Nový trend v prijímaní zamestnancov: Prácu dostane ten, kto príde prvý

  • Vieš si predstaviť, že prídeš do svojej vysnívanej firmy, necháš tam svoje meno a kontaktné údaje, no a keď sa uvoľní nejaké miesto, automaticky si prijatý?
  • Tak takto by mala fungovať novinka vo svete personalistiky, tzv. open hiring
  • Firma, ktorá s ním prišla, si ju dokonca nechala označiť ochrannou známkou
saulo-mohana-78181-unsplash
Unsplash
  • Vieš si predstaviť, že prídeš do svojej vysnívanej firmy, necháš tam svoje meno a kontaktné údaje, no a keď sa uvoľní nejaké miesto, automaticky si prijatý?
  • Tak takto by mala fungovať novinka vo svete personalistiky, tzv. open hiring
  • Firma, ktorá s ním prišla, si ju dokonca nechala označiť ochrannou známkou

Čo je to?

Pravdepodobne si sa s pojmom open hiring ešte nestretol, ale neboj sa, nič sa nedeje. Vo svete personalistiky je to relatívna novinka a zrejme ešte chvíľu potrvá, kým sa dostane aj do našich končín, ak vôbec. Týmto termínom totižto označujeme spôsob prijímania zamestnancov veľmi jednoducho – kto prvý príde, prvý berie. Nie je to však spôsob, ktorým by sa prijímali vrcholoví manažéri alebo ľudia do oblastí s úzkou špecializáciou (ako napríklad jadroví fyzici).

Je to skôr spôsob ako pomôcť zaradiť sa do pracovného prostredia ľuďom, ktorí si prešli ťažkými časmi na ulici, vo väzení alebo boli závislí. Open hiring teda najčastejšie využívajú zamestnávatelia pre pracovné ponuky typu ako napríklad dočasná výpomoc počas sezónnych akcií, predavač, vrátnik či iné pracovné ponuky na polovičný úväzok.

Odkiaľ to prišlo?

Termín open hiring pochádza z dielne americkej pekárne Greyston Bakery, ktorá spolupracuje aj s takými velikánmi, akými sú Whole Foods či Ben & Jerry‘s.

Mike Brady, CEO spoločnosti Greyston Bakery povedal: „Náš náborový proces je založený na princípe bez predsudkov a radikálneho začleňovania sa. Veríme, že každý človek, ktorý prejde dverami Greyston Bakery, má potenciál byť úspešný vo svojej práci, takže chceme ponúknuť príležitosť každému.“

Nezáleží teda na minulosti, ktorá zákonite nepredurčuje úspešnosť zamestnanca či jeho možné zlyhanie, dôveryhodnosť či úprimnosť, nech už si prešiel čímkoľvek. Podobný proces náboru zvolilo viacero ďalších menších prevádzok, napríklad spoločnosti Ovenly, New York City bakery a Hot Chicken Takeover, no aj veľké ryby ako Starbucks, Target alebo Walmart sú z tých, ktorí na minulosť svojich zamestnancov začnú reagovať až po ich úspešnom absolvovaní celého prijímacieho procesu.

Na Slovensku po starom, avšak…

Na to, či slovenské spoločnosti poznajú vlastne termín open hiring, sme sa opýtali nášho najväčšieho portálu s pracovnými inzerátmi Profesia.sk. Odpovedala nám hovorkyňa portálu, Nikola Richterová: „Pojem „open hiring“ sa na Slovensku zatiaľ až tak nepoužíva. Je však možné, že najmä kvôli súčasnej situácii, keď majú firmy problém nájsť nových zamestnancov na voľné miesta, sa začne o takýchto postupoch pri nábore nových zamestnancoch rozprávať stále viac. Treba však povedať, že zase až o takú veľkú novinku nejde. V mnohých prípadoch ju totiž firmy využívajú, hoci teda nie pod týmto oficiálnym názvom. Najmä, keď sa rozprávame o zamestnávaní v stavebníctve, poľnohospodárstve, či iných prácach, pri ktorých sa nevyžaduje veľmi špecifická kvalifikácia, tým pádom zaučenie nových ľudí nie je príliš namáhavé a finančne náročné.“

Je niekoľko tradičných metód získavania nových zamestnancov, ktoré u nás zamestnávatelia najčastejšie využívajú. V prvom rade je to študovanie životopisov a motivačných listov, klasické pohovory, ale aj hĺbkové štruktúrované pohovory, získavanie referencií od inštitúcií, v ktorých uchádzači pôsobili v minulosti, dotazníky a aj tzv. assessment centrá.

Zdroj: mashable.com, fastcompany.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK