Otváranie terás reštaurácie nespasí, drvivé percento prevádzok žiadnu terasu ani nemá

  • Od pondelka môžu reštaurácie, kaviarne či bistrá obsluhovať zákazníkov už aj na terasách
  • Až 40 % prevádzok však žiadnu terasu nemá, a tak im naďalej ostávajú prázdne ruky a krachujúci biznis
sjj
TASR/Martin Palkovič/Jaroslav Novák
  • Od pondelka môžu reštaurácie, kaviarne či bistrá obsluhovať zákazníkov už aj na terasách
  • Až 40 % prevádzok však žiadnu terasu nemá, a tak im naďalej ostávajú prázdne ruky a krachujúci biznis

Dnes už je jasné, že terasy reštaurácií sa budú môcť od pondelka otvoriť. Na terasách reštaurácií však budú musieť byť medzi stolmi dvojmetrové povinné rozostupy s tým, že minimálne dve steny zostanú voľné, ak dôjde k zastrešeniu týchto priestorov.

Podľa premiéra Eduarda Hegera ide o dôležitý míľnik pre našu krajinu. Upozornil však, že treba byť obozretný, keďže nový koronavírus sa šíri hlavne po zložení rúška či respirátora, čo sa týka reštaurácií aj fitnescentier. Pripomenul, že situácia s pandémiou ešte nie je vyhratá. „Najlepšie zvládame boj proti pandémii, keď bojujeme spolu,“ doplnil.

Uverejnil používateľ Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Piatok 23. apríla 2021

Slovenská realita je ale taká, že viac ako 40 % prevádzok jednoducho nemá možnosť otvoriť terasu. Povedal to Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Podľa jeho slov aj tí, ktorí terasu majú, môžu terasy otvoriť len ak bude priaznivé počasie a záujem zo  strany ľudí.

„Pozitívne vnímame dofinancovanie schémy pomoci pre cestovný ruch, ale aj iné schémy, ktoré vláda v boji s pandémiou schválila, ale treba povedať, že táto pomoc je len čiastočná, platí spätne za obdobie, keď sme boli zatvorení, ale nedokáže pokryť všetky straty,“ povedal Harbuľák.

Podporuješ tvoje obľúbené reštaurácie aj počas pandémie?

Zástupcovia gastro prevádzok tvrdia, že dokážu zabezpečiť, aby pri jednom stole na terase sedel obmedzený počet osôb, aby personál pristupoval k hosťom len v rúšku či respirátore a aby aj hostia boli počas objednávania v rúšku alebo respirátore.

„Nedostanú sa nikdy do takého blízkeho kontaktu ako bežne ľudia napríklad v hromadnej doprave, obchodoch či vo výrobných halách. Aj ostatné hygienické opatrenia je tu možné zabezpečiť na oveľa vyššej úrovni, ako v bežných obchodoch, ktoré sú, navyše, v interiéroch a otvárať sa môžu,“ tvrdí Viliam Pavlovský z iniciatívy 10 pre gastro.

Po každom hosťovi je podľa jeho slov možné zabezpečiť kompletné dezinfikovanie stola a stoličiek, kým napríklad v obchode na predávaný predmet siaha každú chvíľu úplne iná osoba bez potrebnej dezinfekcie.

zdroj: Sympl

„Vývoj posledných týždňov ukazuje, že druhá vlna pandémie koronavírusu je u nás na ústupe. Klesá počet infikovaných aj počet hospitalizovaných a naopak pribúda počet zaočkovaných obyvateľov. Podnikatelia v gastre preto zúfalo čakajú na to, kedy im kompetentní povedia, že budú môcť opäť naštartovať svoj biznis,“ povedala hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny. 

Zároveň dodala, že je nevyhnutné prehodnotiť COVID Automat, ktorý sa pripravoval v období, kedy sa nepredpokladalo, že pandémia na taký dlhý čas ovládne a zatvorí celé Slovensko.

„S pandémiou budeme ešte istý čas musieť žiť. Ale gastro sektor už nemôže byť ďalej zatvorený.“

Gastro podnikatelia už dlhodobo žiadajú vládu aj o zníženie sadzby DPH zo súčasných 20 %, ideálne na 5 %. Znížená daň by podľa nich pomohla najmä tým prevádzkam, ktoré zažívajú klinickú smrť spôsobenú pandémiou. Podnikatelia sa zhodujú, že toto opatrenie je akútnym nástrojom, ktorý povedie k reštartu ich odvetvia. 

O znížení dani z pridanej hodnoty v turizme či v gastre sa však nateraz nehovorí. „Zatiaľ to nie je téma na vláde,“ povedal v rámci online diskusie na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal. Pri znižovaní DPH sa musí podľa neho nájsť široký konsenzus, ktorému musí predchádzať poriadna analýza.

Dočasné zníženie sadzby DPH pre gastro služby už zaviedla väčšina krajín EÚ. Viaceré znížili daň až na spomínanú úroveň 5 %, mnohé ju pritom majú oveľa nižšiu aj mimo krízy.

Podľa podnikateľov je potrebné sa inšpirovať tam, kde to funguje. Navyše, zníženie DPH na gastro je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády. Niet pochýb, že jeho efekt sa naplno prejaví, keď budú prevádzky otvorené a schopné generovať tržby.

Zdroje: 10pregastro.sk, AHRS

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech