Nová štúdia odhalila, že spracované potraviny zvyšujú riziko rakoviny

  • Francúzska štúdia sa zamerala na riziko nadmernej konzumácie spracovaných potravín.
  • Tie môžu v niektorých prípadoch urýchliť vznik rakoviny.
  • Pekné balenie a lákavá ilustračná fotka nemusí znamenať aj kvalitné a zdravé jedlo.
imgonline-com-ua-twotoone-yzehtldcwnj6l
pixabay.com
  • Francúzska štúdia sa zamerala na riziko nadmernej konzumácie spracovaných potravín.
  • Tie môžu v niektorých prípadoch urýchliť vznik rakoviny.
  • Pekné balenie a lákavá ilustračná fotka nemusí znamenať aj kvalitné a zdravé jedlo.

Téma konzumácie spracovaných potravín je v súčasnosti veľmi diskutovanou záležitosťou a na trhu sa postupne začína objavovať čoraz viac a viac rôznych typov „rýchlych“ upravovaných jedál. Na túto skutočnosť sa zameral aj tím francúzskych vedcov a ich výskum sa dokonca objavil aj v britskom časopise z prostredia medicíny, The British Medical Journal. Francúzsky tím skúmal, do akej miery môžu spracované potraviny zvyšovať riziko vzniku rakoviny u ľudí.

Štúdia sa zamerala hlavne na vysokospracované potraviny, akými sú sladké nápoje, instantné polievky, cukrovinky, niektoré typy pečiva či mäsové pokrmy. Vedci sledovali stravovacie návyky približne 100 tisíc ľudí v strednom veku a samotné výsledky sú prekvapivé. Podarilo sa im zistiť, že pri zvýšenej konzumácii priemyselne upravovaných potravín vzniká riziko vzniku rakoviny v tele testovaných osôb až o 12 %.

Okrem toho zistili, že najčastejšou kategóriou ľudí, ktorí si v potravinách vyberajú namiesto čerstvých a zdravých potravín tie menej zdravé. sú do veľkej miery fajčiari a ľudia s nízkym vzdelaním. Do tejto skupiny patria aj ľudia, ktorí sú menej pohybovo aktívni a je u nich predpoklad nadmerného príjmu kalórií v priebehu celého dňa, čo môže súvisieť s rizikom vzniku obezity.

Vedci z francúzskej univerzity Sorbonne v Paríži označili za vysokospracované potraviny hlavne tie, ktoré pôvodne pochádzajú z prírody, avšak ich trvanlivosť je umelo predlžovaná priemyselnou úpravou zloženia. Do tejto kategórie tak možno priradiť rôzne druhy balených chlebov, pečiva, cukrovinky, čokolády, balené dezerty, zákusky, perlivé sladené nápoje, mäsové, rybacie výrobky, instantné polievky a predpripravené mrazené pokrmy.

Dôležité je si však uvedomiť, že veľa z týchto jedál je zabalených v pekných a originálnych obaloch s ilustračnou fotografiou, ktorá často priláka neznalého zákazníka s vidinou chutného a kvalitného pokrmu. Preto je potrebné si dané potraviny dôkladne preskúmať a prečítať si zloženie.

„To, čo ľudia v dnešnej dobe považujú za jedlo, je len zrkadlom ich životného štýlu a nemusí to plne súvisieť s rizikom vzniku rakoviny. Je však potrebné vylúčiť tie faktory, ktoré môžu vznik ochorení skresľovať.“ povedal Tom Sanders, profesor v oblasti výživy a dietetiky na londýnskej univerzite King´s College, ktorý reagoval na výsledok francúzskej štúdie.

zdroj: iflscience.com / bmj.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech