Oslobodili sa od závislosti na bielej droge. Dnes radia ľuďom, ako žiť zdravší život

  • Téma zdravého stravovania je ako bezodná nádoba plná nevyčerpateľných filozofií, názorov a pohľadov. Na jednom sa však zhodnú všetci - veľa cukru škodí. Nie je to len otázka nášho fyzického zdravia, ale aj toho psychického. Cukor totiž dokáže spôsobovať závislosť, podobne ako droga. Tri ženy z OZ Nesladím sa však z jeho vplyvu vymanili a chcú pomôcť aj ostatným.
collagerščr
nesladim.sk, pexels.com
  • Téma zdravého stravovania je ako bezodná nádoba plná nevyčerpateľných filozofií, názorov a pohľadov. Na jednom sa však zhodnú všetci - veľa cukru škodí. Nie je to len otázka nášho fyzického zdravia, ale aj toho psychického. Cukor totiž dokáže spôsobovať závislosť, podobne ako droga. Tri ženy z OZ Nesladím sa však z jeho vplyvu vymanili a chcú pomôcť aj ostatným.

Pre mnohých je predstava čo i len jedného dňa bez sladkostí absolútnym hororom. Veď o čom je život bez čokolády, keksov či koláčov? A najmä teraz, keď sa spotreba sladkého s blížiacou sa zimou a Vianocami stupňuje. No niektorí sa tohto všetkého dokážu vzdať, ak im to má priniesť pozitíva. Jedným z takýchto ľudí je aj Vladimíra Ollé, ktorá roky bojovala so závislosťou na cukre. Možno to poznáš – etapy „ládovania sa“ a neutíchajúcej chuti na „niečo sladké“ a následne výčitky.

Prejedanie sa je reálny problém, ktorý trápi množstvo ľudí, a môže spôsobovať vážne zdravotné problémy. Súvisí však s psychikou a môže byť ťažké s ním bojovať. Je totiž dokázané, že cukor jednoducho spôsobuje závislosť a ak si raz organizmus navykne na jeho zvýšený prísun, jednoducho sa ho nechce vzdať. Nech už s tou chladničkou ši kredencom bojuješ ako chceš, jeho obsah si ťa skôr či neskôr v slabšej chvíli nájde. Slovenka Vladimíra Ollé to zažívala tiež.

„Skúšala som rôzne diéty, ale nič nepomáhalo. Stále som mala potrebu dať si niečo sladké a najhoršie bolo, že som nepoznala mieru. S pojmom závislosti od cukru som sa prvýkrát spoznala v roku 2014 pri čítaní jedného maďarského časopisu a vtedy som vlastne objavila svoju diagnózu,“ povedala Vladimíra pre zena.sme.sk. Okamžite sa problémom začala zaoberať viac do hĺbky a hľadať možné riešenia, ako svoj život skvalitniť a vymaniť sa z vplyvu cukru.

Nakoniec sa jej cukor predsa len podarilo poraziť. Ako? Jednoducho ho obmedzila do takej miery, kedy telu sladká chuť prestala chýbať a už si na ňu ani nespomenula. Všetky koláče od výmyslu sveta ju zrazu nechávali chladnou. Dnes už cukor nekonzumuje (respektíve obmedzuje na maximum) niekoľko rokov a ak by si jej ponúkol sladkú čokoládu, už by jej nechutila. Namiesto toho si radšej vychutná výživnejšie jedlo, nesladený koláč alebo kvalitné víno, ktoré sama vyrába. Je totiž zanietená vinárka a tiež bežkyňa.

Vladimíra spojila sily s Angelikou Kutišovou a Silviou Langermann a tajomstvo úspechu spísali v knihe Nesladím, ktorá je súčasťou ich projektu zameraného na propagáciu osvety o škodlivosti cukru. Skúsené „nesladičky“ prostredníctvom OZ Nesladím zdieľajú recepty a učia, ako si vychutnať stravu aj bez sladenia, tešiť sa z lepšieho zdravia aj úbytku váhy. Vyvinuli postup, ako sa cukru zbaviť za 12 dní, viac vraj netreba. Táto zmena ti môže priniesť lepšie trávenie, imunitu, jasnejšiu myseľ a odpútanie sa od závislosti, takže žiadne nezvládateľné chute, výkyvy nálad, depresie a výčitky.

Zároveň nenútia do žiadnych extrémov. Existuje veľa ciest, ako sa stravovať, pričom žiadna nie je univerzálna. Obmedzenie cukru však narozdiel od rôznych výživových smerov a diét neprináša žiadne zdravotné obmedzenia či negatíva a je dlhodobo udržateľný. Dá sa povedať, že proti nesladeniu neexistuje jediné negatívum, ak samozrejme neberieme do úvahy ochudobnenie sa o niektoré pokrmy dostupné v gastro zariadeniach. Na druhej strane však objavíš nové chute a každá surovina sa ti bude zdať výraznejšia ako kedykoľvek predtým.

Treba na to však ísť postupne. Najprv treba vylúčiť tie najväčšie „jedy“, teda čokolády, keksíky, cukríky. Cukor v káve môžeš nahradíť smotanou či mliekom a časom si ju možno vychutnáš aj čiernu. Cukor v pečení môžeš nahradiť použitím ovocia alebo napríklad sladu, čo je oveľa zdravšie a prirodzenejšie sladidlo. Veľkou pomocou sú podľa dievčat z OZ Nesladím napríklad orechové maslá a mliečne výrobky, ktoré vedia sladkú chuť cukru nahradiť. Aby to však ľuďom uľahčili, prišli s vlastnou značkou sušienok bez cukru, ktoré ponúkajú aj na eventoch a kurzoch.

Rovnako poslúži ovocie, ktoré však neodporúčajú konzumovať vo veľkom. Prečo? Veď odjakživa počúvame, že ovocie je nesmierne zdravé. Nuž, problém je v tom, že dnešné ovocie je prešľachtené a oproti svojej pôvodnej prirodzenej podobe má neprirodzene vysoký obsah fruktózy, teda cukru. Tým sa aj dostávame k pointe celého nesladenia. Konzumácia tak vysokého obsahu cukru, ktorá je dnes bežná, je pre naše telo neprirodzená. Pointou je preto návrat k naturálnejšej strave, ktorú presadzuje aj projekt Nesladím.

Viac o tom, prečo a ako zo svojho života odstrániť cukor, sa dozvieš na blogu nesladim.sk alebo v knihe. Tak čo, skúsiš cukrovú abstinenciu aj ty? :)

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech