Oči pod náporom obrazoviek slabnú. Hrsť týchto orieškov posilňuje zrak aj prirodzený štít proti modrému svetlu
- Ukazuje sa, že obľúbené oriešky sú tajným spojencom tvojho zraku
- Dodávajú očiam potrebné živiny a chránia ich pred poškodením
- Ukazuje sa, že obľúbené oriešky sú tajným spojencom tvojho zraku
- Dodávajú očiam potrebné živiny a chránia ich pred poškodením
Väčšina z nás si ich nasype do dlane len tak, pre radosť. V Dubaji z nich dokonca vytvorili ikonickú čokoládu, ktorá povýšila ich výraznú chuť na symbol luxusu. No pistácie nehrajú len na chuťové poháriky.
Ukazuje sa, že pravidelná konzumácia týchto zelených orieškov dokáže podporiť a posilniť náš zrak. Z obyčajnej maškrty sa tak stáva malý pomocník, ktorý dodáva očiam to, čo skutočne potrebujú.
Prírodná ochrana zraku
V strede sietnice sa nachádza makula, oblasť zodpovedná za ostré, detailné videnie. V nej sa koncentrujú karotenoidy luteín a zeaxantín. Telo ich dokáže získať iba zo stravy. V makule vytvárajú takzvaný makulárny pigment a jeho hustotu odborníci skrátene označujú ako MPOD. Čím je MPOD vyššia, tým lepšie makula filtruje modré svetlo a chráni bunky pred oxidačným poškodením.
Pistácie sú spomedzi orechov jedinečné, pretože ako jediné poskytujú významné množstvo luteínu. Tím z Friedman School of Nutrition Science and Policy na Tufts University sa preto rozhodol otestovať, čo sa stane s makulárnym pigmentom u ľudí v strednom a vyššom veku, ak každý deň pridajú do jedálnička pistácie.
Výskumníci vybrali 36 zdravých dobrovoľníkov (priemerný vek 59,5 roka). Všetci prijímali málo luteínu a zeaxantínu a mali nízku východiskovú MPOD. Následne ich náhodne rozdelili do dvoch skupín. Jedna pokračovala vo svojej obvyklej strave a druhá konzumovala približne 56 gramov pistácií denne.
Tento režim trval dvanásť týždňov. Výskumníci merali účastníkom MPOD pomocou špeciálnej neinvazívnej metódy v troch bodoch a to na začiatku, po šiestich týždňoch a na konci štúdie. Zároveň odoberali krv a sledovali koncentráciu luteínu a zeaxantínu v sére.
Na začiatku mali obe skupiny podobnú hustotu makulárneho pigmentu. Po šiestich týždňoch sa však grafy začali rozchádzať. Účastníci, ktorí jedli pistácie, zvýšili MPOD vo všetkých sledovaných bodoch makuly a tento nárast si udržali aj po dvanástich týždňoch. Takisto u nich zreteľne stúpla aj hladina luteínu. Skupina bez pistácií nezaznamenala žiadnu zmenu.
Ďalšie zdravotné výhody pistácií
Luteín a zeaxantín musia prejsť z čreva do krvi a následne do sietnice. Potrebujú na to tuk, pretože ide o lipofilné molekuly. News Medical v súhrne štúdie pripomína, že bioverzia týchto karotenoidov sa výrazne líši podľa zdroja. Napríklad luteín z vaječného žĺtka sa vstrebáva približne trikrát lepšie ako luteín zo špenátu alebo doplnkov výživy.
Pistácie obsahujú zdravé tuky, čím prirodzene podporujú vstrebávanie luteínu. „Ak do jedálnička pridáte hrsť pistácií, zlepšíte si príjem luteínu, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane očí,“ uviedla Dr. Tammy Scott, výskumná a klinická neuropsychologička pre American Pistachios.
Pistácie pôsobia ako kompaktný balíček živín, ktorý cielene podporuje aj zdravý krvný tlak. Dodávajú telu vápnik, horčík aj draslík, ktorý zlepšuje pružnosť ciev a tým prispieva k udržiavaniu zdravej hladiny krvného tlaku.
Popri mineráloch prinášajú aj fytosteroly a rozmanité antioxidanty, ktoré chránia cievy pred oxidačným stresom. A nechýbajú ani kvalitné bielkoviny. „Pistácie sú zdrojom kompletných bielkovín so všetkými deviatimi esenciálnymi aminokyselinami, obsahujú zdravé mononenasýtené a polynenasýtené tuky, sú plné vlákniny a antioxidantov,“ vysvetľuje pre Eating Well odborníčka na výživu Taylor Berggren.
Nie každý však môže pistácie konzumovať bez obmedzení. Ľudia s alergiou na orechy sa im musia vyhnúť. Pacienti s opakovanými obličkovými kameňmi alebo s vysokou hladinou draslíka by mali konzumáciu konzultovať s lekárom. Pri citlivom trávení môžu spôsobiť nadúvanie.
Čítaj viac z kategórie: Lifehacking
Zdroje: Science Direct, American Pistachios, Eating Well