V Pezinku vyrábajú Slováci pralinky svetovej kvality z tých najlepších ingrediencií

  • Illui Chocolate patrí medzi to najlepšie, čo na Slovensku v oblasti čokolády máme.
collage
  • Illui Chocolate patrí medzi to najlepšie, čo na Slovensku v oblasti čokolády máme.

História praliniek sa datuje až do začiatku 17. storočia. Na Slovensku je asi najväčším nositeľom tohto sladkého historického odkazu Peter Žáčik a jeho Illui Chocolaterie.

Pôvodne bol elektrikárom, no keď objavil čokoládu, rozhodol sa jej venovať naplno. Začalo to dovozom orieškov v čokoláde a neskôr sa z toho vyvinul nápad vyrábať dražované ovocie a oriešky na Slovensku.

12931041_1002788913091738_1986822915457136285_n-1

foto: FB/ILLUI – Čokoláda z južných svahov Karpát

Dnes je z Illui jeden z najkvalitnejších výrobcov praliniek a čokoládových výrobkov na Slovensku.

„Okolo výroby delikates bolo vždy veľa tajomstiev. Každý majster si chránil svoje recepty. Náš recept je jednoduchý a nijako sa ním netajme. Pracujeme len s tým najlepším, čo nám príroda dáva. Starostlivo si vyberáme ingrediencie pochádzajúce z celého koloniálneho sveta. Dbáme na ich čerstvosť, kvalitu a spôsob spracovania, či skladovania. Tak, aby chute, ktoré sú v nich ukryté, mohli vyniknúť a prejaviť sa vo svojej plnosti a nádhere,“ tvrdí na svojej stránke zakladateľ Illui Chocolaterie Peter Žáčik.

156621_442703925766909_621051930_n

foto: FB/ILLUI – Čokoláda z južných svahov Karpát

Illui tvrdohlavo odmieta akékoľvek umelé prísady, farbivá, arómy a príchute. Všetky ich produkty sú vyrábané poctivo a výhradne ručne. S používaním čerstvých surovín ale prichádzajú aj nevýhody. Asi preto to nerobí každý, no z Illui sa tým pádom stáva ešte výnimočnejší produkt.

„V okamihu, keď použijeme čerstvú šľahačku a maslo, sa trvanlivosť obmedzuje na 4 až 6 týždňov, čo je veľmi málo. Pokiaľ použijeme orieškové alebo karamelové náplne, tak sa táto doba predĺži až na 4 až 5 mesiacov. Treba však podotknúť, že pravé pralinky sú výnimočným produktom, s ktorým sa zákazník nestretne v bežnej obchodnej sieti. Ich výroba je umením,“ povedal pre portál webnoviny.sk zakladateľ Peter Žáčik.

15622728_1199340043436623_6963258891860296006_n

foto: FB/ILLUI – Čokoláda z južných svahov Karpát

Okrem praliniek vyrábajú aj truffles, máčané ovocie a dražé. Každý druh je jedinečný spôsobom výroby a pri všetkých si dávajú záležať na čo najvyššej kvalite. Ich výrobky nájdeš v Bratislavskom OC Central a v Auparku alebo na ich e-shope.

156075_736138159756816_8561691597835547926_n

foto: FB/ILLUI – Čokoláda z južných svahov Karpát

zdroj titulnej fotografie: Peter Korček / FB/ILLUI – Čokoláda z južných svahov Karpát

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech