Ocenenie Vínšpacírky získa tento rok mladá generácia

vinsp
Vínšpacírka

Jubilejný 10. ročník podujatia Vínšpacírka bude výnimočný, nielen svojim výročím. Organizátori rozhodli, že cenu za prínos v oblasti enológie a vinárstva tento rok získajú až 3 významné osobnosti. Vďaka sile a potenciálu nastupujúcej generácie túto cenu získajú predstavitelia mladej generácie, ktorých reprezentantov organizátori starostlivo vyberali aj s vinárskou obcou. Slávnostné odovzdávanie cien prebehne počas Vínšpacírky, 27. apríla 2024.

Zostávajú posledné dni do štartu 10. jubilejného ročníka podujatia Vínšpacírka 2024, a tak Banskobystrické námestie na konci apríla opäť ožije vďaka najbohatšej vínnej ceste, na ktorú prídu známe značky aj malé remeselné vinárstva. Stretne sa ich na námestí štyridsať a prinesú na degustáciu to najlepšie zo svojich pivníc a archívov. Návštevníci festivalu budú môcť degustovať vyše 400 vzoriek odrodových a značkových vín od slovenských a zahraničných vinárstiev a distribútorov. Z bohatej ponuky si zaručene vyberie každý milovník dobrého vína.

K správnej atmosfére podujatia bude hudobne prispievať overený United Europe Jazz Festival, ktorý tento rok privíta napríklad Svetlanu Rymarenko, Richarda Csina či Anitu Soul. Nebude chýbať ani slávnostné odpočítavanie a spustenie fontány primátorom Jánom Noskom o 15tej hodine, ktorý týmto gestom už tradične odštartuje letnú sezónu v Banskej Bystrici.

Ocenenie Vínšpacírky – Osobnosť enológie a vinárstva doposiaľ získalo 5 významných osobností slovenského vinárstva a enológie. Keďže je tento ročník Vínšpacírky jubilejný, oceňovanie bude mať výnimočnú podobu. Organizátori sa rozhodli oceniť nie jednu, ale až 3 osobnosti z nádejnej mladej generácie. „Sila nastupujúcej generácie nás oslovila natoľko, že sme sa rozhodli oceniť tri talenty, ktoré predstavujú budúcnosť a dobrú perspektívu pre slovenské vinohradníctvo a vinárstvo. Ocenenie tento rok získa enológ, someliér a školiteľ Vladimír Hronský, someliér svetovej úrovne Peter Lunter a Dávid Kušický, ktorý úspešne pokračuje v rodinnej tradícii BIO vinohradníctva. Tieto vinárske osobnosti dokazujú, že máme potenciál presadiť sa aj na zahraničnom trhu a že slovenská vinárska produkcia má svetovú úroveň,“ hovorí Martin Turčan, mestský poslanec a člen organizačného tímu. Oceňovanie osobností bude prebiehať o 16,00 hod. na Námestí SNP. 

vinspacirka_2023.04.22_0823
zdroj: Vínšpacírka

Aj tento rok organizátori predpokladajú, že počet návštevníkov podujatia bude lámať rekordy, preto odporúčajú nákup lístkov v predstihu. „Všetkým milovníkom vína z Banskej Bystrice a okolia odporúčame nákup lístkov v predpredaji. Ak chcete byť súčasťou výnimočnej vínnej cesty, zabezpečte si lístok už teraz. Taktiež budete môcť ochutnať vína niektorých našich ocenených osobností, konkrétne vína od Miroslava Petrecha zo Château Belá a vína od Dávida Kušického z Víno Natural Domin & Kušický,“ hovorí Andrej Patráš z Cechu hostinských. Predpredaj lístkov prebieha na 2 miestach, v prevádzke Leroy Bar & Café a v Brewhouse Leroy. Cena lístka je 10 €. Každý návštevník dostane v deň Vínšpacírky v predajných stánkoch degustačný set a náramok. Degustácia prebieha nákupom vzoriek od vinárov v hotovosti. Podujatie bude prebiehať od 14-tej a jeho oficiálne ukončenie je plánované na 20-tu hodinu.

vinspacirka_2023.04.22_0335
zdroj: Vínšpacírka

O Vladimírovi Hronskom

Vladimír Hronský si k vínu budoval vlastnú cestu už počas vinárskej školy a štúdia biochémie na STU v Bratislave. Na úplnom začiatku jeho cesty stál jeho starý otec, ktorý mu bol učiteľom a mentorom pri porozumení vinárskemu remeslu. Ako sám tvrdí, jeho život je víno. Je profesionálny enológ, poradca, someliér, lektor odborných kurzov a vinársky publicista. Pomáha rozvíjať biznis, vzdelanie a kultúru vína.

Organizuje akreditované kurzy someliérstva, kde s vášňou vzdeláva budúce generácie v oblastiach vinohradníctvo, vinárstvo a výroba a senzorika vína. S hrdosťou reprezentuje slovenské vinárske remeslo v zahraničí a aktívne podporuje slovenské a zahraničné vinárske podujatia už vyše dvadsať rokov.

Ako člen odbornej poroty sa zúčastňuje na významných enologických a someliérskych podujatiach. V roku 2000 spoluzakladal Asociáciu someliérov Slovenskej republiky, kde 11 rokov pôsobil ako riaditeľ vzdelávania. S úsmevom hovorí, že svet enológie je demokracia presiaknutá protichodnými filozofiami a súperiacimi záujmami. S vášňou enológa a bohatými skúsenosťami vyrába vlastné vína pod značkou Enovia.

Pri ich výrobe spolupracuje s renomovanými vinárstvami a jeho vína sú odrazom jeho duše. Pod jeho rukami vznikli významné publikácie Slovenské vína a Sprievodca vínami Slovenska. Záleží mu na vinárskom vzdelaní budúcich generácií a robí všetko preto, aby im odovzdal bohaté vedomosti a vášeň pre víno a vinárstvo, ktorú v sebe nosí. 

Vladimír Hronský
zdroj: archív Vladimíra Hronského

Vínšpacírka udelí Vladimírovi Hronskému cenu

ZA JEHO DLHOROČNÚ PRÁCU ENOLÓGA, PROFESIONÁLNEHO SOMELIÉRA A ŠKOLITEĽA BUDÚCICH GENERÁCIÍ SOMELIÉROV A ODBORNÍKOV V OBLASTI VINOHRADNÍCTVA A VINÁRSTVA

 O Petrovi Lunterovi

Petra Luntera na cestu someliéra priviedol z futbalového ihriska a športového gymnázia jeho brat, ktorý rovnako ako on pracoval v michelinských reštauráciách. Vyrastal v Banskej Bystrici, má len 26 rokov, a na konte množstvo úspechov. Je certifikovaným členom prestížnej svetovej asociácie Court of Master Sommeliers.

Ako sám tvrdí, s vínom nepracuje, ale doslova žije. Počas práce v rakúskej reštaurácii Ikarus, ktorá je ohodnotená 2 Michelinskými hviezdami v svetoznámom Hangar 7, mal prvý krát možnosť pracovať s vínom a stretol sa najväčšími značkami sveta. Na tomto mieste sa rozhodol, že sa chce učiť o víne, cestovať za ním a že jeho záujem o víno povýši na serióznu prácu.

Neskôr sa presunul do ďalšej 2* michelinskej reštaurácie Steirereck vo Viedni, kde sa usilovnou prácou z obsluhy a servisu prepracoval na pozíciu junior someliér. Po roku a pol už pôsobil na pozícii zástupcu chef sommeliera. V tom čase bola reštaurácia 13. najlepšou na svete. V mladom veku načerpal cenné skúsenosti od tých najlepších a po 6 rokoch v michelinských reštauráciách sa vrátil na Slovensko.

Momentálne pôsobí ako hlavný someliér v jedinečnej reštaurácii ECK na Devíne, kde mal možnosť zariadiť pivnicu reštaurácie, ktorá uchováva 9 000 výnimočných fliaš vína podľa jeho výberu. Presun z Rakúska do reštaurácie ECK považuje za jeho najväčší doterajší míľnik.

Aktuálnou ambíciou Petra a tímu reštaurácie ECK je získať Michelinskú hviezdu a stať sa tak prvým slovenským konceptom s týmto ocenením. Tvrdí, že je dôležité mať prehľad o trhu, vidieť vychádzajúce hviezdy a rozvíjať vzťahy. Treba sa neustále vzdelávať, ale aj vytvárať medzinárodnú komunitu someliérov. Kvalitné vzťahy a kontakty sú na nezaplatenie. 

Peter Lunter
zdroj: Eck Restaurant

Vínšpacírka udelí Petrovi Lunterovi cenu

ZA ÚSPECH A PRÁCU SOMELIÉRA V PRESTÍŽNYCH GASTRONOMICKÝCH KONCEPTOCH NA SVETOVEJ ÚROVNI

 O Dávidovi Kušickom

Dávid Kušický je prevádzkový riaditeľ rodinného vinárstva Domin & Kušický, ktoré založil jeho starý otec Ján Domin. V roku 2019 úspešne ukončil štúdium vinohradníctva a vinárstva na Mendelovej univerzite v Brne a začal sa naplno zapájať do aktivít rodinného vinárstva.

Najviac mu záleží na produkovaní naturálneho vína a pestovaní viniča v súlade s prírodou, bez zbytočných pesticídov a skratiek. Pri snahe o neustále zlepšovanie ekologického vinohradu Dávid precestoval naturálne vinárstva vo svete a načerpal z nich inšpiráciu a cenné skúsenosti.

V súlade s ekologickým pestovaním postrekuje vinič koncentrátom z byliniek a víno vyrába v betónových vajíčkach. Vďaka novým technológiám, svetovým skúsenostiam a vnímavému prístupu sa mu podarilo presadiť rodinnú značku na 12 trhoch vrátane USA, Kanady a Japonska.

O svojom jedinečnom pohľade na vinohrad rozpráva na vínnych festivaloch a konferenciách po celom svete. Vďaka jeho úsiliu a netradičným postupom sa dostal v roku 2023 do rebríčka Forbes 30 pod 30. Dávid je mladý človek, ktorého baví prispôsobovať sa prírode, prírodným procesom, váži si prácu jeho predkov a chce odovzdať budúcim generáciám viničnú pôdu v rovnakej a možno ešte lepšej kondícii.

Víno z jeho produkcie sa podáva aj v michelinských reštauráciách. Dávidovým cieľom je mať naozaj ekologické vinárstvo, ktoré predáva víno priamo z pivnice či lokálnym reštauráciám. V posilnení predaja na lokálnom trhu vidí budúcnosť ich rozvoja. 

David Kušický
zdroj: Víno Natural Domin & Kušický

Vínšpacírka udelí Dávidovi Kušickému cenu

ZA POKRAČOVANIE RODINNEJ TRADÍCIE BIO VINOHRADNÍCTVA A PRESAH PRAVÝCH SLOVENSKÝCH BIOVÍN NA SVETOVÉ TRHY

Viac informácií nájdete na www.vinspacirka.sk.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá