O biznis sa im starajú slovenské včely. Práve vďaka nim prerazili so svojou medovinou vo svete

  • Rozhovor s majiteľom medovinárstva APIMED, pá­nom Pet­rom Kud­lá­čom
  • Slovenské včely sa tejto značke starajú o svetový biznis
  • Úspešná rodinná značka prerazila s najlepšou medovinou na svete
zdroj: Archív marketing Apimed
  • Rozhovor s majiteľom medovinárstva APIMED, pá­nom Pet­rom Kud­lá­čom
  • Slovenské včely sa tejto značke starajú o svetový biznis
  • Úspešná rodinná značka prerazila s najlepšou medovinou na svete

V roku 2010 ste v USA vyhrali prvú zlatú medailu, a teda ocenenie za najlepšiu medovinu na svete. Ako sa vám podarilo dostať na túto súťaž a čo všetko vám tento titul priniesol?

Medoviny značky APIMED sú jednými z najoceňovanejších na najväčšej svetovej súťaži medovín MAZER CUP, ktorá sa každoročne koná v USA, v meste Boulder, štát Colorado. Apimed sa na tejto súťaži zúčastňuje pravidelne od roku 2010. Doteraz sme získali spolu 20 medailí z toho 8 zlatých, 7 strieborných a 5 bronzových, pričom zlato z tejto súťaže nemá žiadny iný slovenský výrobca medoviny.

zdroj: Archív marketing Apimed

Pravidelnými účasťami na súťaži Mazer Cup rástol v USA aj počet záujemcov o slovenskú medovinu z Dolnej Krupej. Začali sme hľadať cesty, ako dostať medovinu do USA. Čakala nás dlhá cesta príprav, legislatívnych povolení, upravených dizajnov a rokovaní, ale výsledok sa dostavil a od roku 2015 exportujeme medovinu aj do USA.

Bolo na súťaži ťažké konkurovať zahraničným firmám s tým istým produktom?  

Medovina, aj keď má mnohé spoločné, je predsa len v USA vyrábaná trošku iným spôsobom. Základnou filozofiou výroby medoviny značky APIMED je výroba odrodových medovín odlíšených len druhom medu, z ktorého sú vyrobené tak, ako vinári ponúkajú víno podľa odrody hrozna. Využívame pritom druhovú pestrosť a rozmanitosť slovenského medu – kvetový, agátový, lesný či lipový med.

zdroj: Archív marketing Apimed

V každej kvapke tohto lahodného nápoja nájdete to najlepšie z jednotlivých druhov použitého medu. Medovinu sa snažíme robiť s veľkým rešpektom k včelám, ktoré nám poskytujú vzácny med a s úctou k prírode. Na výrobu 1 litra medoviny APIMED spotrebujeme až ½ kg medu.

Vaša firma je jedným z najúspešnejších rodinných biznisov na Slovensku. Je náročné riadiť rodinný podnik?

Každá práca, ktorá sa má robiť dobre a zodpovedne voči sebe aj voči zákazníkovi, je ťažká a náročná. Tou najlepšou odmenou je spokojný zákazník a pocit z dobre vykonanej práce.

S medovinárstvom ste začínali už v 90. rokoch. Ako porovnávate podnikanie vtedy a teraz? Je to teraz jednoduchšie?

Doba, ktorú dnes žijeme, je v porovnaní s rokmi, keď som založil firmu, teda konkrétne v roku 1998 a krátko po nej, oveľa náročnejšia na administratívnu záťaž a mnohé, veľa krát až nezmyselné legislatívne požiadavky. Veľmi by pomohlo, ak by sa postupnými praktickými krokmi zjednodušilo podnikanie na Slovensku a podnikatelia mohli viac času venovať samotnému podnikaniu.

zdroj: Archív marketing Apimed

Do čoho všetkého musíte pri výrobe medoviny investovať?

Najlepšou investíciou sú nové a dobré nápady. Potom je to neúnavná práca a trpezlivosť premeniť nápad na skutočnosť. Ďalej sú to ľudské zdroje, pracovníci, ktorí sa so mnou na tom všetkom podieľajú. V našom prípade potravinárskej výroby sú finančne veľmi náročné aj požiadavky na špičkové technológie a tiež samotné priestory, ktoré musia spĺňať nielen prísne hygienické normy, ale musia byť aj vizuálne veľmi atraktívne pre návštevníkov, ktorí sa zúčastňujú pravidelných firemných degustácií našich produktov.

Je niečo, čo ste za tie roky podnikania v medovinárstve zmenili alebo vylepšili?               

