Odsťahovali sa deti a zo štvorizbáku spravili Slováci raj pre život. Zriadili si dokonalé bývanie

  • Architekt Alan Prekop zmenil štvorizbový rodičovský byt na trojizbový
  • Splnil tak zadanie klientov – mať veľkú jedáleň, do ktorej by sa všetci zmestili
Alan Prekop
Alan Prekop/Nora&Jakub , Alan Prekop/Nora&Jakub
  • Architekt Alan Prekop zmenil štvorizbový rodičovský byt na trojizbový
  • Splnil tak zadanie klientov – mať veľkú jedáleň, do ktorej by sa všetci zmestili

Po odsťahovaní detí sa nevyužité priestory bývalých detských izieb často krát menia na pracovne, domáce posilňovne či skladiská vecí, do ktorých svoje poklady ukladá celá rodina. Väčšina rodičov dispozičné riešenie svojho bytu ďalej nemení. 

My ti prinášame inšpiráciu od architekta Alana Prekopa, ktorý zmenil štvorizbový rodičovský byt na trojizbový, čím splnil zadanie klientov – mať veľkú jedáleň, do ktorej by sa všetci zmestili.

Alan Prekop
zdroj: AlanPrekop/Nora&Jakub

Alan Prekop
zdroj: Alan Prekop/Nora&Jakub

Presvetlená denná zóna  

Keďže sa rodinný okruh rozrástol o pár ďalších členov, hlavná požiadavka rodičov bola mať veľkú jedáleň, kde by sa celá rodina mohla stretávať.

Pôvodná bola nedostačujúca, preto sa architekt rozhodol zbúrať priečku, ktorá delila jednu detskú izbu od dennej zóny a bola v náväznosti na kuchyňu a obývačku. Zmena dispozície znamenala rozšírenie a výrazné presvetlenie dennej zóny bytu.

zdroj: Alan Prekop/Nora&Jakub

Zo štvorizbového bytu s dvoma detskými izbami sa tak stal otvorený trojizbák so zakomponovanou veľkou jedálňou v dennej zóne a jednou hosťovskou izbou. 

Vďaka zrušeniu spomínanej priečky sa tak obývačka spolu s jedálňou presvetlili z južnej strany bytu a nakoľko je celá denná zóna orientovaná na juhozápad, je v tejto časti bytu svetlo počas celého dňa. 

Alan Prekop
zdroj: Alan Prekop/Nora&Jakub

Drevo a farebnosť

Súčasťou zadania od rodičov bola aj farebnosť bytu: ružová, zelená a béžová. Architekt napokon ponechal základ bytu veľmi jednoduchým. Omietnuté biele steny a drevené parkety = nestarnúca klasika.

Akcentoval však troma elementami z farebnej palety, ktorú si klienti vyžiadali. Prvým sa stala 5m dlhá ružová kuchynská linka, ktorú dopĺňa drevený nábytok, čierne kovové detaily a retro úchytky na linke. 

zdroj: Alan Prekop/Nora&Jakub

Ďalším prvkom sa stala modro-zelená sedačka v obývacej miestnosti, ktorá zaujala svoje miesto pri centrálnej polici, ktorá oddeľuje dennú časť bytu od nočnej

4 metre dlhá polica si zanechala svoju pôvodnú drevenú štruktúru, je zelená a predstavuje kontrastný prvok v celom otvorenom priestore. 

zdroj: Alan Prekop/Nora&Jakub

Najdominantnejším prvkom v interiéri sa stal drevený obklad, ktorý je tvorený z bieleného dubového dreva. Byt tak dostal tretiu farbu podľa požiadaviek klienta – béžovú.

V drevenom obklade sú ukryté dvere do spálne, hosťovskej izby, kúpeľne, pracovne a technickej miestnosti. Obklad je drážkovaný pre ešte lepšiu kamufláž dverí v priestore. 

Alan Prekop
zdroj: Alan Prekop/Nora&Jakub

zdroj: Alan Prekop/Nora&Jakub

Dvere sa dajú nájsť podľa nenápadných mramorových úchytiek, ktoré sú použité aj v kuchynskej linke. 

Obklad ukončuje skrinka drôteného skla, ktorá slúži na odkladanie servisu z jedálne. Drevený obklad prechádza všetkými miestnosťami bytu.

Alan Prekop
zdroj: Alan Prekop/Nora&Jakub

Alan Prekop
zdroj: Alan Prekop/Nora&Jakub

Článok bol pôvodne vydaný 14. júla 2020.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech