Obchodný reťazec sťahuje z predaja obľúbenú vianočnú pochúťku. Ak ju máš doma, odnes ju do predajne

  • Výrobok pochádza z Grécka
  • Obchodný reťazec už nastavil preventívne opatrenia
Nákup sušeného ovocia.
Ilustračné foto, Freepik/@freepik
  • Výrobok pochádza z Grécka
  • Obchodný reťazec už nastavil preventívne opatrenia

Známy reťazec informuje zákazníkov o nevyhovujúcom výrobku, ktorý si mohli doniesť z prevádzok domov. BILLA sťahuje z predaja sušené figy.

Ide o sušené figy značky Billa, ktoré sa predávajú v 200-gramovom balení. Ako obchodný reťazec uvádza, dôvodom stiahnutia z predaju je nízka kvalita produktu.

„Na základe laboratórnej analýzy bol produkt označený za nevyhovujúci pre možný výskyt tmavších plodov zníženej kvality,“ informuje Billa.

Výrobok môžeš vrátiť aj bez pokladničného dokladu

Billa odstraňuje zo svojho sortimentu sušené figy značky Garland s dátumom minimálnej trvanlivosti 30.8.2024. Tento výrobok, ktorý má šaržu L: 090084336-11-562 a EAN kód 8584444011980, pochádza z Grécka.

„K informovaniu sme pristúpili bezodkladne po obdržaní informácie o výsledkoch testu. Zároveň robíme všetky potrebné kroky, aby sme zistili dôvod zníženej kvality tovaru a nastavili preventívne opatrenia na zamedzenie týchto nepríjemných javov,“ dodáva BILLA.

Zákazníci majú možnosť vrátiť sušené figy v akejkoľvek predajni BILLA, dokonca aj bez pokladničného dokladu. Obchodný reťazec im vráti peniaze v plnej výške.

Kontaminované mäso

Iba pred pár dňami sme ťa informovali o ďalšom nevyhovujúcom výrobku. V rámci úradnej kontroly potravín RVPS Rimavská Sobota v prevádzke Supermarket TESCO odobrala vzorku výrobku Mleté bravčové mäso 20 % tuku 0,5 kg.

Číslo šarže je 420331103A a dátum spotreby 28. 11. 2023. Krajina pôvodu výrobku je Poľsko a vyrába ju Hilton Foods Ltd. SP z.o.o., Strefowa 31, 43-100 Tychy, schvaľovacie číslo PL24770305WE, Poľsko.

potraviny supermarket obchod
zdroj: Canva/VLG

Vo vyšetrovanej vzorke odborníci zistili prítomnosť Salmonella Agona. Na slovenský trh sa výrobok dostal z Poľska. Vzhľadom na to, že je už po dátume spotreby, na trhu sa viac nenachádza. Skontrolovať by si si však mal mrazničku.

Nebezpečný výrobok odhalili aj v inom obchodnom reťazci

Nejde o prvý mäsový výrobok s prítomnosťou salmonely, ktorý ŠVPS SR na slovenských pultoch našla. Poukázala naň aj úradná kontrola potravín v prevádzke obchodného reťazca Kaufland.

Ide o 500-gramové balenie mletého morčacieho mäso z dolného stehna s označením šarže L:2581285. Výrobcom tohto produktu je Gallicoop Pulykafeldolgozo Zrt., Ipartelep 531/1, POB 73, Szarvas H-5540 Maďarsko.

Analýza vzorky potvrdila prítomnosť baktérie Salmonella Stanley. Tento produkt bol na Slovensko dodaný z Maďarska v množstve 4 830 kilogramov. Výrobok sa už na trhu nenachádza, keďže je po dátume spotreby.

Ako je možné zničiť salmonelu v jedle?

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom. Rovnako aj tepelne neupraveným mliekom a slepačími vajcami či výrobkami z nich. Pre agentúru TASR to uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Hygienici prinášajú ľuďom jednoduchý návod, ako zničiť salmonelu v týchto produktoch. ÚVZ apeluje na varenie jedál pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia. Ideálnou teplotou je 75 stupňov Celzia.

„Salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová,“ priblížila hovorkyňa.

Úrad taktiež apeluje na ľudí, aby boli pri kúpe mäsových výrobkov obozretní. Mali by podľa neho kontrolovať dobu spotreby, respektíve dátum minimálnej trvanlivosti výrobku, ale aj to, či nejaví senzorické zmeny, ako napríklad zmeny farby, pachu či osliznutie.

„Pri nákupoch sa snažte mäso chladené či mrazené, najmä v letných mesiacoch, transportovať podľa možností v chladiacej taške a čo najskôr ho uskladniť v chladničke či mrazničke,“ doplnila Račková.

Salmonelu možno zničiť aj vo vajíčkach. Podľa ÚVZ stačí ich desaťminútové varenie pri teplote 70 stupňov Celzia.

„Vajíčka namäkko (aspoň v horúcich mesiacoch) radšej oželejte a volské oká osmažte z oboch strán,“ doplnil. Zdrojom salmonel môžu byť podľa neho aj vajíčka iných druhov hrabavej a vodnej hydiny. „Konzumácii takýchto rizikových potravín sa preventívne radšej vyhnite,“ uviedla Račková.

Zdroje: Billa, Archív SIU, TASR, ÚVZ

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá