Nudný čínsky bufet premenili na autentické bistro s ukážkovým dizajnom. Kuchárom tu môžeš pozerať priamo pod ruky

  • Námestie svätého Egídia 4/7 v Poprade bez pochýb stojí za návštevu
  • Nájdeš tu podnik, v ktorom si na svoje prídu gurmáni, no aj milovníci dizajnu
kuchár v Phoking
SOA architekti/Matej Hakár
  • Námestie svätého Egídia 4/7 v Poprade bez pochýb stojí za návštevu
  • Nájdeš tu podnik, v ktorom si na svoje prídu gurmáni, no aj milovníci dizajnu

Vietnamská reštaurácia PHOking sídli v nárožnom dome, kde kedysi pôsobil čínsky bufet. Prvým výrazným prvkom interiéru sú obnažené tehlové steny, ktoré dotvárajú rustikálnu atmosféru reštaurácie.

Hlavným stredobodom je otvorená kuchyňa s pultom, kde hostia môžu priamo sledovať prípravu svojich jedál na woku, čo dodáva reštaurácii zvýšenú interaktivitu a autentickosť.

Pre hostí sú k dispozícii rôzne možnosti sedenia. Klasické stoly umožňujú tradičné posedenie, zatiaľ čo nezvyčajný dlhý spoločný stôl vytvára živú a spoločenskú atmosféru, ideálnu pre väčšie skupiny.

Tento unikátny stôl bol vyrobený z recyklovaných kovových traverz, ktoré zostali nevyužité po predchádzajúcich úpravách priestoru. Pre tých, ktorí preferujú výhľad, ponúka bar pri okne možnosť sledovať rušnú prevádzku na ulici, čo pridáva k živej atmosfére. Vedľa pultu s pokladňou je vystavená široká škála čerstvých surovín a miestnych produktov, ktoré si hostia môžu zakúpiť na doma.

zdroj: SOA architekti/Matej Hakár

V celom priestore reštaurácie sa nachádzajú červené akcenty v grafike a nábytku, ktoré vnášajú energiu a jemne odkazujú na vietnamskú kultúru.

Zaujímavosťou sú stoličky pred pultom a dlhým stolom, vyrobené z recyklovaných debien od nápojov, čo pridáva dekoru jedinečný a ekologický dotyk.

Neďaleko otvorenej kuchyne sa nachádza zadná miestnosť, obklopená cortenovým plechom, ktorý nielen oddeľuje kuchyňu od časti pre hostí, ale zároveň prepožičiava reštaurácii moderný a priemyselný vzhľad.

zdroj: SOA architekti/Matej Hakár

Celkovo povedané, PHOking ponúka jedinečný gastronomický zážitok spojený s autentickou vietnamskou kuchyňou a výnimočným dizajnom a atmosférou.

„Tvorba je dialóg. Dialóg s klientom aj vo vnútri tímu. Nie je vždy pokojný ani konštruktívny, ale vieme, že každý prináša do projektu novú kvalitu. Máme radi úsporné a múdre riešenia na mieru. S každým projektom posúvame vlastné hranice a máme radosť, keď s nami to isté zažíva aj klient,“ tvrdí tím architektov zo štúdia SOA.

Chute Vietnamu

Autentická vietnamská kuchyňa je jedinečná svojou čerstvosťou, rafinovanosťou a rozmanitosťou, čo ju radí medzi najzaujímavejšie a najzdravšie kuchyne sveta.

Jej korene siahajú hlboko do histórie a sú ovplyvnené rôznymi kultúrami, predovšetkým čínskou a francúzskou, čo je dôsledkom dlhých období kolonizácie a obchodných vzťahov. Napriek tomu si vietnamská kuchyňa zachovala svoju špecifickosť.

Typickým znakom vietnamskej kuchyne je využitie čerstvých bylín, zeleniny a ovocia, čo robí jedlá nielen chutnými, ale aj veľmi zdravými. Zelenina a bylinky ako bazalka, mäta, koriander, čerstvé uhorky a fazuľové klíčky sú neoddeliteľnou súčasťou väčšiny vietnamských jedál.

Táto obľuba čerstvých surovín pramení z vietnamskej filozofie o jedle, ktorá zdôrazňuje rovnováhu medzi yin a yang prvkami v jedle, čo znamená vyváženosť medzi chladnými a teplými ingredienciami.

Medzi najznámejšie vietnamské jedlá patrí Pho, aromatická polievka s vývarom, ryžovými rezancami, mäsom (najčastejšie hovädzie alebo kuracie) a množstvom bylín. Táto polievka, ktorá sa považuje za národné jedlo Vietnamu, má svoje korene v severnom Vietname, ale dnes je populárna po celom svete.

Ďalším typickým jedlom je Banh Mi, bageta plnená rôznymi ingredienciami, ako sú pečené mäso, zelenina, bylinky a pikantné omáčky. Toto jedlo je dokonalým príkladom francúzskeho vplyvu na vietnamskú kuchyňu.

Zdravotné benefity vietnamskej kuchyne sú taktiež nemalé. Nízky obsah tuku a vysoký obsah čerstvej zeleniny a bylín podporuje dobré trávenie a poskytuje množstvo vitamínov a minerálov. Používanie rybacej omáčky namiesto soli redukuje príjem sodíka, čo je priaznivé pre srdcovo-cievny systém.

Navyše, vysoký obsah zázvoru a cesnaku, ktoré sú známe svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami, prispieva k celkovej imunite a zdraviu.

Zdroj: SOA architekti

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá