„Nutričný poklad“ z tvojej špajze predlžuje život a znižuje cholesterol. Stačí zjesť za hrsť denne

  • Pekanové orechy môžu výrazne zlepšiť hladinu cholesterolu a zdravie ciev
  • Vedci radia vymeniť sušienky za hrsť týchto orechov denne
sestrička, zelenina
Ilustračné foto Unsplash/Alexandr Podvalny, Freepik
  • Pekanové orechy môžu výrazne zlepšiť hladinu cholesterolu a zdravie ciev
  • Vedci radia vymeniť sušienky za hrsť týchto orechov denne

Mávaš vysoký cholesterol? Nemusí to byť tvojím doživotným rozsudkom.

Vedci z Pennsylvánskej štátnej univerzity zistili, že obyčajná hrsť pekanových orechov denne môže dramaticky zlepšiť zdravie ciev a predĺžiť tak tvoj život. Stačí vymeniť sušienky za orechy a hladina cholesterolu sa začne znižovať.

„Majú príliš veľa tuku!“ hovorili nám kedysi o pekanových orechoch. Dnes je jasné, že orechy sú skutočnými pokladmi zdravia, plné prospešných tukov, bielkovín, vlákniny a antioxidantov. Všetky tieto látky pomáhajú znižovať riziko vážnych ochorení a udržiavať zdravú hmotnosť, informuje denník Pravda

Podľa portálu Eating Well sú pekanové orechy ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú regulovať hladinu cukru v krvi. Nová štúdia z roku 2025, publikovaná v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, odhaľuje, že ich prínos pre zdravie je ešte väčší, než sme si mysleli.

Odborníci ich dokonca označili za najlepší orech pre ľudí, ktorí potrebujú regulovať hladinu cukru v krvi.

Ako prebiehal výskum 

Vedci sa rozhodli otestovať, čo sa stane, keď ľudia nahradia bežné pochutiny pekanovými orechmi. Vybrali si 138 účastníkov s aspoň jedným príznakom metabolického syndrómu, napríklad zvýšenú hladinu cukru v krvi, nízke hodnoty „dobrého“ cholesterolu, vysoké triglyceridy, vysoký krvný tlak alebo zväčšený obvod pása. Vybrali prevažne ženy okolo 46 rokov.

Polovica mala každý deň zjesť asi štvrť šálky pekanových orechov (približne 57 gramov), zatiaľ čo druhá skupina sa orechom vyhýbala.

Experiment trval 12 týždňov a zahŕňal merania krvného tlaku, cievnej tuhosti a hladín cholesterolu a tukov. Kvalitu stravy hodnotili pomocou Indexu zdravého stravovania (HEI-2020). Na začiatku mali obe skupiny priemerné skóre 56 bodov.

Aby odborníci overili, či majú orechy skutočne pozitívny účinok, podrobili účastníkov rôznym vyšetreniam na začiatku aj na konci výskumu. Skúmali napríklad schopnosť rozšírenia ciev, monitorovali krvný tlak, tuhosť tepien a analyzovali hladiny rôznych druhov cholesterolu a tukov v krvi. Účastníci si navyše počas štúdie trikrát zaznamenávali svoj denný jedálniček.

Kvalitu stravovania vedci hodnotili prostredníctvom systému Index zdravého stravovania (HEI-2020), ktorý funguje podobne ako známkovanie v škole – čím vyššie skóre (maximum je 100 bodov), tým zdravšie sú stravovacie návyky. Na začiatku mali obe skupiny priemerné skóre približne 56 bodov a výskumníci sledovali, či sa tento výsledok zmení po pravidelnej konzumácii orechov.

Pozoruhodné výsledky výskumu

Ľudia, ktorí denne konzumovali pekanové orechy, dosiahli výrazné zlepšenie. Ich celkový cholesterol klesol o viac ako 8 bodov, „zlý“ LDL cholesterol sa znížil o viac ako 7 bodov a non-HDL cholesterol klesol o 9,5 bodu. Triglyceridy, často spájané s rizikom ochorení srdca, sa znížili o šokujúcich 16 bodov.

Zmeny v rozširovaní ciev vedci nezaznamenali, pretože účastníci mali tieto hodnoty už v počiatkoch v normále. Rovnako sa nezaznamenali výrazné zmeny v hladinách „dobrého“ HDL cholesterolu, inzulínu či cukru v krvi. Obvod pása ostal stabilný.

Kvalita stravy sa však značne zlepšila – skupina s orechmi si polepšila o 9,4 bodu. Zvýšili príjem zdravých tukov a vlákniny. Mierne pribratie o 0,7 kg vedci považujú za bezvýznamné, keďže denná hmotnosť kolíše prirodzene.

Ako zaradiť pekanové orechy do stravy

Odporúča sa nahradiť nezdravé snacky hŕstkou pekanových orechov niekoľkokrát týždenne. Pekanové orechy sa dajú zakomponovať do jedálnička rôznymi spôsobmi.

Stačí ich pridať do jogurtu, k jablku alebo kocke horkej čokolády. Vyskúšaj ich pokojne aj v letnom šaláte s čučoriedkami a syrom feta, alebo ich pridaj do domácich energetických guličiek či opraž s bylinkami a koreninami.

„Tieto mutačné vzory sú akýmsi historickým záznamom v genóme a poukazujú na vystavenie kolibaktínu v ranom veku ako na hnaciu silu ochorenia so skorým nástupom,“ vysvetľuje Ludmil Alexandrov, profesor na UCSD a hlavný autor štúdie.

Ak ti pekanové orechy nechutia alebo máš alergiu, siahni po lososovi, ovsených vločkách, jablkách či avokáde. Tiež pomáhajú pri regulácii cholesterolu.

Nezabudni na pohyb – rýchla chôdza, plávanie alebo tanec dokážu podporiť zdravie srdca a ciev. Malé kroky v strave aj v životnom štýle tak môžu viesť k veľkým zmenám v zdraví a predĺžiť tak tvoj život.

Čítajte viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy

Zdroje: Pravda, Eating Well , The American Journal of Clinical Nutrition

Najnovšie videá

Trendové videá