Svoju prácu sa snažím, spolu s ľuďmi okolo seba, robiť najlepšie ako viem, takže ak sa aj nejaké chybičky udiali, vždy sa z nich snažíme poučiť a čo najviac zhodnotiť do budúcna.

zdroj: Archív marketing Apimed

V čom je vaša medovina iná a v čom sa líšite od konkurencie?

Ako som už uviedol, my sme sa vybrali cestou výroby čistých „odrodových medovín“, odlíšených druhom medu, z ktorého sú vyrobené. „Trnavská medovina“ je vyrobená z kvetového medu obohatená výťažkom bylín a korenín. „Staroslovanská medovina svetlá“ z najsvetlejšieho, veľmi lahodného agátového medu. „Staroslovanská medovina tmavá“ z lesného medu je delikatesou plnou medovej chuti a buketu. „Slovenská medovina“ je vyrobená z najlepších druhov slovenského medu, lipy, medovice a maliny.

zdroj: Archív marketing Apimed

Špeciálna „Bariková medovina“ je vyrobená z agátového medu, dozrievajúca 1 rok v dubových barikových sudoch, kde sa snúbi lahodná chuť a jemný buket agátového medu s vanilkovo čokoládovými tónmi barikového suda. Táto unikátna, ale zároveň aj veľmi náročná cesta výroby medoviny sa časom ukazuje ako správna. Naše medoviny si postupne získavajú zákazníka tak na Slovensku, ako aj v Európe, Ázii aj v Amerike.

Aké su vaše ročné obraty? Stačí vám to na riadenie tak úspešnej firmy?                         

Dosiahnuté obraty nie sú až tak dôležité. Ďaleko podstatnejšie je to, aby vygenerované zisky stačili pokryť všetky vynaložené náklady a aby podľa možnosti aj niečo zostalo samotnému podnikateľovi pre život samotný a zároveň aj na rozvoj firmy. Nám sa to zatiaľ za 20 rokov života firmy myslím celkom darí.

Vo vašom portfóliu produktov nenájdeme iba medovinu, ale aj produkty vyrobené z medu. Chystáte sa toto portfólio ešte rozšíriť?

Portfólio našich produktov sa neustále rozširuje, keďže spokojnosť klienta nás nabáda rozširovať sortiment a prispôsobovať sa potrebám trhu. V ponuke nájdete med v troch základných druhoch – kvetový, agátový a lesný. Vďaka ich vysokej kvalite je nám od roku 2009 pravidelne udeľovaná ministrom pôdohospodárstva „Značka kvality SK GOLD“.

zdroj: Archív marketing Apimed

Ponuku medov sme postupne rozšírili aj o lahodný krémový pastovaný med. V období, keď zákazník čoraz viac hľadá nielen atraktívnu chuť, ale aj zdravé lokálne produk sme pridali do sortimentu pastovaný med so škoricou, med s propolisom, med s kvetovým peľom a med s materskou kašičkou. Gurmánske špeciality sa nám tiež výborne osvedčili. A tak nájdete v sortimente aj med s vlašskými orechmi, med s kešu, med s lieskovými orechmi a med s mandlami.

Vaša firma má vybudovanú vlastnú dodávateľskú sieť producentov. S akými včelármi spolupracujete?

Produkcia medu z vlastnej včelnice nám už dávno nestačí. Včelí med vykupujeme od preverených včelárov z celého Slovenska a to v 3 základných druhoch – kvetový agátový a lesný. Do medoviny sa vykupujú aj rôzne špeciálne medy ako lipový, medovicový a med z čiernej maliny. Každá šarža nakúpeného medu je laboratórne vyšetrená v akreditovanom laboratóriu, či spĺňa Potravinový kódex a kvalitatívne požiadavky kladené na med podľa smerníc EÚ.

zdroj: Archív marketing Apimed

Stále viac sa hovorí o tom, ako sú včely ohrozené. Ako vidíte túto situáciu vy? Je tento druh a biznis ohrozený?

Okrem šiestich vzácnych produktov, ktoré nám včela poskytuje, tvorí až 90% celkového úžitku včiel samotné opeľovanie. Človek sa jej však za to nie príliš dobre odmenil. Predovšetkým masívnym používaním chemických prostriedkov pri ošetrovaní poľnohospodárskych plodín v snahe dosiahnuť čo najvyššie výnosy, nekontrolovaným výrubom zelene a tiež v dôsledku klimatických zmien dochádza v posledných 30-tich rokoch k rapídnemu nárastu hromadných úhynov včelstiev po celom svete.

Ak sa však ľudstvo včas nespamätá, dôsledky tohto ľudského šafárenia budeme pociťovať všetci. Známy výrok Einsteina tak čoraz viac naberá na aktuálnosti: „Keď vymrú včely, ľudstvu nezostáva viac ako 4 roky života.“

zdroj: Archív Startitup

Najnovšie video