, že toto poškodenie umožňuje antibiotikám vkĺznuť dovnútra, čím premôžu ich systémy rezistencie,“ informoval profesor a mikrobiológ Ronan McCarthy z Brunel University.
Profesor dodal, že „antibiotická rezistencia je jednou z hlavných hrozieb pre modernú medicínu“, informuje vedecká stránka phys.org.
Tím vedcov otestoval sacharín, ktorý postavili oproti niektorým obzvlášť odolným a nebezpečným baktériám, medzi ktoré sa radia Staphylococcus aureus a Escherichia coli. Hoci jeho účinnosť sa líšila v závislosti od konkrétneho typu baktérie, prvotné výsledky vyzerajú pozitívne. Výsledky naznačujú, že sacharín by mohol byť účinný proti viacerým rezistentným bakteriálnym kmeňom.
Umelé sladidlo sacharín je súčasťou ľudskej stravy už približne 100 rokov. Výskumy ukazujú, že táto látka má vplyv na črevné baktérie, čo sa môže odraziť aj na našom zdraví.
„Je to veľmi vzrušujúce. Bežne to trvá miliardy dolárov a desaťročia, kým sa vyvinú nové antibiotiká. Ale tu máme zlúčeninu, ktorá je už široko používaná a nielenže zabíja baktérie odolné voči liekom, ale tiež zefektívňuje existujúce antibiotiká,“ povedal hlavný profesor štúdie.
Nové lieky
Profesor McCarthy apeluje na to, že svet potrebuje nové lieky na liečbu rezistentných infekcií. Práve látka sacharín by mohla predstavovať nový terapeutický prístup.
Štatistiky týkajúce sa antibiotickej rezistencie sú znepokojivé. Baktérie, ktoré si vyvinuli odolnosť voči najúčinnejším liekom, ktoré máme v súčasnosti k dispozícii, sa šíria oveľa rýchlejšie. Každoročne sú zodpovedné za milióny úmrtí na svete.
Obavy pretrvávajú, aj keď vedci dosahujú určitý pokrok v boji proti superbaktériám. Aj keď vedci objavujú ich slabé miesta, zdá sa, že tieto nebezpečné baktérie sú zatiaľ o krok vpredu.
„Procedúry ako extrakcia zubov a liečba rakoviny sa často spoliehajú na antibiotiká pri prevencii alebo liečbe infekcie. Lekári sa však čoraz častejšie stretávajú s prípadmi, keď lieky už nezaberajú,“ informoval profesor McCarthy.
Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že svet sa blíži k takzvanej „postantibiotickej ére“, v ktorej by aj bežné infekcie mohli byť opäť životunebezpečné. Nadmerné a časté používanie antibiotík výrazne urýchlilo vznik rezistencie. Bohužiaľ, vývoj nových antibiotík zaostáva a nestíha držať krok s mutujúcimi baktériami.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: sciencealert.com, EMBO Molecular Medicine, phys.org