Nové Mesto nám ukazuje, ako sa dá v Bratislave bývať v podkroví

  • Byt pre štvorčlennú rodinu. Podkrovný priestor je otvorený na celú výšku. Pôvodný krov je priznaný a prezentovaný na neutrálnom bielom pozadí nových konštrukcií. Nad vstupom do bytu bola vytvorená strešná terasa s výhľadom na mesto.
ob_0194
Stanislav Kukučka
  • Byt pre štvorčlennú rodinu. Podkrovný priestor je otvorený na celú výšku. Pôvodný krov je priznaný a prezentovaný na neutrálnom bielom pozadí nových konštrukcií. Nad vstupom do bytu bola vytvorená strešná terasa s výhľadom na mesto.

Na začiatku bol rohový bytový dom z roku 1931 s členitým pôdorysom a ostrým uhlom v nároží. V ňom centrálne schodisko nepravidelného tvaru s trojuholníkovým zrkadlom a presvetlením cez dvorovú fasádu. Malometrážne byty posunuté o pol podlažia vykurované lokálnymi telesami na zemný plyn (gamatkami). Tehlové múry, drevené trámové stropy, lokálne nahradené železobetónovými. Nad tým všetkým, nevyužitá povala v dvoch úrovniach, zakrytá sedlovou strechou.

Foto: Stanislav Kukučka

Predmetom riešenia bola povala na šiestom nadzemnom podlaží. Vzhľadom na spôsob vykurovania prináležal každému bytu v objekte vlastný komínový prieduch. Z tohto dôvodu museli všetky komínové prieduchy ostať plne funkčné. Do schodiskového zrkadla bolo potrebné vložiť nový osobný výťah. Aby sa minimalizoval zásah do uličnej fasády, bolo prípustné osadenie vikierov len zo strany dvora. Z priestoru centrálneho schodiska bolo nutné vytvoriť servisný prístup k nadstrešným častiam komínov.

Výsledkom je podkrovný byt so strešnou terasou, ktorý vznikol pre štvorčlennú rodinu. Kostrou bytu je chodba pôdorysného tvaru Z, vedená pozdĺž komínov. Na ňu sú napojené všetky ostatné priestory. Tvar povaly a poloha vstupu si vyžiadali umiestnenie hlavného obytného priestoru do vzdialenejšej časti podkrovia. Tým došlo k netypickému umiestneniu nočnej zóny pri vstupe do bytu.

„Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk.“

Izba pre dve deti je navrhnutá tak, aby bolo možné jej dodatočné predelenie vstavanou nábytkovou zostavou s dverami. Hygienické zázemie a technická miestnosť (pod schodami) sa dostali do centra dispozície. Pri zalomení chodby je umiestnená spálňa rodičov a malá pracovňa s možnosťou ubytovania hostí.

Hlavný obytný priestor na konci chodby je otvorený na plnú šírku pôdorysu. V nadväznosti na kuchynskú časť je umiestnená malá špajza.

Časť šikmej strechy nad vstupom do bytu bola nahradená strešnou terasou prístupnou mlynárskymi schodmi z chodby. Vloženie medzistropu v časti detskej izby umožnilo vytvoriť pre strešnú terasu malý sklad.

Pôdorys podkrovia - návrh

Pôdorys podkrovia – návrhAutor: KUZEL architekti

Otvorenie priestorov na plnú výšku krovu a dostatok svetla dodalo bytu vzdušnosť a pocitovo eliminuje zmenšenie objemu šikminami. Priznaný krov dáva interiéru svojský podkrovný charakter. Je jeho dominantou a jednotiacim prvkom. Biela farba stien a biela epoxidová podlaha v dennej zóne zámerne podporuje dominanciu krovu. Drevená podlaha v spálňach prináša priestorom komornejší charakter. V duchu presvedčenia, že farbu do priestoru prinesie jeho užívateľ, bola zvolená jednoduchá farebná schéma v kombinácii s prirodzeným výzorom použitých materiálov.

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Foto: Stanislav Kukučka

Podklady: KUZEL architekti

zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK